Youtube udtaler sig om blokering af dansk musik: »Vores største ønske er at nå frem til en aftale«

Youtube udtaler sig om blokering af dansk musik: »Vores største ønske er at nå frem til en aftale«
Mø i Royal Arena. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Bruger du Youtube, har du måske lagt mærke til, at der i øjeblikket er noget helt galt. For tiden er det nemlig ikke muligt at se videoer med dansk musik på streamingtjenesten.

Blokeringen skyldes, at Youtube i øjeblikket forhandler med Koda, der administrerer rettighederne for danske komponister og sangskrivere, om en ny fælles-nordisk aftale for brugen af musik på Youtube, som skal erstatte de nuværende lokale danske, norske og finske aftaler.

De to parter kan dog ikke blive enige, og ifølge Koda har Google (som ejer Youtube) krævet, at de penge, som Youtube betaler de danske kunstnere for brugen af deres musik, skal reduceres med knapt 70 procent. 

Den påstand er Dan Chalmers, direktør for Youtube Music i Europa, dog ikke enig i, og han skriver følgende i et nyt debatindlæg hos Politiken.

»Den seneste uge har rigtig mange mediebrugere nok fået den opfattelse, at YouTube ønsker at skære i betalingen til danske sangskrivere og komponister – endda med 70 procent. Det er ikke sandt. I en ny aftale har vi tværtimod tilbudt en aftale, der er bedre end den nuværende«, skriver Chalmers.

Han fortsætter: »Forhandlingerne er ikke nået i mål, fordi Koda beder om væsentligt mere end vores andre partnere, hvilket ikke er rimeligt over for vores andre partnere og skabere af indhold. Da den gamle aftale var ved at udløbe, tilbød vi en midlertidig aftale, så vi kunne have undgået at blokere for Kodas materiale på YouTube i Danmark. Betingelserne for kortvarige, midlertidige aftaler er ikke sammenlignelige med langvarige partnerskaber, hvor vi tilbyder flere penge i en længere periode«.

Chalmers kalder blokeringen af dansk musik »så trist og ærgerlig« og noget, der »skader både de fans, der bruger vores platform, og musikerne, der er afhængig af YouTube for promovering, distribution og som indtægtskilde«.

Uden en aftale har Youtube dog ikke rettighederne til at have den danske musik på platformen, skriver Chalmers. Og derfor er der lukket i øjeblikket.

»Vores største ønske er at nå frem til en aftale med Koda«, lyder det afsluttende i Dan Chalmers debatindlæg.

Da tiltaget for en uge siden trådte i kraft, kaldte Koda blokeringen for en »ekstremt aggressiv tilgang« til situationen. »Google har altid haft en ’our way or the highway’-strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt«, lød det fra Kodas mediedirektør, Kaare Struve, i en pressemeddelelse.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af