Kommentar: Facebooks reaktionsemojis er til for Facebook – ikke for dig og mig

Kommentar: Facebooks reaktionsemojis er til for Facebook – ikke for dig og mig
Foto: Lasse Høgh / Soundvenue

KOMMENTAR Da Facebooks klassiske tommelfinger-like blev rullet ud i 2010 var det en øjeblikkelig revolution og dannede præcedens for stort set alle andre sociale medier, der indførte liket i en eller anden form. Det affødte en hel kultur i Facebook med begreber som likehunting, sympati-likes og endte med at blive en slags social digital valuta, som alt blev målt og vejet i.

For en uges tid siden tilføjede Facebook så fem reaktionsemojis til den ensomme tommel. Det drejer sig om reaktionerne ‘Vild med’, ‘Haha’, ‘Wow’, ‘Ked’ og ‘Vred’. At de nye reaktionsemojis bliver en massiv ændring i Facebooks økosystem er også uundgåeligt. Men mere for Facebook end for dig og mig. Facebook får nemlig mulighed for at analysere hvilke følelser, brugerne har på et helt andet niveau end liket tidligere kunne, og det giver dem en masse ny data.

Data er Facebook-algoritmernes svar på brun heroin. De kan bare ikke få nok. Med de nye reaktionsemojis får de lige pludselig en masse ny data, de kan skyde direkte i venerne og tilrettelægge indhold ud fra.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For dig betyder det ikke nødvendigvis, at du får serveret bedre, mere målrettet indhold ud fra dine og andres reaktioner. Facebook har i al fald på ingen måde indikeret, at nogle reaktioner vil medføre øget spredning på det sociale medie. Men Facebook vil eksempelvis kunne se, hvilke reaktioner, der afføder flest delinger og øvrige interaktioner. Og den viden er guld værd over for annoncører.

Efter en ganske uvidenskabelig overvågning af Facebook den seneste uges tid, er den umiddelbare dom er, at go-to-reaktionen for langt de fleste stadig er tomlen, mens det nye hjerte optræder hyppigere end de sidste fire, hvoraf ‘Wow’ og ‘Haha’ optræder oftere end ‘Ked’ og ‘Vred’.

Emojireacts
Tommel op er stadig det nemmeste

Det kan skyldes, at vi i øjeblikket bare er ved at vænne os til nytilkommerne, men det kan også være fordi, de er svære at afkode og i bund og grund siger stort set det samme. Reaktionerne ‘Haha’, ‘Wow’, ‘Vild med’ og ‘Synes godt om’ er basalt set udtryk for det samme: Begejstring. Men vi skal altså nu tage stilling til og vægte vores følelser i forhold til alt indhold i fire niveauer af vores begejstring – besværligt.

Omvendt er de sidste to er ment som udtryk for det modsatte: Afstandstagen til indholdet. Fælles for alle de de nye reaktionsansigter er, at de skal tolkes i henhold til det givne opslag. Griner du med eller ad opslaget? Græder du ad eller med opslaget? For brugerne skaber det forvirring – for Facebook skaber det mere data.

Basalt set har Facebook valgt at overkompensere massivt for et problem, der havde en meget simplere løsning. Der var brug for en dislike-knap (hvilket Facebook naturligvis ikke ville lave – så de valgte et vredt ansigt), en måde at udtrykke sympati på og den allerede eksisterende like-knap.

I min optik kunne det være delt op i de tre grundfølelser, men med udsigten til bjerge af lækker data, har Facebook ikke kunnet holde sig tilbage. Og det bliver på bekostning af brugerne. Både dem, der uploader og dem der skal forholde sig til indholdet.

I en forsigtig føler på vores Facebookside er meningerne om de nye reaktionsemojis delte. 65 har tilkendegivet deres holdning, hvoraf ti har liket, 13 har trykket ‘Vild med’ og 21 har samlet set trykket ‘Haha’ eller ‘Wow’. Til gengæld har 19 reageret med den vrede emoji og to har trykket ‘Ked’. Hvad kan man så uddrage ud af det? Ikke en skid – og det er netop pointen. For brugerne er det umuligt at uddrage noget fra det nye data. Kun Facebook vinder.

Liket var netop genialt i sin enkelthed. Det var let at dechifrere reaktionen på et opslag i optalte likes. Det var heller ikke svært at tolke på et opslag med 0 likes. De nye reaktionsemojis er det modsatte. Med seks reaktionsmuligheder er vi som forbrugere komplet overstimulerede:

Vred2

Læs også: De nye Facebook-reaktioner og hvad du i virkeligheden siger med dem

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af