KOMMENTAR: I dag har det kinesiske smartphonefirma OnePlus lanceret deres anden smartphone med det oplagte navn OnePlus 2. Den blev afsløret til et stort opsat event, der blev virtual reality-transmitteret. Traditionen tro kan smartphonen kun bestilles online med en særlig invitation.
Ambitionerne fejler ikke noget hos det unge firma, der blev grundlagt i november 2013. I et interview til USA Today fortæller grundlægger, international direktør og firmaets ansigt udadtil Carl Pei, at han forventer, at OnePlus er en af de tre store smartphone-giganter sammen med Samsung og Apple om bare fem år.
Samtidig fortæller Carl Pei, at der inden årets udgang kommer en tredje OnePlus-smartphone, som vi indtil videre intet ved om – andet end at det ikke bliver OnePlus 3 og at der vil være mere fokus på design end specifikationer.
Det glæder mig som tech-skribent at en ny spiller har fået en lovende start og at ambitionerne rækker til mere end bare at efterligne de andre. Men mit jantelovstyngede danskersind kan ikke lade være med at frygte, at der bliver slået et lidt for stort brød op hos OnePlus.
Grundlaget for firmaets succes er så spinkelt, som det overhovedet kan være. De har én (1!) smartphone bag sig, som blev en overvældende salgssucces i forhold til de forudgående forventninger. Indtil videre er OnePlus One solgt i halvanden million eksemplarer, hvilket lyder af meget, særligt med tanke på, at de havde forventet at sælge 30-50.000 eksemplarer inden den kom på markedet i april sidste år.
Men med et anslået smartphonesalg på over 1,2 milliarder for hele 2014, så er OnePlus’ markedsandele en dråbe i havet. Apple og Samsung stod for henholdsvis knap 200 millioner og godt 300 millioner solgte smartphones. Carl Pei forventer, at de sælger 3-5 millioner smartphones i år, men det er stadig peanuts. Hvis de skal passere nogenlunde samme salgstal som Apple og Samsungs 2014-niveauer om fem år, skal salget af OnePlus-smartphones stige nærmest eksponentielt. Og OnePlus har modsat de andre giganter i branchen ikke andre forretninger at falde tilbage på eller opbygge virksomheden omkring, så hver ny smartphone må og skal være en succes.
Reaktionerne fra tech-fans var efter præsentationen af OnePlus 2 udbredt positiv, men der var også malurt i bægeret, som ikke var til at tage fejl af. Manglen på hurtigopladningsteknologi og særligt NFC-chip skuffede blandt andet en del Twitter-brugere. Særligt blev OnePlus 2’s præmis om at være en fremtidssikret smartphone med rette angrebet med fravalget af de to førnævnte teknologier.
Til gengæld har OnePlus noget, mange af de veletablerede smartphone-selskaber mangler: Hype. De har formået at opbygge et digitalt momentum, der rækker langt ind i den vestlige verden. Der er opstået et decideret fan-community omkring OnePlus, som firmaet selv tager meget aktiv del i på fora, i Reddit AMA’s og på Twitter. Det er en præstation, som OnePlus’ storebror, de ligeledes kinesiske Xiaomi, der også laver supergode smartphones til overkommelige priser, har haft sværere ved. Men Xiaomi solgte stadig over 18 millioner devices alene i sidste kvartal af 2014. Imens kæmper de traditionelle smartphoneselskaber som HTC, LG og Sony om overhovedet at få omtale omkring deres nye produkter.
OnePlus slår sig op på at være anderledes og det må man sige, de er. I interviewet siger Carl Pei, at han tidligere har været meget inspireret af Steve Jobs og hans kompromisløse fandenivoldskhed ses tydeligt. Men selvom Steve Jobs også startede Apple fra scratch i en garage og byggede verdens største brand der fra, så glemmer Carl Pei, at salig Jobs havde 35 år (minus de ti år han blev sendt uden for døren) til at opbygge virksomheden. Vejen til Apples storhed er med andre ord meget lang og de er meget bedre funderet som firma i det kommende udskilningsløb mellem smartphone-producenter.
OnePlus vil være Apple for Android-telefoner. Det er godt set, for markedet har længe hungret efter en ambitiøs og nyskabende Android-producent. Med sloganet »Never Settle« og bestræbelsen på at være en »Flagship Killer«, så er OnePlus’ mission modig, nobel og interessant at følge. Men den er også farligt ambitiøs, særligt set i lyset af hvor hurtigt opbakningen om en smartphone-producent kan vende. Se bare på hvor hurtigt HTC nærmest er blevet reduceret til en rygende ruin.
OnePlus klamrer sig lige nu til en anderledes forretningsmodel end de fleste. De sælger kun deres smartphones online og ved hjælp af et invitationssystem har de formået at holde efterspørgslen høj, samtidig med de kunne tilpasse udbuddet i deres eget tempo. Det er fornuftigt for en startup-virksomhed, men hvis de skal vokse så eksplosivt som Carl Pei forventer, så skal der meget mere fut på kedlerne. Og det store spørgsmål bliver så, om de kan holde fast i deres underdog-status og blive ved med at introducere unikke produkter.
Selvom meningerne omkring OnePlus er delte, så leverer de uden tvivl vanvittigt gode telefoner til under halvdelen af prisen på Apple og Samsungs topmodeller. Men både OnePlus 2 og den næste smartphone skal være større succeser – både på salgstal og i befolkningen – end One, før jeg tør tro på, at OnePlus har fået den start, der skal til for at blive en af verdens tre største smartphoneproducenter. Konkurrencen er hård på smartphonemarkedet lige nu og sandsynligvis må mange af producenterne dreje nøglen om i løbet af de kommende år. Lige nu, har OnePlus stadig meget at bevise, før de ligner én af de, der overlever.
Det er svært at spå, særligt om fremtiden, siger en udbanket floskel, men lige nu tyder det meste på, at OnePlus flyver højere, end vingerne kan bære.
Læs også: Første kig på OnePlus 2: Bliver det den bedste smartphone i 2016?