Krig i videoland: Facebook bliver beskyldt for at lyve, snyde og stjæle

Krig i videoland: Facebook bliver beskyldt for at lyve, snyde og stjæle

Verdens største videostreamingstjeneste er Facebook. Ihvertfald hvis du tæller på Zuckerbergs fingre. Men hele Facebooks video-univers bygger på løgn, snyderi og tyveri, hvis man skal tro et nyt og meget omtalt blogindlæg fra Hank Green, der lever af at producere YouTube-videoer.

Du har måske spekuleret over, hvornår et view tæller som et view. Hos YouTube tælles et view fra cirka 30 sekunder, afhængigt af hvor lang videoen er. Hos Facebook tælles et view efter tre sekunder, også selvom det er et auto-afspillet klip uden lyd, du bare scroller ned over. Ser du tre sekunder, har du set videoen. Så det er klart, at Facebook lynhurtigt kan booste deres seertal. For Hank Green er det at lyve.

Derudover kommer det nok ikke som noget chok, at Facebook hellere giver plads til videoer, der er uploadet direkte til deres site, fremfor YouTube-videoer der bliver indlejret. Men for Hank Green er Facebooks måde at udnytte deres fordel på, det samme som at snyde.

Men Hank Greens kritik går primært på, at Facebook stjæler. Sådan tolker han i al fald deres meget lille indsats for at undgå såkaldt freebooting – det vil sige, når brugere lægger andres unikke indhold fra for eksempel YouTube op på Facebook som sit eget. Helt konkret var 725 af de 1.000 mest sete videoer på Facebook ifølge en rapport uploadet fra andre kilder. De 725 videoer stod for 17 milliarder oppustede Facebook-views, som dermed ikke er blevet profitskabende YouTube-views for den originale producent.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Facebook lytter, når de bliver gjort opmærksom på, at indhold er stjålet fra YouTube. Omend belejligt tøvende, fjerner de gerne indholdet. Men til den tid har Facebook-videoen allerede tjent, de massive annonce-summer den skulle.

Der ligger en kæmpe forskel i den nuværende model for YouTube. Via deres system Content ID krydstjekker de samtlige videoer, der bliver uploadet med den enorme mængde copyright-behæftede materiale, der ligger i deres database. Hvis en video bliver freebootet på YouTube, så modtager den originale rettighedshaver til videoen den profit, der er blevet skabt af det freebootede upload.

Men hvis en video bliver freebootet på Facebook, så fjerner Facebook den, spiller helt over for anmelderen, alt imens de skummer fløden. Facebook har tilsyneladende ikke et effektivt værktøj til at tjekke for freebootet materiale, hvilket betyder, at rettighedshaverne selv skal finde og med møje og besvær anmelde materialet.

Facebook har responderet på Hank Greens skarpe kritik med en halvkvædet vise i et kommercielt sprog, der ikke rigtig forholder sig til kritikpunkter. De erkender, at de ganske vist prioriterer Facebook-uploadet indhold, men at alt de gør, gør de i brugernes bedste interesse.

Imens går hårdtarbejdende YouTube-brugere glip af afgørende indtægter.

Læs også: Din nyhedsstrøm på Facebook får en overhaling endnu engang

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af