Da dansk hiphop mistede sin mødom – Suspekt og deres hold fortæller historien om ’Ingen slukker the stars’

For 15 år siden skabte en flok drenge fra Albertslund albummet, der for alvor gjorde dansk hiphop beskidt. Frem til da havde genren været legesyg, fjollet og selvironisk, men med Suspekts andet album fra 2003 blev dansk hiphop pludselig mørkere, tungere og mere alvorlig. 'Ingen slukker the stars' indvarslede Suspekt-æraen i dansk rap – og tingene blev aldrig de samme igen. Her er historien om albummet, fortalt af Suspekt og dem, der var med, da det blev skabt.
Da dansk hiphop mistede sin mødom – Suspekt og deres hold fortæller historien om ’Ingen slukker the stars’
Suspekt.

PROLOG

’Ingen slukker the stars’ var startskuddet for moderne dansk hiphop. Før det var dansk rap som genre gøglet, finurlig og sjov. Den var ufarlig. Efter Suspekts gennembrudsalbum var den pludselig et helt andet bæst.

Hørte man ’Kinky fætter’ bare én gang, kunne man ikke længere se dansk rap på samme måde igen. Det nummer var den ominøse fanfare, der varslede de beskidte Albertslund-drenges indtog på scenen.

Orgi-E rappede de ikoniske linjer om at efterlade »sædpletter på din pink sweater efter hede nætter / lad mig knep dig, for din skede spjætter«, og lokkede med at »prøve det forbudt og beskidt / om bag en busk, så ka’ du sut på min pik«.

Hele albummet var fyldt af den slags kompromisløs, kontroversiel og udfordrende lyrik. Hør bare ‘En vej’, hvor Bai-D snerrer »uden mig ville du ik’ bare være på bissen / du ville ligge på alle fire på en ludervej i Thailand og skyde pile med fissen«.

Den her slags eksplicit sex-rap var noget nyt. På en måde er det her, dansk rap mister sin mødom.

Suspekt bragte en god portion vildskab og fuck det hele-attitude til bordet. De fuckede hyggen op. Bogstavelig talt: Suspekt kom op at slås til musikbranchefester og skabte totalt kaos i Boogie på DR. Men meget mere om det senere.

For det var kun den ene side af Suspekt. På ‘Ingen slukker the stars’ finder du også konceptsange som ’Vogn-Ninerfyrre pt. 3’ om en korrupt betjent, lyriske magtdemonstrationer som den geniale ’Kender du typen’ og angstfulde tømmermændsballader som ’Fuckd up og misforstået’. Og der er selvfølgelig også de obligatoriske bangers som ‘Skudtæt’ og ‘Hvem er en… kælling?’ hvor L.O.C. assisterer med stærke omkvæd.

Andre steder er der jazzede beats helt uden rap, som Rune Rasks imponerende ’Fuck rap’, og historiefortællersange som ’En lang nat’, der – viser det sig – handler om Stig Tøftings bryllup(!).

Det her er momentet, hvor Suspekt ændrer dansk hiphops kurs.

Det er et komplekst, flersidigt og på alle måder imponerende album, der indvarslede en æra af Suspekt-vælde, der forsat hersker. Siden har gruppen blandt andet lukket Orange Scene på Roskilde Festival og solgt Forum ud. Den slags stjernestatus virkede stadig ret umulig, da albummet udkom. Det var det simpelthen for beskidt til. Det føltes nærmest forbudt.

Den forbudte kvalitet var trioen tydeligvis bevidst om. De kaldte trods alt deres pladeselskab for Tabu. Og det er måske det mest overraskende ved historien om ’Ingen slukker the stars’: At det mest beskidte album i dansk hiphops historie samtidig var startskuddet til, at Albertslund-trioen blev folkeeje.

Det gør albummet til et ret enestående øjeblik. Stedet hvor de stadig er dyb undergrund, men samtidig begynder at blive stilskabende mainstream. Det er momentet, hvor Suspekt ændrer dansk hiphops kurs.

Derfor har vi talt med Suspekt selv og deres venner og samarbejdspartnere om, hvordan det blev til. Vi har interviewet trioens tre medlemmer, rapperne Andreas Bai Duelund og Emil Simonsen (aka Bai-D og Orgi-E) og produceren Rune Rask, men også talt med samarbejdspartnere som rapperen U$O, rapper/produceren Troo.L.S, musikeren Ralle Malone, pladeselskabsmanden Søren Krogh Thompson og sømanden/pladeselskabsdirektøren Tabu Per.

U$O var en fest del af crewet fra Tabu og medvirker på sangen ‘Fucked up og misforstået’, Troo.L.S var på det her tidspunkt faktisk et slags fjerde medlem af Suspekt, og Ralle Malone boede i Tabu-studiet, skrev med på tekster, og var med på turné som bassist. Søren Krogh Thompson var på den anden side en slags branche-reservefar for gruppen, som signede dem til en distributionskontrakt, og sørgede for, at det album, som ingen andre pladeselskaber ville røre ved, udkom. Til sidst var Tabu Per altså en sømand, der boede med Rune Rask og finansierede og bestyrede Tabu Records i de tidlige år.

Fra det legendariske Tabu-studie på Gammel Kongevej til turnélivets udskejelser til den pludselige, store succes: Her er historien om ’Ingen slukker the stars’, fortalt af Suspekt og dem, der var med dengang i årene omkring 2003.

Bai-D og Orgi-E (Privatfoto)

KAPITEL 1: TABU RECORDS – GØGLER-RAPPENS VÆRSTE MARERIDT

Suspekt har udgivet deres selvbetitlede debutalbum i 1999, og det er en relativt stor succes i undergrunden. Men mainstreamen domineres stadig af en mere legesyg, ufarlig rapmusik, som Orgi-E, Bai-D og Rune Rask er i klar opposition til. Nu samler trioen kræfter til at udgive et nyt album, der skal indvarsle en ny tidsalder. Og fordi ingen pladeselskaber tør røre ved den slags musik, Albertslund-gruppen laver, starter de deres eget pladeselskab: Tabu Records.

Søren Krogh Thompson:
»Du skulle grave relativt langt ned for at finde noget, der lignede gangstarap i Danmark dengang. Det var måske også noget af det, der brændte bag Tabu. De bød på noget andet. Jeg havde samarbejdet med Ufo & Yepha, som var store dengang. Et par år efter hittede de også stort med ’Op med håret’, der egentlig bare handler om at nyde livet. Det var meget hyggeagtigt. Ligesom Humleridderne. Hiphopscenen havde været meget blød, helt tilbage til Rockers By Choice og MC Einar«.

Bai-D:
»Vi kunne ikke fordrage det. Vi følte, at vi kunne bringe noget til bordet, der ikke bare var sjov og ballade. Vi hørte benhård gangstarap og New York-shit. Så jeg synes egentlig, det andet danske rap sked på alt det, vi gik op i ved rap«.

Orgi-E:
»Vi kom nok også et andet sted fra end Humleridderne og Hvid Sjokolade, og hvad de ellers hed. Vores opvækst handlede om at mande sig lidt mere op. Om at være lidt mere på kanten. Altså, jeg ved ikke om hiphop nødvendigvis handler om at stjæle biler. Men ikke desto mindre var det en del af det, hvor vi kom fra«.

Troo.L.S:
»I Danmark har vi altid haft svært ved at tage hiphop seriøst. Et år var der Danish Music Awards, hvor MC Einar kom ud i et harlekinsæt og med sin cap på skrå, som om han gjorde grin med det hele. Vinderen af hiphopkategorien var Bikstok Røgsystem (der laver dancehall, red.). Hiphop blev bare ikke taget seriøst, og den selvironiske hiphop havde godt fat i danskerne i slut-90’erne og start-00’erne. Jeg følte, der var en anden måde at lave det på. Det behøvede ikke at være fjollet med små jokes og standup-komik«.

Bai-D:
»Ingen gad røre vores lort overhovedet. Folk sagde: ‘Hør gutter, hvis I tager tre-fire år mere og øver jer, så kan det blive til noget. Men det, I laver nu, er noget fucking lort’. Det tog vi til os – og valgte i stedet selv at udgive det!«

Orgi-E:
»Tabu Records kom ud af, at Rune var rigtig gode venner med en sømand, vi kaldte Tabu Per. Ham sømanden havde altid ønsket sig at være selvstændig, så han sagde: ‘Hvorfor fanden laver I ikke bare jeres rapmusik og bestemmer selv, hvordan det kommer ud. Så har jeg nogle penge, jeg vil smide i det, fordi vi er venner fra Albertslund’. Jeg tror, han havde mellem 10.000 og 50.000 kroner«.

Tabu Per:
»Vi talte om, at musikken ikke var egnet til de etablerede pladeselskaber, fordi den var så beskidt. Men jeg troede på det. Dengang havde jeg en opsparing, og jeg gik også rundt og havde en iværksætterdrøm. Jeg havde læst på HF og haft noget erhvervsøkonomi og den slags. Jeg kunne se, at der var noget potentiale i det her musik, så jeg begyndte at sætte mig ind i, hvordan fanden man gør det her«.

Bai-D:
»Så var Tabu Per blevet pladeselskabsdirektør, pludselig!«

Orgi-E:
»Måske kunne han godt lide det modsatte køn lidt. Og når man er pladeselskabsdirektør og hænger ud med nogen, der laver rapmusik, så er det meget fedt, hvis man kan lide at få noget fisse«.

Bai-D:
»Og det ku’ han«.

Orgi-E:
»Og det fik han! Jeg tror, 50 procent af ’Kinky fætter’ i virkeligheden handler om Per«.

Søren Krogh Thompson:
»Suspekt tog energien fra musikken og førte den ind i Tabu. Senere udgav de jo også blandt andet Veto og andre rockbands. Jeg var en del af hele professionaliseringen af Tabu og guidede Emil, Andreas og Rune. Det endte med, at det især var Emil, der tog kasketten på som leder af Tabu«.

Tabu Per:
»Jeg var ejer af firmaet, og min rolle var det økonomiske. At drive firmaet. Indtægter og udgifter, ik’? Men i alt arbejdet omkring, hvordan det hele skulle foregå, var kunstnerne altid meget inde over. Det var filosofien i Tabu. I 2003 var vi godt etablerede i undergrunden. Og så havde vi studiet på Gammel Kongevej, der var omdrejningspunktet for det hele…«

Orgi-E:
»L.O.C. sover på en sofa. Per har en lille kabys. Rune har et studie. Og alle os andre kommer dumpende ind med s-toget fra Albertslund…«

KAPITEL 2: TABU-STUDIET BLIVER DANSK HIPHOPS HOVEDSÆDE

I starten af 00’erne tager Suspekt tingene til et nyt niveau med Tabu Records og det tilhørende Tabu-studie på Gammel Kongevej i København. Studiet bliver hurtigt legendarisk: Kunstnere som Suspekt, L.O.C., U$O og mange flere optager musik og fester i døgndrift.

U$O:
»Det første, man så, når man kom ind i Tabu-studiet, var en kæmpe bar. Det fortæller nok meget om, hvad der var prioritet i fællesrummet«.

Bai-D:
»Jeg kan huske, vi havde stillet joints i baren, som man kunne tage for en 50’er. Men jeg tror aldrig, folk lagde penge«.

Tabu Per:
»Det var hele vores ungdom, der handlede om det her. Det var et fristed. Det var en ungdomsklub, hvor folk kom og gik. Og der var fester, druk, hash og stoffer. Det var en vild tid. Der var sgu mange piger, der kom og gik. Vi havde jo også sengene til det, hvis du forstår, hvad jeg mener«.

Ralle Malone:
»Mig og Liam og Rune sov tit i det store rum, der var stue og bar. Per havde et kontor med en dobbeltseng, hvor han sov. Vi så altid ‘Ud at køre med de skøre’, når vi skulle sove. Der var helt slumber party-stemning. Stive unge mænd til slumber party: Der manglede bare en pillow fight«.

Orgi-E:
»Det tager måske én dag at indspille en sang. Og der er 18 numre på ’Ingen slukker the stars’. Det tog fire år at indspille det. Så kan du selv regne ud, hvordan det var«.

Baren i Tabu-studiet (Privatfoto)

Troo.L.S:
»Da Tabu-studierne begyndte, sad jeg derinde med Rune. Første gang vi lavede noget, vi producerede sammen, var det ‘Tabu Recz’-compilation-pladen (fra år 2000, red.). Efter det overtog alle pladerne hinanden lidt, da vi lavede L.O.C.’s ‘Dominologi’ og Suspekts ‘Ingen slukker the stars’«.

Orgi-E:
»Vi lavede L.O.C., U$O og Suspekt på samme tid. Der blev lavet musik hele tiden, nogle gange blev det et fællesnummer, andre gange et Suspekt-, L.O.C.- eller U$O-nummer«.

Ralle Malone:
»Jeg mødte Suspekt, da Liam, altså L.O.C., begyndte at indspille hos dem. Vi endte med at bo på en hjørnesofa i Tabu-studiet i et års tid. Det var lige der, ’Ingen slukker the stars’ begyndte at blive til, og den der collab mellem Liam og Suspekt begyndte at spille, og de featurede på hinandens ting frem og tilbage«.

Orgi-E:
»Hvis Andreas (Bai-D, red.) var inde og skrive rap og indspille, så skulle jeg også være der. Det samme med U$O, L.O.C. eller Troo.L.S. Man kunne ikke bare komme og drikke sig fuld. Man skulle levere et aftryk«.

L.O.C. sover på en sofa. Per har en lille kabys. Rune har et studie. Og alle os andre kommer dumpende ind med s-toget fra Albertslund…

Troo.L.S:
»Liam boede i studiet, og i det hele taget sparrede folk en del. Det var ikke unormalt, hvis jeg skulle vælge mellem to linjer, at så kunne Liam for eksempel sige, ’hvorfor gør du ikke sådan her?’. Det holdt os friske at sparre«.

Ralle Malone:
»Det var slet ikke en trash-bule. Alle hjalp med at rydde op og gøre rent. Og der var regler. Den eneste, der måtte have noget at drikke ved kontrolpanelet, var Rune, der havde et ballon-vinglas fyldt med øl. Andre skulle holde sig langt væk fra det lort og ikke ødelægge noget outboard eller preamps’ene«.

Bai-D:
»Der var engang, hvor Rune havde fået en mikser, og Tuden sov inde i studiet. Han sov på Runes sofa og pissede på den. Han var så stiv, vi var bange for, at han ville pisse i udstyret«.

Rune Rask:
»Han tog fejl af toilettet og mikseren«.

Rune Rask (Privatfoto)

U$O:
»Engang optog Rune mig, da jeg lå og sov i vokalboksen. Der var mange, der sov i lejligheden den dag, så jeg tænkte, hvor er der mest lydløst at ligge? Det må være vokalboksen. Så har Rune siddet og mikset i studiet og ikke forstået, hvad det var for en lyd, han kunne høre. Så optog han mig, der snorkede, og spillede det for mig dagen efter«.

Rune Rask:
»U$O snorkede så hårdt. Måske har jeg brugt det på et beat et sted – man kunne godt lave en bas ud af det«.

Der var engang, hvor vi kom til at smadre et klaver med økser og sådan noget. Rune Rask, han stod og svingede en økse i hvert fald.

Ralle Malone:
»Vi inviterede tit random mennesker og holdt fest, for så var vi sikre på, at vi havde penge til at drikke og æde dagen efter, når vi gik ned med al panten«.

Bai-D:
»Takket være panten var der råd til en flaske vodka i ny og næ. Alle drak lige meget«.

Orgi-E:
»Der er jo en grund til, at L.O.C. er stoppet med at drikke…«

Ralle Malone:
»Vi havde ikke en krone. På nær Per, der ejede Tabu. Den gode gamle porno-freak. Han arbejdede for søværnet og var ude at sejle. Hver gang han kom hjem, var der en kæmpe fest. Per kom hjem med ti-liters vodkadunke, han havde købt et eller andet mærkeligt sted i verden, og så gav vi den én over nakken«.

Tabu Per:
»Der var engang, hvor vi kom til at smadre et klaver med økser og sådan noget. Rune Rask, han stod og svingede en økse i hvert fald«.

Ralle Malone:
»Vi kaldte det ‘smadre-klaver-fest’. Rune var gået forbi en isenkræmmer, og der var en økse på tilbud. Den her økse køber Rune. Og så ringer han til mig og siger: ‘Jeg har købt en fucking økse’. Så mødes vi i studiet, og de havde et klaver, der ikke stemte og bare stod og fyldte. Det var noget gammelt lort. Så kom alle mulige random mennesker: Jokeren og Clemens’ makker Clement. Alle mulige tosser. Og da vi havde drukket os godt visne, smadrede vi klaveret med den økse der. Og så kylede vi det ud over altanen fra fjerde sal! Det var en sindssygt sjov dag. Rune havde fået en sjov sombrero, han rendte rundt med. Og så med øksen henover skulderen«.

Rune Rask:
»Det skulle smides ud, og jeg syntes, det var for dyrt at få nogen til at bære det ned. Så vi smadrede det bare«.

Ralle Malone:
»Det var i hele den rus af venskab og druk, at albummet startede. I en galskab og glæde af fest og ravage«.

BONUS: SUSPEKT SMADRER BOOGIE PÅ DR

Ralle Malone:
»Vi var i Boogie (musikprogram på DR, red.) og spille ’Skudtæt’, der var deres første single, hvor Liam har et omkvæd. Dengang havde Andreas lige læst en bog, der hed ‘Terningmanden’ og handlede om at lade terningerne styre ens liv. Så inden interviewet joker vi med det, og så aftaler vi, at Andreas kun må svare ‘nej’, uanset hvad værterne Lise og Mikkel spørger om. Det første spørgsmål var, ‘hvordan blev albummet til?’. Så slår Andreas terningerne og svarer ‘nej’. Det var pissesjovt. Men måske var det kun mig og Andreas, der syntes, det var sjovt. Det var lidt pinligt, for det var første gang i offentligt landsdækkende tv. Jeg grinede i hvert fald forfærdelig meget, og Emil var hurtig til at tage over og redde den med et ordentligt svar«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Bai-D:
»Det havde jeg faktisk glemt alt om. Men det var en pisse god debut på ‘Boogie TV’. Vi var glade for at være der, men terningen havde sagt, jeg skulle sige noget andet«.

Orgi-E:
»Det var også helt sindssygt, for de havde lavet sådan en face-maske på os. Vi var helt gule i hovedet. Vi lignede mærkelige rummænd. Jeg kom også til at tisse i Boogie-værternes shampoo. Det er første gang, jeg indrømmer det. Men hver gang, jeg så Boogie, tænkte jeg, at værterne havde mit tis i håret«.

KAPITEL 3: SKABELSEN AF ‘INGEN SLUKKER THE STARS’

’‘Ingen slukker the stars’ er skabt af fællesskabet i Tabu-studiet: Det er lyden af en ny, frygtløs hiphopgeneration fra Vestegnen, der var kommet for at fucke hyggen i dansk rap op.

Ralle Malone:
»Deres første album handlede om at skære halsen over på folk og pisse dem ned i halsen. Nu blev mange af tingene hverdagsting. Altså, alle kan lukke lort ud om, at de har 50 Bentleys, når du kører rundt på en Yamaha Jog. Men er det sandt? Hos Suspekt kan du ikke sætte en finger på noget. Det er ikke løgn. Det kunne jeg sindssygt godt lide dem for«.

Orgi-E:
»Melodierne kom mere ind på ‘Ingen slukker the stars’. Vores første album var ren punk, og så havde vi ligesom sagt det. Det her var blødere end det første«.

Bai-D:
»Det handlede både om en generel optur og nedtur. Jeg kunne lide det der med at granske det forfærdelige. Der var så meget sjov og ballade-hiphop, og jeg syntes, det var mere spændende at søge mod det mørke. At gå ned og granske de der tanker, hvor man har det af helvedes til«.

Orgi-E:
»I virkeligheden er det kernen af Suspekt. At turde søge det, der ikke er det åbenlyse. Ikke at vi har tænkt over det fra start af. Sådan er det bare blevet. Alle kender jo det med at vågne dagen efter og have forfærdelige tømmermænd. Eller at være nyforelsket, og så slår hun pludselig op, og så er du helt nede i kulkælderen«.

Bai-D:
»Der var der meget af i den periode. Kæmpefest, og så psykopat nedtur bagefter«.

Ralle Malone og Bai-D før en koncert på Roskilde Festival i 2003 (Privatfoto)

Søren Krogh Thompson:
»Der er noget særligt i de her tekster, selvom de sikkert har været angstprovokerende for en masse mennesker. Det er pakket ind i hardcore-lyrik, som er svær at sluge, med mindre man sætter sig ordentligt ind i det. På overfladen kan man godt få fornemmelsen af, at det kun handler om pik og patter. Men lige så snart du lytter mere, er der noget substans, som er helt anderledes, end hvad den danske scene ellers havde at byde på«.

Rune Rask:
»På den første plade var der en hel del samples, men på den her kom der mere instrumentalt. Vi havde lånt en bas, og vi havde en guitar og et klaver – der ikke var blevet smadret endnu. Så det blev mere spillet. Det skyldes også, at Troo.L.S kom mere ind og kunne spille nogle instrumenter«.

Orgi-E:
»Jeg kan godt lide ’Kender du typen’. Det var første gang, vi lavede en meget anderledes sang. Det er sådan et disconummer. Folk, der kom i studiet, spidsede ører, da de hørte det, og tænkte, de her drenge kan noget«.

Troo.L.S:
»Rune lærte mig at lave beats fra starten af. Han var god til at få beats til at lyde – ja, til at lyde som de skulle. Suspekt har altid været meget Wu-Tang-inspirerede og sample-baserede. Men instrumentmæssigt var det tit mig, der spillede tingene, og Rune Rask der lagde trommer og indspillede«.

Orgi-E:
»Det blev mere melodisk på grund af Troo.L.S, og på grund af L.O.C. og U$O. Og fordi mig, Andreas og Rune ville prøve noget nyt«.

Rune Rask:
»Vi havde nok også hørt lidt Dr. Dre i den periode«.

Orgi-E:
»Vi så også ‘Up in Smoke Tour’. Vi var i forvejen store fans af N.W.A – og Cypress Hill i øvrigt. På ‘Up in Smoke’-touren var Dre, Eminem, Snoop og Xzibit alle samlet, og vi så os selv i det. For vi var også nogle dygtige producere og rappere, der kunne noget forskelligt. Jeg tænkte, det var ligesom en Marvel-tegneserie: L.O.C. kan det her, U$O kan det her, Andreas kan det her, Rune kan det her, og Troo.L.S kan det her. Det var som forskellige superhelte«.

BONUS: SANGENE, DER VISER SUSPEKT

Orgi-E om ’Vogn-Ninerfyrre pt. 3’ og hans andre historiefortællingsnumre:
»Doktoren fra ‘Suspex files’ er langt værre (end betjenten fra ’Vogn-Ninerfyrre pt.3’, red.). Jeg kan ikke forklare, hvordan jeg skriver sangene. ‘Klam fyr’ (fra ‘Prima Nocte’, red.) tager udgangspunkt i mig selv. Pansertingen og de andre tager selvfølgelig udgangspunkt i noget i mig. Men jeg har taget navnet fra ‘Klam fyr’, fordi det er det univers, jeg altid bevæger mig i oppe i hovedet«.

Bai-D:
»Lige nu er der en tegnefilmsboble over dit hoved, hvor der bare kører en pik og en fisse rundt«.

Bai-D om ‘En lang nat’:
»Jeg har faktisk gjort størstedelen af de ting fra ’En lang nat’. Det er en virkelig hændelse. Det var et bryllup – faktisk Stig Tøftings bryllup. Det har jeg ikke sagt højt før. Jeg kan ikke huske hele brylluppet, men jeg dukkede op i et hvidt jakkesæt af silke«.

Orgi-E:
»Du sagde, du vågnede op, og at Stig Tøfting lå oven på dig!«

Bai-D:
»Min daværende kæreste var jo hans søster, og han skulle danse med hende. Jeg skulle danse med bruden. Jeg ved ikke… vi begyndte at wrestle. Mit hvide jakkesæt kunne jeg smide ud næste dag. Han er en meget stærk mand, og jeg var en meget lille dreng«.

Suspekt (Privatfoto).

Rune Rask om ’Fuck rap’ og de mange intermezzoer mellem sangene:
»Jeg tror, det var mig og Troo.L.S i studiet. Vi lavede det her beat, og så egnede det sig ikke så meget til rap, men vi ville gerne have det med alligevel. Nu ligger det midt på pladen, så det deler den i to dele på en måde«.

Bai-D:
»Vi syntes, det var mega fedt«.

Rune Rask:
»Jeg kan godt lide at lave et helt album i stedet for bare at lave sang efter sang. Vores sangstrukturer er tit ret simple, så det er spændende at finde nye måder at komme fra den ene sang til den næste«.

Bai-D:
»Vi har også altid dyrket åndssvage interludes på andre plader. Det er som at sidde med bookletten, hvor der er billeder og andre småting. Det føles lidt som en film, hvor der også er nogle mellemspil«.

Er ‘Kinky fætter’ en kvindefjendsk sang? Ja, sikkert. Er der nogle, der tænder på det? Det tror jeg bestemt også.

KAPITEL 4: GENERATIONSSANGEN ‘KINKY FÆTTER’

Den mest beskidte sang i dansk hiphop bliver samtidig Suspekts største hit. ’Kinky fætter’ er stadig deres signatursang den dag i dag. Da den udkommer i 2003, er den en gigantisk bombe, der sprænger rammerne for, hvad man kan sige med dansk rap.

Søren Krogh Thompson:
»Er ‘Kinky fætter’ en kvindefjendsk sang? Ja, sikkert. Er der nogle, der tænder på det? Det tror jeg bestemt også«.

Troo.L.S:
»Det tog fem minutter at lave beatet. Det er baseret om et strygersample, og så er der trommer på. Måske er der en synthesizer i omkvædet, og så har Rune også kørt et sample der. Jeg tror, det er et forholdsvis hurtigt tempo i forhold til, hvordan landet lå dengang. Samplet er fra en filmbaseret-samplepakke, ikke fra en hiphoppakke. Så det er måske derfor, det ikke føles så hiphopagtigt«.

U$O:
»Jeg kunne mærke, reaktionerne var anderledes, da vi spillede live. Dengang kunne du jo ikke måle likes og views, så det var først, da du kom ud til folket, du kunne se, hvor stor en succes albummet var. Og hver gang man spillede ’Kinky fætter’, blev folk savet midt over. Der var intet at gøre. Når ‘Kinky fætter’ kom på, vidste vi, at nu brænder vi stedet ned«.

Troo.L.S:
»Vi spillede engang ’Kinky fætter’ tidligt i settet, og så opstod der slåskamp, og vi måtte stoppe koncerten. Senere spillede vi den så igen som ekstranummer, og så kom de samme to, der var oppe at slås tidligere, op at slås igen! Jeg ved ikke, om det var sådan en lokal ting, at man bare skulle slås, når man hørte den sang«.

Orgi-E:
»De første gange, vi spillede den live, lod vi bare omkvædet køre. Men på et tidspunkt sagde Liam: ‘Jeg har en fucking god idé’. Og så rappede vi, »jeg har kneppet til den her sang« under omkvædet. Jeg tror faktisk, det var fordi, han havde kneppet til sangen«.

Bai-D:
»Vi bliver aldrig trætte af den. Jeg rapper den så heller ikke. Eller jo…«

Orgi-E:
»Vi rapper den efterhånden alle sammen. Lukas Graham og Simon Juul har rappet den. Det er en ting: Alle skal rappe den«.

KAPITEL 5: VESTEGNEN TAGER PÅ DANMARKSTURNÉ

Suspekts udskejelser på deres turné matcher det rowdy image, man får af trioen på albummet. Men samtidig med at hotelsmadring, fest og kaos er en fast del af menuen, begynder Suspekt allerede at stadfæste deres ry som dansk hiphops nok stærkeste live-navn.

Orgi-E:
»Når du er 22 år og lige har stået i et fyldt rum med folk, der har råbt og skreget din musik, så foregår der vilde ting. Det var ustyrligt«.

Tabu Per:
»Jeg husker noget med nogle hoteller og fulde unge mennesker uden ret meget tøj på, der løber rundt på gangene og skriger. Der var mange piger dengang. De kom jo også med op på hotelværelserne og festede. Hotellerne accepterede det langt hen af vejen. Vi blev aldrig bandlyst, så helt slemt har det ikke været. Jeg kunne godt forestille mig, Emil var forgangsmand for nøgenløbene. Emil er i hvert fald ikke bleg for at lave helikopteren«.

Orgi-E:
»Jeg kunne sige det samme om Per: Jeg kunne godt forestille mig, at Per var forgangsmand. Han var i hvert fald ikke bleg for at lave helikopteren«.

Vi er altid meget søde, når vi er ude. Men der i ulvetimen er det svært at sige, hvad der sker.

Ralle Malone:
»På hotellerne gemte folk sig i krogene og legede, at de var kyllinger. Eller rullede sig ind i brandslanger. Engang sparkede vi værelsesdøren ind til et random par og råbte noget på tysk«.

Orgi-E:
»Vi bestilte engang mad til U$O’s værelse. Champagne, kylling, foie gras og det hele. Så vækkede vi ham, mens han lå og sov, efter at han havde fået al den mad. Så begyndte han at kaste tallerkener efter os som frisbees. De fløj ned af gangen, mens der røg kylling ud over det hele. Det var fuldstændig sindssygt«.

Bai-D:
»Vi er altid meget søde, når vi er ude. Men der i ulvetimen er det svært at sige, hvad der sker«.

Emil Simonsen, aka Orgi-E, på Roskilde Festival i 2003 (Privatfoto)

Orgi-E:
»Jeg kan huske, vi spillede i Næstved, hvor der var en anmelder fra Næstved Stiftstidende. Der stod nogle store højtalere på nogle ølkasser, og det var så vildt, at højtalerne væltede ned over ham, så han skulle køres på hospitalet«.

Ralle Malone:
»Suspekt har altid kunnet stille et liveshow op, så folk tabte underkæben, selv da de havde nul midler. Det er en kunst i sig selv at kunne gøre det med vennetjenester og ting, man finder rundt omkring som remedier. De fik lynhurtigt banket et hold op med klaver, bas og trommer, så de gav en live-oplevelse, der blev bedre end bare et par rappere og en dj«.

U$O:
»Vi var en flok tosser, der blev sluppet løs på Danmark. Engang slukkede de strømmen for os i Aalborg, fordi det blev for vildt. De prøvede at få os til at gå af scenen, men vi gad ikke. Så synes arrangøren simpelthen, det klogeste var at slukke al strømmen. Så var der ikke mere musik«.

Orgi-E:
»Jeg kan huske, vi skulle på scenen engang, og så står Andreas og er ved at knække sig på lokummet lige inden, vi skal på. Og vi når alligevel ind på scenen. Det hele var et stort sammensurium af alle mulige kællinger, der skal bolles, og Andreas, der brækker sig«.

Bai-D:
»Jeg tror, at det der brækscenarie havde noget at gøre med, at jeg var sindssygt nervøs for at gå på scenen. Jeg havde kæmpe sceneskræk, så jeg var nødt til at drikke mig hammerstiv. Resultatet var så måske, at det ikke var den bedste koncert fra mig. Men det var bare en ting, jeg gjorde for at kunne komme ud på scenen. Det tog mig flere år at komme over den følelse af forfærdelighed, når vi skulle ud og optræde. Jeg glædede mig jo vildt meget, men samtidig var det som at gå til eksamen i folkeskolen. Det sad dybt i mig. Så jeg gik på psykopat druk, og så var jeg klar! Roskilde Festival var helt forfærdeligt. Teltet var pakket. Shit, mand. Jeg skulle virkelig trække den helt op fra brækgraven«.

Rune Rask:
»Jeg kunne nok også være lidt nervøs der (på Roskilde Festival, red.). Bagefter fik vi en flaske whiskey, og dér fik jeg det mærkeligt. Nogen havde puttet LSD i den«.

Bai-D:
»Når vores karriere er i sit efterår, kan vi fortælle meget mere. Så fortæller vi tour-historier for alvor«.

Vi åbnede avisen, og så stod der ’kvindehadske rappere hænger ud i Albertslund ambassade på Vesterbro med coke og damer’.

KAPITEL 6: ET ALBUM, DER ÆNDREDE DANSK HIPHOP

Selvfølgelig er der anmeldere og andet godtfolk, der sabler den her beskidte, kompromisløse hiphop ned. Men historien om ’Ingen slukker the stars’ er primært historien om, hvordan nogle ekstremt undertippede drenge fra Vestegnen begyndte rejsen til toppen af dansk hiphop takket være en helt uhørt opbakning i befolkningen. Albummet er et specielt øjeblik, hvor musikken stadig føles ekstremt forbudt, men samtidig også begynder at blive det nye pop. Reaktionerne er tilsvarende splittede: Mange hader albummet, men endnu flere elsker det. Herfra bliver Suspekt et nationalt fænomen. Og dansk hiphop bliver en hel del mere Suspekt.

Søren Krogh Thompson:
»I mainstream-medierne var der nogle, der var med på den, men de fleste var bekymrede. Nogle syntes det var for drengerøvsagtigt, mens andre syntes det var helt fantastisk. Allerede dengang pegede mange på ’Kinky fætter’ som noget unikt. Folk, der var hiphoporienterede i forvejen, kunne se, der var noget specielt her«.

Orgi-E:
»Engang skulle Ekstra Bladet interviewe os. Vi havde en god snak med dem, hvor vi gik i dybden med musikken. Så åbnede vi avisen en uge senere, og så stod der ’kvindehadske rappere hænger ud i Albertslund ambassade på Vesterbro med coke og damer’, eller sådan noget. Så tænkte jeg: Ved du hvad, fuck Ekstra Bladet! Fuck det lort, fuck tabloidpressen! De har jo deres egen agenda, og det har de bevist gang på gang. Vi blev virkelig hængt ud«.

Rune Rask:
»Jeg kan huske det interview. Det var rigtig godt, og vi hyggede. Det, der så stod i artiklen, og det vi rent faktisk snakkede om, var to helt forskellige ting«.

Orgi-E:
»Vi havde skjult al hash og alle bajere og alting, for nu kom Ekstra Bladet op. Det var første gang, nogen kom udefra. Et redaktionelt medie. Så vi gemte det hele væk, så de ikke skrev om det, men om vores musik«.

Bai-D:
»Vi prøvede at fremstå anstændige. Vi ryddede virkelig op. Ikke bare panten. Bordene blev tørret af«.

Orgi-E:
»Vi røg al hashen, pantede panten og tørrede af med karklude. Så var der fucking rent. Og så havde de bare deres lortehistorie i forvejen. Uanset hvad du svarer på deres spørgsmål, så ved de godt, hvilken artikel de vil have, før de kommer. Det lærte vi på den hårde måde dengang«.

Artikel om Suspekt i Urban (dog ikke artiklen, der omtales i interviewet).

Søren Krogh Thompson:
»Efter Suspekts debut og Tabu-opsamlingen var der stor respekt for, hvad der skete. Rune Rask og Troo.L.S. blev også store navne oven på L.O.C.’s udgivelse (‘Dominologi’ fra 2001, red.). Så der var et undertryk af nysgerrighed. ‘Ingen slukker the stars’ fik det egentlig bare til at eksplodere. Derefter gik der et par år, så kom ‘Proletar’ og blev Ugens Uundgåelige på P3, og så blev mainstreamen for alvor forløst«.

Orgi-E:
»Det er sjovt at sige, hvad sagde vi?. Da vi lavede ‘Kinky fætter’ og ‘Fuckd up og misforstået’, sad vi jo med en følelse af, at det var fucking godt. Vi havde festet til ‘Ingen slukker the stars’, længe før det blev udgivet. Så kommer det ud, og så får det tre eller fire stjerner, og folk siger, det er kvindefjendsk, eller at det ikke lyder som en rapper, de kan lide. Kan I ikke bare holde kæft og spille musikken!?«

Bai-D:
»Jeg hørte hele pladen, efter at vi havde aftalt, at vi skulle lave den her artikel sammen, og jeg blev overrasket over, hvor god den var. Det er en pissegod plade. Det er den, jeg er mest stolt af«.

Orgi-E:
»Jeg kan godt lide det første nummer, ’Fuck folk’. Produktionen og måden at rappe på er fuldstændig vanvittigt. Det er virkelig godt, også i dag. Vi sparker døren ind på den plade«.

Søren Krogh Thompson:
»Da vi skulle have lavet vinylen på en fabrik i Tyskland, fik vi besked om, at de ikke ville trykke det. Det var for voldsomt og vulgært til, at de ville udgive det. Så måtte ejeren af Playground (pladeselskab, red.) ringe, og sige: ‘Hey, kan I komme i gang, ellers flytter vi al vores business væk fra jer’. Ugen efter havde de trykt det cover. Men det viste sig altså, at selvom Danmark elskede dem, var de ikke helt klar til Suspekt i Tyskland«.

Orgi-E:
»’Ingen slukker the stars’ var nærmest solgt til et pladeselskab, der hed Virgin, men de valgte at droppe det. Det er det bedste, der er sket i vores karriere, for på det tidspunkt vidste vi ikke noget om, at man jo kunne være selvstændig«.

Jeg sprang ind af vinduet, og så tror jeg faktisk, jeg kom til at lave helikopteren foran hele pladeselskabet.

Søren Krogh Thompson:
»Det er jo fantastisk, at ’Kinky fætter’ har udviklet sig til at kunne blive spillet på Grøn Koncert helt legitimt i dag. Sådan var det ikke dengang. Mange blev meget provokerede. En af grundene til, at jeg endte med at udgive Suspekt, var jo, at Virgin Records ikke turde udgive det – sådan har jeg i hvert fald fået det fortalt«.

Orgi-E:
»Der var et problem en aften til en fest (hos Virgin Records, red.), hvor nogen kastede en fadøl i hovedet på mig, og så var vi nogen, der var kommet til at hoppe lidt på ham«.

Bai-D:
»Det kan jeg godt huske. Jeg sprang ind af vinduet, og så tror jeg faktisk, jeg kom til at lave helikopteren foran hele pladeselskabet. Og så var der nogen, der hakkede en eller anden én. Der skete faktisk rigtig mange dumme ting…«

Orgi-E:
»… og så blev vi ikke signet alligevel. Vi fik ingen pladekontrakt. Så tak for det! Tak for den aften, og tak Gud for ham, der hældte en øl i hovedet på mig«.

Bai-D:
»Der var et par stykker, der fik bank den aften«.

Orgi-E:
»Vores reserve-far Søren Krogh var den eneste i Danmark, der ville røre Suspekt. Takket være ham kom vi ud med lortet. Eller vi havde nok fået det ud uanset hvad. Men han kunne ligesom sprøjte det rigtigt ud – som man siger!«

Bai-D:
»Far! Far! Far!«

Orgi-E:
»Åhh, far. Lav mig som dit barn!«

Bai-D:
»Nej, nej, nej«.

Orgi-E:
»Du skal!«

Vi interviewede Suspekt, Troo.L.S, Tabu Per, Ralle Malone, Søren Krogh Thompson og U$O til denne artikel. L.O.C. takkede nej til at medvirke. Interviewet med Suspekt blev lavet live i INPUT-rummet.

Rettelse: I en tidligere version af artiklen blev et medlem af rockbandet Baby Woodrose nævnt i et citat, der kunne betragtes som anklagende, og som den pågældende person ikke blev forelagt med mulighed for at kommentere på. Derfor er citatet nu fjernet.

Lyt til Standard – Soundvenues hiphop-podcast: Suspekt i Standard: Slagsmål, kaos og Stig Tøftings bryllup

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af