Shop med omtanke

Det er tid til at give Nespresso en chance til

Flere og flere af de små, kvalitetsbevidste ristere sælger i dag også deres kaffe i kapsler. Og deres bud kan omvende selv den stædigste Nespresso-hader. Vi har snakket med April Coffee i København.
Det er tid til at give Nespresso en chance til
April Coffees kapselkaffe. (Foto: PR)

Det ser næsten helt forkert ud, som baristaen i April Coffees butik i Ryesgade står bøjet over den lille Nespresso-maskine iklædt sit forklæde. Det er hverdagskøkkenet møder gourmetverdenen.

De to verdener smelter dog perfekt sammen, da jeg smager det skud kaffe, baristaen har lavet med en af risteriets kaffekapsler, som de producerer til at passe til Nespresso-maskinerne. Resultatet er på størrelse med en espresso og blødt og frugtigt i smagen, altså noget helt andet end den bitre, tunge kaffe, jeg altid har forbundet med det Nestlé-ejede brand.

»Nespresso har været set meget ned på. Det er et stort firma, hvilket folk sjældent er vilde med, og kaffen smagte ret dårligt«, siger Patrik Rolf, der er en af stifterne af det københavnske kafferisteri April Coffee.

Patrik Rolf fra April Coffee. (Foto: PR)

I stedet for at rynke på næsen besluttede han sig i stedet for at forsøge at optimere smagsoplevelsen.

»Der er stadig mange folk, der ikke anser det for at være lige så smagfuldt som andre brygmetoder«, siger Patrik Rolf.

»Hvis folk for eksempel laver en pour over, så vil de nok anse sig selv som værende mere en kaffenørd end en, der brygger en special kapselkaffe. Men den forestilling vil forsvinde med tiden. Mange kapsler er blevet meget bedre. Så vi vil se et skifte«.

Nye spillere på banen har øget kvaliteten

Skiftet er især begyndt at ske, siden Nespressos forskellige patenter så småt udløb for cirka ti år siden, hvilket blandt andet har gjort det muligt for andre producenter at lave deres bud på kaffekapslerne til de velkendte maskiner.

Patrik Rolf ser Nespresso gennemgå lidt den samme rejse, som espresso havde for mange år siden. Firmaet har mere eller mindre opfundet en brygmetode, og nu vælter det så frem med andre spillere, der prøver at optimere smagsoplevelsen.

Nogle af April Coffees kapselvarianter. (Foto: PR)

Hos April Coffee har de ikke mulighed for selv at ‘kapsle’ kaffen, men de rister stadig bønnerne selv, før de sendes til en samarbejdspartner i Belgien, der kværner og kommer kaffen i kapslerne. Mange andre outsourcer også ristningen, siger Patrik Rolf.

»Det gør en kæmpe forskel kvalitetsmæssigt«.

Mens Nespresso også er blevet udskældt for deres aluminiumkapsler, der altså bare skulle i skraldespanden efter brug, så bruger April Coffee og andre producenter i dag kapsler lavet af et materiale udledt af træbark. Resultatet er industrielt kompostabelt. De kan altså kompostere i særlige maskiner.

Meget nemmere end espresso

Patrik Rolf lægger ikke skjul på, at kapselkaffen også er interessant, fordi det er stadigt voksende marked. Og efter at have smagt April Coffees bud overvejer jeg også en maskine i min sommerresidens. Du kan finde masser af brugte maskiner billigt, så selvom kapsler på ingen måde er billige – de koster omkring syv kroner stykket hos April Coffee – så behøver du altså ikke en dyr maskine og kværn og alt muligt andet udstyr, som espressobrygning ofte kræver.

Brygning med kaffekapsler er og bliver simpelt. (Foto: PR)

Det er også meget nemmere at kaste sig ud i kapselbrygning end espresso. For selvom du på nyere maskiner (Patrik Rolf fremhæver blandt andet Morning) kan styre temperatur og tryk, så er de gængse kapselmaskiner meget simple. Der er ikke så mange variabler, du kan fucke op.

Og faktisk er det en af grundene til, at Patrik Rolf som kafferister godt kan lide brygning med kapsler.

»Når jeg sælger en pose kaffe, så tager nogen den med hjem, og så har vi ingen idé om, hvad de kommer til at gøre med den. Forhåbentlig vil de lave en kop kaffe, de synes, smager godt. Men i ni ud af ti tilfælde kunne vi nok gøre det til en bedre oplevelse ved at ændre på nogle parametre«, fortæller han.

»Når vi sælger kapslerne, er vi derimod mere sikre på, at kaffen kommer til at smage, som vi gerne vil have den til«.

God til hjemmebrug

Det er også det, der tiltaler mig. Udover at det er nemt og billigt at komme i gang, så kan jeg godt lide tanken om, at jeg drikker kaffen, som den ’burde’ smage. Alt for ofte har jeg købt gode, dyre kaffebønner og så siddet med følelsen af, at jeg får ødelagt det hele i processen på mit espressosetup.

Et simpelt Nespresso-setup. (Foto: PR)

Sidste år sagde kaffenørden Clara Aatoft også til mig, at hun droppede espressoen derhjemme og lod cafeerne med deres professionelle udstyr om det, når hun havde lyst til det. Hun drak så AeroPress derhjemme, men Nespresso lander et sted midt imellem de to, som tiltaler mig – og åbenbart også Patrik Rolf.

»Jeg har en Nespressomaskine derhjemme, og jeg bruger vores kapsler på den«, siger han.

»Det er utroligt, som det smager ens hver gang. Det er ikke en espresso. Det er vigtigt. Det er kapselkaffe, som er sin egen kategori. Vi kan nu lave dem ret smagfulde. Man kan næsten sige, hvorfor have en espressomaskine derhjemme, når du kan have en Nespresso«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af