Årtusindets bedste film

 • Læsernes dom: Her er årtusindets bedste film

  Author
  Tekst
  Published
 • Brugerne har stemt på de bedste danske og udenlandske siden 2000 – og deres præferencer adskiller sig voldsomt fra filmfolkenes valg.

  115 danske filmfolk stemte ‘Dogville’ og ‘There Will Be Blood’ ind som de bedste film efter årtusindskiftet. I samme ombæring spurgte vi læserne, hvad deres favoritter var, og resultatet skiller sig på markant vis ud fra filmfolkenes lister.

  På den danske liste kommer ‘Blinkende lygter’ ind på en suveræn førsteplads – den var nummer 11 på den officielle liste – mens ‘Italiensk for begyndere’ (nr. 20 hos filmfolkene) er nummer 2.

  At Anders Thomas Jensen er lidt af en publikumsfavorit, understreges af, at ‘Adams æbler’ indtager tredjepladsen, mens filmfolkenes klare favorit, Lars von Trier, først er repræsenteret på sjettepladsen med ‘Dancer in the Dark’. ‘Dogville’ må nøjes med 18. pladsen.

  Det er også værd at bemærke, at den nyeste titel, ‘Underverden’, klemmer sig helt op på fjerdepladsen – den var 10 pladser længere nede på filmfolkenes liste.

  Også den udenlandske liste skiller sig markant ud. ‘The Dark Knight’ var med en 35. plads en af de få store amerikanske blockbusters hos filmfolkene, men spørger man læserne, er den simpelthen årtusindets bedste film.

  I det hele taget er Christopher Nolan en langt større favorit hos læserne end filmfolkene – også ‘Interstellar’ og ‘Inception’ er højt på listen, mens de glimrede ved deres fravær hos filmfolkene. Tarantinos nyeste film har tillige en større stjerne hos publikum, der har inkluderet ‘Inglourious Basterds’, ‘Django Unchained’ og ‘Kill Bill’, der alle var fraværende hos filmfolkene. Det samme gælder den sene Scorsese, der er repræsenteret ved ‘The Departed’ og ‘Shutter Island’.

  Sponsoreret indhold
  Oplev årets mest hypede horror-hit
  ‘Hereditary’ tager forfærdelige familiehemmeligheder og nerveflænsende gys til næste niveau. Find billetter og spilletider her. Hvis du tør.
  EKSTERNT LINK
  Nordisk Film

  Det er desuden værd at bide mærke i, at film som ‘De urørlige’, ‘Gone Girl’, ‘The Grand Budapest Hotel’, ‘Gladiator’, ‘Gravity’ og ‘Spotlight’ er stemt ind her, uden at de var repræsenteret hos filmfolkene.

  Læserne har kun fire film i top 30, som ikke er amerikanske, mens de europæiske arthousefavoritter som østrigske Michael Hanekes film dominerede mere hos filmfolkene. Til gengæld har læserne ikke været nær så imponerede af ‘There Will Be Blood’ som filmfolkene – den er slet ikke blandt de 30 film med flest stemmer.

  Det skal i parentes bemærkes, at læserne kun har kunnet stemme på én dansk og én udenlandsk film, mens filmfolkene fik mulighed for at rangere 10-20 film. Over 7000 læsere har stemt.

  Læsernes dom: Årtusindets bedste danske film (se filmfolkenes liste HER):

  1. Blinkende lygter
  2. Italiensk for begyndere
  3. Adams æbler
  4. Underverden
  5. Kunsten at græde i kor
  6. Dancer in the Dark
  7. Bænken
  8. Arven
  9. Jagten
  10. Melancholia
  11. Pusher 2
  12. Reconstruction
  13. Under sandet
  14. Nymphomaniac
  15. Armadillo
  16. Antichrist
  17. R
  18. Dogville
  19. De fem benspænd
  20. Elsker dig for evigt
  21. En soap
  22. Valhalla Rising
  23. Voksne mennesker
  24. The Act of Killing
  25. Submarino

  Læsernes dom: Årtusindets bedste udenlandske film (se filmfolkenes liste HER):

  1. The Dark Knight
  2. Mulholland Drive
  3. Evigt solskin i et pletfrit sind
  4. Django Unchained
  5. Interstellar
  6. No Country for Old Men
  7. Inception
  8. Children of Men
  9. De urørlige
  10. Ringenes Herre
  11. Brokeback Mountain
  12. Gone Girl
  13. Inglourious Basterds
  14. Moulin Rouge
  15. Gladiator
  16. Leviathan
  17. Memento
  18. Birdman
  19. City of God
  20. Gravity
  21. La La Land
  22. Shutter Island
  23. The Departed
  24. 12 Years a Slave
  25. Harry Potter
  26. Kill Bill
  27. Spotlight
  28. The Grand Budapest Hotel
  29. The Social Network
  30. Pianisten

  Læs også: Interview med Lars von Trier om Årtusindets Film – »Jeg er en gammel kronhjort på vej ud i krattet«

  Læs også: Alt om Årtusindets Film

  • Årtusindets 25 bedste danske film

  • Årtusindets 50 bedste udenlandske film

 • Streaming uden afbrydelser

Stem på årtusindets bedste film

Giv din mening til kende

Peg på din favoritfilm fra perioden 2000-2017 – en dansk såvel som en udenlandsk – i felterne her til højre. Vi trækker lod om 1 x Samsung 40" 4K UHD Smart TV og 2 x Apple TV 4, doneret af vores temapartner Hiper, blandt alle deltagerne. Resultatet offentliggøres 24. april.