Skal raptekster kunne bruges som bevismateriale i retten? Nyt lovforslag i USA gør op med praksissen

Skal raptekster kunne bruges som bevismateriale i retten? Nyt lovforslag i USA gør op med praksissen
Young Thug på Roskilde Festival. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

I sidste uge blev Young Thug, Gunna og 26 andre anholdt i Atlanta. Anklagerne går blandt andet på, at rappernes YSL-label i virkeligheden skulle være en gadebande.

Nogle af de beviser, anklagemyndighederne gør brug af, er artisternes opslag på sociale medier, de håndtegn de laver i musikvideoer – og så deres sangtekster.

Dermed er anklagerne mod Young Thug og YSL det seneste eksempel på en tendens i USA, hvor raptekster i stigende grad bruges i retten. Ifølge en artikel hos Guardian har hundredevis – måske endda tusindvis – af personer været ude for, at deres tekster bliver brugt mod dem i retten.

Det er en praksis, som blandt andre Jay-Z og Meek Mill har kritiseret, og som de har prøvet at få sat en stopper for gennem aktivisme og lobbyarbejde. Det ser ud til at have båret frugt.

For nu er en nyt lovforslag blevet godkendt af senatet i staten New York. Lovforslaget forbyder brugen af »kreative udtryk« som bevismateriale i retten, hvis ikke det kan bevises, at en tekst menes bogstaveligt. Det rapporterer Pitchfork.

Før forslaget endegyldigt kan blive en lov, skal det også godkendes i den anden del af staten New Yorks retsindstans, New York State Assembly.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af