Tidal, Apple Music, Deezer eller Spotify: Hvilken streamingtjeneste skal du vælge?

Tidal, Apple Music, Deezer og Spotify ligger i åben krig om at overtage musikstreamingmarkedet og på det seneste har vi forbrugere virkelig mærket, at det tunge skyts er blevet kørt i stilling. Den ene eksklusive udgivelse efter den anden – og i særdeleshed Beyoncés ‘Lemonade’ – har tvunget os til at overveje, hvilken tjeneste der egentlig er mest

Vi har valgt at fokusere på de fire største spillere på markedet – Apple Music, Spotify, Deezer og Tidal – der leverer nogenlunde samme produkt. Der er naturligvis også andre nævneværdige konkurrenter, som Google Play Music, Soundcloud og Telmore og TDC’s løsninger, men de er svære at sammenligne med, da de oftest indgår som en del af en anden produktpakke.

Sammenligningen ender ikke ud i et simpelt svar på, hvilken tjeneste, du bør vælge – for det er trods alt stadig enormt individuelt. Men forhåbentlig kan guiden her hjælpe med at give et overblik over de forskellige tjenester.

Vi har bedømt dem ud fra tre kriterier: Lydkvalitet og pris, kuratering og eksklusivitet – og vi lægger ud med førstnævnte:

Pris og kvalitet

Herunder har vi listet, hvad du får for pengene hos de forskellige tjenester.

[table id=6 /]

Tallene er leveret af sammenligningsportalen Samlino.dk, med undtagelse af den nederste linje der stammer fra informationisbeautiful.net.

Her skal den nederste linje tages med et gran salt. For eksempel fremgår det ikke, om Tidal giver 0,0070 dollar for streams fra deres billige abonnement eller om det kun er for det dyre. Omvendt kan man også sige, at Spotify set fra kunstneres synspunkt kan have en fordel alene i deres enorme størrelse, selvom de betaler mindre end for eksempel Apple Music. Det er således nemmere at akkumulere nok plays til at nå mindsteløn via Spotify end de andre tjenester.

Spotify1
Grundet deres gratismodeller vælger en del kunstnere Spotify og Deezer fra.

Derudover skal det også nævnes, at lydkvaliteten blot er et pejlemærke, hvor andre faktorer såsom filformat også spiller ind, samt at antallet af numre på tjenesten kan variere fra land til land.

Når forbeholdene er taget, er det dog ikke svært at se, at der er afgørende forskelle mellem de fire tjenester. Særligt i udbuddet af kunstnere, hvor Spotify halser efter de andre tjenester i omfang – mere om det senere. Til gengæld er muligheden for gratis musik et tungtvejende argument hos mange og det har unægteligt også banet vejen for Spotifys succes.

Kuratering

Her kunne vi eksempelvis have kigget på de forskellige tjenesters brugerflade, apps og design, men bundlinjen for dét parameter er altid subjektivt: Enten kan man lide det ene, eller også kan man lide det andet.

I stedet har vi set på, hvor gode de forskellige tjenester er til at kuratere ny musik til dig. Det er blevet et afgørende konkurrenceparameter. Ikke kun for tjenesterne, men for hele musikbranchen, fordi det er sådan, ny musik bliver opdaget, spredt og slutteligt ender som kæmpehits.

Pressefoto_Lukas Graham
Lukas Graham internationale gennembrud kan på sin vis tilskrives Spotifys playlistesystem.

For os musikforbrugere og -fans kan det næsten være alle pengene værd, hvis man på regulært basis får øjnene op for nye kunstnere gennem sin streamingtjeneste

Tidal

Den personlige kuratering vejer ikke synderligt tungt hos Tidal. De bruger sektionerne Discover og Rising til at sætte fokus på nye kunstnere fra en bred palet af genrer. Der er som regel altid noget interessant at dykke ned i, men sektionerne savner simpelthen personliggørelse, så de matcher den enkelte bruger.

Apple Music

Et af Apple Musics tre bærende ben er deres Til Dig-sektion, der konstant anbefaler playlister, som Apple Music formoder falder i din smag. Apple Music bryster sig af at have regionale musikkuratorer til at udvælge de playlister og albums, som de anbefaler. Det er som regel nørdet indhold på den virkeligt fede måde og gode introduktioner til interessante kunstneres bagkatalog.

Derudover kan man heller ikke negligere det andet ben, radiostationen Beats 1, der ligeledes er en god indgangsportal til opdagelsen af nye kunstnere, omend det er old school-metoden med DJ’s ved roret.

AppleMusic1
Apple Music har lige knap et år på bagen og står foran en ordentlig visuel overhaling.

Deezer

Den personlige kuratering er et helt centralt element i Deezer. Øverst i appen ligger eksempelvis Flow, der er et endeløst mixtape baseret på dine favoritter. Er der et nummer, du kan lide, giver du det et hjerte – og vice versa, hvis du ikke er fan – så listen på den måde konstant arbejder sig nærmere din egentlige musiksmag.

Derudover er tjenesten strøet til med genreplaylister, der inkorporerer kunstnere som Deezer mener, vil passe din smag bedst plus klassikere, som Deezer selv har valgt.

Spotify

Rosinen i pølseenden er Spotify, der er mestre i kurateringsdisciplinen. Med ugentligt opdaterede playlists som Fresh Finds og Discover Weekly. Særligt fortjener Discover Weekly ros i kraft af sin ugentligt opdaterede helt personlige anbefaling af to timers musik – nyt som gammelt – baseret på, hvad du har lyttet til i ugens løb.

Tilgangen er en væsentlig anden end Apple Music, der insisterer på, at de har ansatte til at finde og sammensætte playlister personligt til dig. Spotify siger offentligt, at de lader algoritmer finde næste uges hit og dine personlige favoritter. På en eller anden måde fungerer det sublimt. Der er ugentligt nye favoritter at finde og det virker som om anbefalingerne bliver bedre uge for uge.

Eksklusive kunstnere og albums

På et meget afgørende punkt, bliver Spotify for alvor sat til vægs: Eksklusivitet. Det kan vise sig at blive problematisk for streaminggiganten, der taler dunder mod eksklusivitetsprincippet, som de mener skader musikindustrien og kunstnerne.

Vi har samlet nogle af de afgørende eksempler på kunstnere og albums, der er nogenlunde eksklusive er at finde på andre tjenester.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Tidal

Beyoncé – ‘Lemonade’, Jay Z – ‘The Blueprint’-trilogien, hele Princes katalog, hele Neil Youngs katalog.

En del af Taylor Swift-kataloget, men ikke ‘1989’.

Derudover var Kanye Wests ‘The Life of Pablo’ også eksklusivt på Tidal i en måneds tid. Med ejerkredsen in mente, kunne man forestille sig at den eksklusive fest fortsætter på Tidal.

Apple Music

Thom Yorke – ‘Atoms For Peace’

Hele Taylor Swift-kataloget.

Derudover kan det nævnes, at Drakes nye album ‘Views’ og Futures ‘EVOL’ lå eksklusivt på Apple Music i en uge. Ligeledes har de aftaler med for eksempel Pharrell Williams, hvis sang og tilhørende video til ‘Freedom’ var eksklusiv på Apple Music.

TaylorSwift5
Taylor Swifts famøse tilbagetrækning af hele kataloget fra Spotify startede en enorm debat om gratis musikstreaming.

Deezer

Intet nævneværdigt, men de har nogle enkelte live-albums, som umiddelbart ikke findes andetsteds.

Spotify

Spotify har tidligere haft eksempelvis Led Zeppelins bagkatalog eksklusivt og numre fra Prince og Avicii, men i øjeblikket intet nævneværdigt.

Her er der i øjeblikket ingen tvivl om, at Tidal i øjeblikket har den mest eksklusive samling af kunstnere og udgivelser. Ingen har fortsat Adeles ’25’.

Det er stort set umuligt at pege på én tjeneste, der gør det bedre end de andre. Det kommer også til udtryk i det faktum, at både Tidal, Spotify og Apple Music melder om stigende brugertilslutning – hvilket må siges at være et positivt tegn for musikbranchen. Med dette lille overblik ved hånden håber vi, det er blevet nemmere at vælge tjeneste. Imens fortsætter streamingkrigen med ufortrøden kraft.

Læs også: Den endelige dom: Skal du blive eller skride fra Apple Music?

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af