De ti teknisk bedste interaktive musikvideoer med The Streets, Santigold og Wiz Khalifa

De ti teknisk bedste interaktive musikvideoer med The Streets, Santigold og Wiz Khalifa

2016 er spået som det år, hvor virkelighedsforstærkende teknologier som Virtual Reality (VR) og Augmented Reality (AR) for alvor bryder frem. De to teknologier, der kort fortalt kombinerer den fysiske verden med den virtuelle verden, har været kendte begreber i efterhånden mange år, men grundet høje omkostninger og en teknologi, der ikke helt har været klar, er de ganske enkelt endnu ikke brudt igennem.

Mens vi fortsat venter på det helt store gennembrud for teknologien, kan vi dog skele til musikindustrien, der igennem flere år har leget kreativt med de virtuelle virkemidler. Interaktive musikvideoer er en alletiders måde for kunstnere at få skabt noget hype omkring deres udgivelse. Særligt i en tid, hvor der ikke på samme måde er en naturlig plads til musikvideoer, som dengang MTV rent faktisk spillede musik.

Vi har samlet de 10 bedste eksempler på interaktive musikvideoer – fra 360° video til Google Streetview-integration.

Bemærk: Mange af musikvideoerne kræver Google Chrome.

Wiz

 

10. Wiz Khalifa – ‘Staying Out All Night’

Wiz Khalifa har med videoen til nummeret ’Staying Out All Night’ lavet en ‘choose your own adventure’-baseret video, hvor der er skruet pænt op for alkoholforbruget og feststemningen.

Her har seeren indflydelse på hændelsesforløbet. Wiz genoplever sin bytur ved at se billeder igennem på sin smartphone, og det er her, seeren får indflydelse på, hvordan den vilde aften i byen forløber. Er du i humør til en bytur, så tag Wiz og hans co-star i videoen, skuespiller Tia Carrere, under armen og begiv dig ud i nattelivet – lige HER.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Robyn – ‘Don’t Fucking Tell Me What to Do’

Robyn har spillet på (næsten) alle tangenter med sin musikvideo til ’Don’t Fucking Tell Me What to Do’. Her har vi at gøre med – og hold nu fast – en 3D-venlig, Twitter-integreret, real-time og potentiel ”udødelig” musikvideo. Det kræver vist en uddybning.

Musikvideoen er simpelthen lavet på den måde, at den, hver gang den afspilles, henter de seneste tweets under hashtagget #killingme og viser dem som en integreret del af videoen. Det munder ud i nogle sjove statements som f.eks. ”My kitchen is #killingme” eller ”Punk is not #killingme”.

Herudover er den lavet i 3D og bør egentlig ses med 3D-briller. Uden kan også gøre det, da man sagtens kan se, hvad der står uden. Robyn har altså lavet en video, der potentiel er ”udødelig”, da videoen hele tiden fornyer sig lige så længe, der er nogen, der bruger hashtagget. Find 3D-brillerne frem – hvis du ejer nogen – og se videoen herover.

Robyn har selv fjernet videoen fra sin hjemmeside. Videoen kan dog ses på Vimeo herover.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Mew – ‘The Night Believer’

Kort efter udgivelsen af Mews seneste album ’+-’, satte Mew sig for at lave et kreativt arbejdsfælleskab mellem bandet og deres mange fans verden over – de såkaldte ’Frengers’. Det resulterede i et omfattende projekt, der skulle munde ud i musikvideoen til nummeret ’The Night Believer’.

I samarbejde med fansitet Mew365.com inviterede bandet deres fans til at sende klip selv, hvor de lip-syncer til forskellige dele af sangen. Med klip fra over 1.000 fans fra hele 65 forskellige lande blev videoen en realitet, og hvis ikke Mews dedikerede fanbase var tæt på bandet før, så er de det i hvert fald nu.

JackWhite

 

7. Jack White – ‘The Black Bat Licorice’

Med ’The Black Bat Licorice’ har Jack White begået en vaskeægte headbang-indbydende, virtuel 3-i-1 video. Videoen er lavet i lag, som man kan kalde frem ved at holde tasterne ”3” eller ”B” nede, mens man ser videoen. Videoens sidste lag kører hele vejen igennem, hvis ingen af tasterne holdes nede.

De tre forskellige små film er instrueret af 3 forskellige instruktører, og hvert gennemsyn er næsten garanteret unikt, da man ikke kan se alle film på samme tid. Den animerede film er instrueret af James Blagden, Brad Holland stå bag headbang-delen, mens Jack White selv har været bag – og foran – kameraet på den sidste del. Det er ret cool.

Se videoen her.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. The Streets – ‘Computers and Blues’

’Computers and Blue’ af The Streets byder på endnu en ‘choose your own adventure’-video, med det tvist, at det hele er lavet på YouTube. Musikvideoen er delt op i en masse små bidder, og man vågner op sammen med Mike Skinner, og skal som det første tage stilling til, om han skal snooze eller bare stå op, og senere om han skal tage ud at drikke eller spille en omgang fodbold.

Undervejs i klippene, bliver man bedt om at tage stilling til, hvad der nu skal ske. Videoens udtryk er råt og typisk britisk – på den fede måde, og så er de mange valgmuligheder ret sjove og rammer perfekt ind i The Streets’ ånd.

Se videoen herover og oplev en dag i Mike Skinners liv – hold annoteringer slået til.

Coldplay

 

5. Coldplay – ‘Ink’

Musikvideoen til ’Ink’ fra Coldplay er endnu en ‘choose your own adventure‘-video, men denne gang animeret. Her møder man en ung mand, der rejser rundt i verden i forsøget på at finde sit livs kærlighed. Brugeren kan påvirke rejsen undervejs, og der er hele 300 mulige veje at tage, der hver især ændrer den unge mands oplevelser.

Animationerne er udtryksfulde og der er arbejdet meget med lyset for at sikre en helt speciel atmosfære, der går hånd i hånd med sangens musikalske udtryk. ’Ink’ er 4. single fra albummet ’Ghost Stories’, og den komplekse, ikke-lineære video er instrueret af Matthew Encina og et hold af dygtige kunstnere i samarbejde med bandet.

Se den flotte video her.

Santigold

 

4. Santigold – ‘Can’t Get Enough of Myself’

Santigold har lagt op til refleksion om vores rolle som forbruger/produkt på hendes nye album ’99 ¢ents’. Førstesinglen, ’Can’t Get Enough of Myself’, fik premiere på Beats 1, hvor Santigold var på besøg i studiet hos Zane Lowe.

Til sangen har Santigold lavet en musikvideo, hvor netop vi forbrugere kommer i spil. Inden videoen går i gang, bliver man bedt om enten at aktivere ens webcam eller uploade et billede af sig selv. I videoen følger man Santigold gå og køre rundt i New Yorks gader, hvor man af og til vil se sig selv titte frem på alt fra Santigolds mobil til pengesedler og på etiketten til en flaske whiskey.

Musikvideoen kan også opleves gennem en app, som Santigold har udgivet til formålet. Og den ikke-interaktive version er også ret fed – med Jay Z, Pharell Williams og Andy Samberg.

Bliv en del af Santigolds musikvideo her.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Foals – Mountain at My Gates

Som et led i markedsføringen af Foals’ album fra 2015, ’What Went Down’, udgav indie-rockerne fra Oxford denne sort/hvide 360° video, der er filmet med en GoPro Spherical. Instruktøren bag, Nabil, har tidligere instrueret videoer for blandt andre Frank Ocean og The Weeknd.

I videoen møder man Foals stående i en bjergdal og spille ”Mountain at My Gates”, og med tasterne W / A / S / D eller med markøren kan du kigge rundt i landskabet og ændre perspektivet. På mobilen er videoen endnu sjovere, da du kigger rundt blot ved at bevæge og vippe mobilen. Uanset hvor du kigger hen vil du få Foals at se, der i hver vinkel står i en ny formation.

Videoen er desuden skudt i intet mindre end 4K.

Bevæg dig rundt i de flotte landskaber herover (hvis der er knas, så åbn den evt. i YouTube).

Bobness

 

2. Bob Dylan – ‘Like a Rolling Stone’

Næsten 50 år efter sin udgivelse fik Bob Dylans massive hit fra 1965, ’Like a Rolling Stone’, sin første officielle musikvideo. Musikvideoen blev produceret i forbindelse med udgivelsen af Dylans enorme 47 CD-box-set. I videoen kan man ’zappe’ rundt mellem 16 forskellige TV-kanaler med en god blanding af reality tv, quiz programmer, tv-shop udsendelse.

Uanset hvilken kanal man ender på, lip-syncer personerne på skærmen til ’Like a Rolling Stone’. En af kanalerne indeholder desuden gammelt live-materiale med Bob Dylan.Videoen er kløgtigt sat sammen og som instruktøren selv pointerer, er der altid mulighed for at se noget nyt, hver gang man ser den, da man aldrig kan se det hele på en gang.

Se videoen her – der er nok kanaler at zappe rundt imellem.

Arcade

 

1. Arcade Fire – ‘We Used To Wait’

Reelt kunne det også sagtens have været den stemningsfulde video til ‘Reflektor’, der kunne have ligget her – for Arcade Fire er mestre i interaktive videoer. De blev en slags pionerer inden for den nye genre, da de i 2010 udgav den interaktive video til ’We Used to Wait’. Under overskriften ’The Wilderness Downtown’ udfoldede bandet sin forstads-nostalgi i et univers, der starter med, at man skal indtaste adressen på den vej, man voksede op på. Billeder fra Google Maps og Google Streetview kombineres med klip af en person, der forsøger at navigere i forstædernes vildnæs.

Til sidst får man muligheden for at skrive et brev til andre ’Wilderness Downtown’-brugere. En flot sløjfe på et projekt, der understreger Arcade Fires fascination med fortiden og dét at vokse op i forstæderne.

Prøv selv her – det er ren nostalgi.

Med tanke på disse ti eksempler, er det ret vildt at tænke på, hvad musikvideoer kan blive til i fremtiden, når virtual reality og lignende teknologier bliver hverdag.

Læs også: Pas på, Spotify og Apple Music: Salget af kassettebånd er stigende

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af