Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: »Det ligner et dødsstød til sommerens musikfestivaler«

Danmark dropper AstraZeneca-vaccinen: »Det ligner et dødsstød til sommerens musikfestivaler«
Publikum på Roskilde Festival i 2017. (Foto: Oliver Klitgård Larsen/Soundvenue)

Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen meddelte ved et pressemøde onsdag, at man har besluttet at stoppe vaccineringer med AstraZeneca i Danmark.

Brugen af den omstridte vaccine blev sat i bero den 11. marts, hvor Sundhedsstyrelsen reagerede på indberetninger om blodpropper, der kunne sættes i forbindelse med AstraZeneca.

Beslutningen påvirker den danske vaccinationskalender, hvoraf det tidligere fremgik, at alle danskere skulle være færdigvaccineret i løbet af juli. I den opdaterede vaccinationskalender er vaccinationen af de sidste voksne danskere nu planlagt til starten af august.

»Det er rigtigt dårlige nyheder for sommerens musikfestivaler, som håber at samle titusindvis af mennesker foran scenerne«, siger Christian Wolkoff, Soundvenues musikredaktør.

Heartland ligger i slutningen af maj, Northside og Distortion i starten af juni, imens Tinderbox og Roskilde Festival skal åbne portene i slutningen af samme måned.

»Vi savner stadig en udmelding fra myndighederne om, under hvilke forhold en musikfestival til sommer vil kunne afvikles, men det virker efterhånden usandsynligt, at man vil tillade så mange mennesker at samles i maj, juni eller juli til alkohol, høj musik og fest. Det er heller ikke realistisk, at mange udenlandske artister kan eller vil rejse ind i et land, hvor vaccinationen ikke er slået igennem. Den nye store usikkerhed omkring vaccinationsplanen i Danmark ligner et dødsstød til sommerens festivaler«, siger Christian Wolkoff.

En anden kritisk udvikling på vaccinefronten skete i går, hvor USA satte brugen af den amerikanske Johnson & Johnson-vaccine på pause, også grundet en mulig kobling til mistænkelige blodpropper, imens det amerikanske lægemiddelagentur vurderer risikoen. Lægemiddelstyrelsen i Danmark er ligeledes i færd med at undersøge risikoen.

Netop Johnson & Johnson er den vaccine, som Danmark har forhåndsindkøbt flest doser af – hele 8,2 millioner – og den første levering skulle ankomme til landet i dag, skriver DR.

Skulle Johnson & Johnson også blive skrottet i Danmark, hvor vi indtil videre også har benyttet Pfizer- og Moderna-vaccinerne, vil forsinkelsen vokse.

»Vi kan jo godt komme i mål med Pfizer og Moderna. Men så tror jeg, at vi først er helt færdige med at blive vaccineret ved udgangen af 2021«, siger Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet, til DR.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af