1. Roni Ezra
Hvem er han?
Roni Ezra blev uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2008, men havde allerede forinden markeret sig som en lovende manuskriptforfatter (blandt andet med den Oscar-nominerede kortfilm ’Helmer og søn’) og instruktør af reklamer og musikvideoer.
I 2012 lavede han en amerikansk lowbudget-film, ’Everything’s Gonna Be Pink’, der dog ikke gjorde det helt store væsen af sig. Han er bror til en af dansk films mest markante producere, René Ezra, der har produceret Michael Noer og Tobias Lindholms film og da også står i kulissen på Ronis første spillefilm herhjemme.
Hvad er han på vej med?
Det er højst usædvanligt, at en så uprøvet instruktør laver en krigsfilm, der tilmed skal begå sig på kommercielle præmisser, fordi den er støttet af Filminstituttets markedsordning, der kræver omsætning ved kasse ét. Men det er ikke desto mindre, hvad Roni Ezra gør med den aktuelle ’9. april’, der har Pilou Asbæk og Gustav Giese i hovedrollerne. Læs interview med ham om filmen her.
Premiere 11. marts.
2. Jeppe Rønde
Hvem er han?
Jeppe Rønde er langt fra noget ubeskrevet blad. Han gjorde sig først bemærket med den fantastisk flotte, personlige og lyriske dokumentarfilm ’Jerusalem, min elskede’ helt tilbage i 2004, og siden fulgte han op med den stilbevidste ’The Swenkas’ om modebevidste arbejderklassemænd i Sydafrika. Han har også instrueret Mads Brügger og Mikael Bertelsens tv-føljeton ’Quatraro Mysteriet’ samt adskillige prisbelønnede reklamer. Rønde er uddannet fra Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet i 2002.
Hvad er han på vej med?
Rygtet er allerede kommet ’Bridgend’ i forkøbet: Her er en fortælling, der med sin egen poetiske sensibilitet skiller ud fra mængden i dansk film. Den engelsksprogede film tager udgangspunkt i en foruroligende virkelig historie fra Wales, hvor 79 mennesker begik selvmord mellem 2007 og 2012, de fleste unge mennesker og stort set hver gang ved hængning.
Filmen følger en ung pige, der kommer til byen med sin far, der som politimand skal efterforske hændelserne. Hun kommer hurtigt ind i det kultlignende fællesskab, der hersker blandt de unge. ’Bridgend’ er udtaget til hovedkonkurrencen på CPH:PIX i april, hvor den tilmed er åbningsfilm. Filmen søger ikke rationelle forklaringer, men er en dyster udforskning af en tilstand og et miljø. Det kan meget vel vise sig at være den af årets film, der lover bedst for dansk films fremtid.
Premiere på CPH PIX i april, ordinær premiere uvis.
3. Daniel Dencik
Hvem er han?
Den svenskfødte multikunstner Daniel Dencik – bror til skuespiller David Dencik – er allerede et veletableret og anerkendt navn i filmbranchen. Han er uddannet klipper fra Den Danske Filmskole og har blandt andet klippet Dagur Karis ’Voksne mennesker’ og fodbolddokumentaren ’…Og det var Danmark’.
I 2012 slog han eftertrykkeligt igennem som dokumentarinstruktør med den poetiske cykelfilm ’Moon Rider’ om cykeltalentet Rasmus Quaade. Året efter fulgte han op med Grønlandsfilmen ’Ekspeditionen til verdens ende’ og derefter med malerportrættet ’Tal R: The Virgin’. Sideløbende har han udgivet indtil flere digtsamlinger.
Hvad er han på vej med?
Dencik debuterer som spillefilminstruktør med et ikke så lidt ambitiøst projekt: ’Guldkysten’ om dansk imperialisme i 1830’ernes Afrika. Filmen har stortalenterne Jakob Oftebro og Danica Curcic i hovedrollerne, mens ingen ringere end ’Twin Peaks’-komponist Angelo Badalamenti har komponeret musikken. Hvis Dencik formår at bevare sin kontemplative stilfornemmelse, kan det blive en fortælling, der ikke ligner noget andet i dansk film.
Premiere 2. juli.
4. May El-Toukhy
Hvem er hun?
Der kan gå lang tid, fra instruktører tager afgang fra Den Danske Filmskole, til deres første spillefilm ser dagens lys – hvis de da overhovedet når gennem nåleøjet.
May El-Toukhy blev uddannet fra filmskolen for seks år siden med kærlighedsfortællingen ’Stykke for stykke’, der gav løfter om en instruktør med et fintfølende blik for både lethed, humor og alvor. Hun har siden lavet radiodrama for DR og diverse teaterstykker. Før Filmskolen blev hun uddannet fra Statens Teaterskoles produktionslinje i 2002, så det er et ganske erfarent talent, som nu spillefilmdebuterer.
Hvad er hun på vej med?
Debuten hedder ’En lang historie kort’ og har Mille Lehfeldt, Jens Albinus, Peter Gantzler, Danica Curcic, Trine Dyrholm og Ola Rapace på rollelisten. Med nedslag i mærkedage som nytårsaften fødselsdage og bryllupper følger vi en vennegruppes besvær med livet og kærligheden, først og fremmest med fokus på den forvirrede Ellen (Lehfeldt). En slags blanding af ’Fire bryllupper og en begravelse’ og Woody Allen, et af El-Toukhys store forbilleder.
Premiere 7. maj.
5. Thomas Daneskov
Hvem er han?
Den 25-årige instruktør går sine helt egne veje. Han er ikke uddannet fra nogle af filmskolerne, men alligevel står han lige nu som et af dansk films mest lysende talenter. Hans kortfilm ’Ud, spring over, ind’ er en særdeles munter og hjertevarm fortælling om en søn (Thomas Ernst), der besøger sin far (Søren Sætter-Lassen), som er gået hippie-grassat i et sommerhus i Tisvilde.
Filmen vandt publikum- og talentprisen på Odense Filmfestival og hovedprisen i kortfilmkonkurrencen Ekko Shortlist. Den er delvist inspireret af Daneskovs eget forhold til sin far, tv- og radioværten Lars Daneskov.
Hvad er han på vej med?
Det kræver balls at lave en spillefilm uden om det danske støttesystem, når man kun har en enkelt kortfilm og lidt musikvideoer på cv’et. Men det er ikke desto mindre, hvad Daneskov har gjort. ’Eliten’ er som en ud af blot 10 film udtaget til hovedkonkurrencen på CPH PIX og handler om en flok unge wannabe-kunstnere, der afsøger grænser og prøver at finde deres egen stemme. Ifølge CPH PIX’s festivaldirektør brillerer filmen med en friskhed og ægthed, vi ikke er vant til i dansk film.
Premiere på CPH PIX i april, ordinær premiere uvis.
6. Anna Sofia Hartmann
Hvem er hun?
Ja, det er et godt spørgsmål. Den blot 30-årige Anna Sofia Hartmann er et stort set ubeskrevet blad på dansk filmjord. Det skyldes nok, at hun flyttede til Berlin allerede i 2005, hvor hun har taget en instruktøruddannelse fra The German Film and Television Academy. Tidligere var hun tilknyttet Olafur Eliassons studie som fotograf.
Hvad er hun på vej med?
Hendes første spillefilm – og afgangsfilm fra filmskolen i Berlin – hedder ’Limbo’, og selvom Hartmann har gjort Tyskland til sit andet hjemland, udspiller den sig i hendes barndomsby, Nakskov på Fyn. Her følger den en gymnasieelevs forhold til sin lærer i det, The Hollywood Reporter har beskrevet som et tålmodigt karakterstudie med stor effekt. Den skulle også have et overraskende twist i sidste akt. ’Limbo’ blev verdensvist på San Sebastian-festivalen, hvor den fik pæne ord med på vejen, og den er da også udtaget til hovedkonkurrencen på CPH PIX i april.
Premiere på CPH PIX i april, ordinær premiere uvis.
7. Samanou Acheche Sahlstrøm
Hvem er han?
Da franske Samanou Acheche Sahlstrøm var 19 år, rejste han til Danmark, hvor han troppede op foran Lars von Triers hoveddør og spurgte, om han ikke kunne få et job på Zentropa. Det fik han, og han tog den berygtede elevuddannelse som såkaldt småtte hos selskabet, før han kom ind på Den Danske Filmskole. Her lavede han trods modstand fra ledelsen et af de mest ambitiøse afgangsprojekter i skolens historie, ’Les amours perdues’, som var optaget i Paris med to franske legender i hovedrollerne, Emmanuelle Béart og Denis Lavant.
Hvad er han på vej med?
Sidste år fik vi Bille Augusts ’Stille hjerte’ om aktiv dødshjælp, og nu kommer Sahlstrøms ’I dine hænder’ med en lignende tematik. Filmen handler om sygeplejersken Maria (Lisa Carlehed), der tager med den uhelbredeligt syge Niels (Peter Plaugborg) til Schweiz, hvor han vil begå assisteret selvmord. ’I dine hænder’ er lavet på talentordningen New Danish Screen og ligner et intimt og intenst drama.
Premiere 21. maj.
8. Bo Mikkelsen
Hvem er han?
Bo Mikkelsen blev uddannet instruktør fra Super16 helt tilbage i 2007, og siden har han været involveret i et væld af kortfilm. ’Tabu’, som blev lavet på talentordningen New Danish Screen, var en lovende fortælling om seksuelle tabuer i en familie, efter to søstre bliver udsat for en blotter i skoven, og deres forældre overreagerer med et brag, men paradoksalt genopliver deres ægteskab i deres forargede samhørighed.
Hvad er han på vej med?
Der er langt mellem snapsene, når danske instruktører forsøger sig med gysergenren. Men Bo Mikkelsen giver den et friskt skud med ungdomsgyseren ’Sorgenfri’, hvor en mystisk virus pludselig truer med at ødelægge idyllen i den lille forstad. Filmen er naturligvis optaget i Sorgenfri, Bo Mikkelsens egen hjemby, og på rollelisten ses Mille Dinesen, Troels Lyby og stortalentet Marie Hammer Boda, der også var med i ’Tabu’.
Premiere 8. oktober.
Læs også: Danske skuespillere i internationale tv-serier – Vi uddeler karakterer på 12-skalaen
Lyt til Soundvenue Filmcast: ‘House of Cards’ / ‘9. april’ /Klam kvindeserie udfordrer Tina Fey