1. ’Rap fyr i L.A.’
Over seks sæsoner fra 1990 til 1996 forsøgte familien Banks at få sat skik på en ung og udfarende knægt fra Philadelphia, spillet af Will Smith, uden det store held.
’Rap Fyr i L.A.’ blev den unge rappers helt store gennembrud som skuespiller, og i dag har den 46-årige Smith brug for et comeback. Hollywood-stjernens blockbuster-power er nemlig over de senere år falmet gevaldigt, og senest blev ’After Earth’ en skamplet på skuespillerens ellers imponerende box office-cv, mens svindlerkomedien ’Focus’ kun har givet moderat overskud.
Rebootet af den populære serie kunne passende vende udgangspunktet på hovedet: En renskuret Hollywood-stjerne, Will Smith, rejser til Philadelphia for at få noget kant – med titlen ’Slap fyr i L.A.’.
2. ‘Saved by the Bell’
Hvordan gik det med Zack? Slater? Kelly? Lisa? High school-serien ’Saved by the Bell’ stoppede efter fire sæsoner i 1993, og vi har drømt os nostalgisk tilbage til lugten af amerikansk college-kantine i 90’erne.
Vi fik nogle af svarene i serien ’Saved by the Bell: The College Years’, og vi fik endnu flere i tv-filmen ’Saved by the Bell: Wedding in Las Vegas’, hvor Zack og Kelly blev smedet sammen. Men det er stadig over 20 år siden.
En tv-film virker oplagt, hvis man ønsker det oprindelige cast tilbage i rollerne, og rygterne har allerede sviret om, at tv-kanalen NBC har en film-reunion i ærmet til 2016, men intet er bekræftet endnu. Tv-serien ’Saved by the Bell: The New Class’ kørte i syv sæsoner frem til 2000, men her medvirkede kun Mr. Richard og Screech fra det oprindelige cast.
Så sent som i februar i år samlede Jimmy Fallon faktisk flere af de gamle skuespillere, herunder Mark-Paul Gosselaar, Mario Lopez og Tiffani Thiessen, i en sketch på Bayside High. Sketchen er henrivende, men kernepublikummet fra dengang har nok udviklet sig mere end skuespillernes talent i de forgangne år.
Alligevel ligger en ny reboot lige for. I sketchen dukker en gravid Kelly op, og tænk hvis en producer fik den fikse ide at lade serien udspille sig omkring Zack og Kellys børn i highschool-alderen? ’Saved by the Bell: The Kids’.
3. ’Taxa’
’Taxa’ var serien, der for alvor startede DR’s dramaguldalder og ledte op til internationale megasucceser som ’Forbrydelsen’ og ’Borgen’. Og med ikoniske karakterer som Peter Gantzlers rå Taxa-Mike, Zlatko Burics’ gebrokne Meho, Anders W. Berthelsens coke-sniffende René og Torben Jensens magtliderlige Hermann fra City-Bilen skortede ’Taxa’ hverken på action, intriger, humor eller drama.
Så det er vel kun på sin plads, at Krone Taxa genopstår som fugl føniks. Det eneste krav er sådan set, at rebootet får tilført noget af den moderne nordic noir-stemning, som er forudsætningen for, at DR kan sælge den til udlandet. Flere mørke gader, regnfulde nætter, skumle taxakunder og helst også en igangværende drabsefterforskning. Et lig er blevet parteret i to og placeret hos henholdsvis Krone Taxa og City Bilen. Nu må de to rivaler samarbejde.
Sofie Gråbøls Anne er blevet distræt kriminalbetjent, men under efterforskningen blusser forholdet til den gamle kærlighed René op igen. Men kan hun stole på ham? Kan morderen virkelig være en chauffør eller vognmand? Og hvorfor vil Taxa-Mike ikke kaldes Taxa-Mike mere?
4. ‘Freaks & Geeks’
Paul Feigs serie om skolegårdens særlinge fik en al for kort levetid, og et reboot ville være mere end kærkomment. Serien fostrede nogle af nutidens største stjerner, heriblandt James Franco, Seth Rogen, Jason Segel, Linda Cardellini og Martin Starr foran kameraet og Feig og komediegeniet Judd Apatow bagved. En reunion ville være et rent festfyrværkeri.
Over årene har der huseret flere rygter om et reboot. Et såkaldt ferie-reboot var på tale, mens Paul Feig så sent som i marts luftede tanker om en ’Freaks & Geeks’-musical (!). Men ’Bridesmaids’-instruktøren understregede samtidig, at han stadig manglede den perfekte idé, og han jokede med, at han nok ikke havde råd til at samle det budgettunge-hold igen.
Særlingene er i dag blevet pæne og polerede stjerner, og spørgsmålet er, om de overhovedet kan finde tilbage i rollerne som stenere og nørder? De skal i hvert fald nok finde en anden setting end en highschool.
5. ’Huset på Christianshavn’
Der er sket meget med Danmark siden DR’s ikoniske 70’er-komedieserie ’Huset på Christianshavn’. Og i dag ville en serie næppe slippe af sted med så stereotype kønsroller og et så hverdagsintegreret alkoholforbrug, som Erik Ballings serie kunne mønstre.
Så hvordan ville en reboot af en serie om småfulde mandschauvinister og naive husmødre se ud i dag? Jo, bajerne er skiftet ud med vitaminrige smoothies, og rottehullet er blevet et populært fitnesscenter. Her sveder business-kvinderne fru Olsen, fru Clausen og Karla dagligt om kap på motionscyklerne, mens mændene henter børn og laver mad.
Kun ganske få af de folkekære skuespillere lever i dag, og et nyt hold beboere gør klar til at flytte ind. Søren Malling i rollen som vicevært Meyer. Thomas Bo Larsen som flyttemand Olsen. Og så kan Søren Fauli få sit comeback som instruktør, idet han tidligere har stået bag novellefilmen ’Antenneforeningen’ fra 1999, en spydig og satirisk opdatering af netop ’Huset på Christianshavn’.
6. ‘Cosby & co.’
Det er umuligt at se på father-knows-best-sitcom’en ’Cosby & co.’ på samme måde som før det seneste års massive voldtægtsbeskyldninger mod Bill Cosby. Så hvordan i alverden skal man lave en reboot, der ikke er en apologi for den 77-årige komiker – endsige et usmageligt karaktermord?
Serien, der fulgte en succesfuld afroamerikansk familie, kunne helt metaagtigt tage udgangspunkt i anklagerne og skabe en hel ny undergenre: Retssal-sitcom’en, hvor den vittige Cosby skiftevis frasiger sine anklager og på komisk vis belærer nævningerne, sin familie og hele omverdenen om sin uskyld.
En anden mulighed er at stifte en hel ny familie omkring sønnen Theo. 44-årige Malcolm-Jamal Warner er vel efterhånden klar til at agere familiefar i en mere politisk korrekt udgave, ’Warner & co.’, der er så gennemført pæn, at den kompenserer bare en smule for den skade, Bill Cosby har forvoldt på alt og alle.
7. ’The Twilight Zone’
Indrømmet. ’The Twilight Zone’ har været forsøgt genoplivet flere gange siden den legendariske scifi-series stop i 1964. Begge gange har det været med et moderat resultat til følge, for det er svært at reboote en serie, der var langt foran sin tid.
Rod Serlings kultdyrkede serie var centreret om paranormale fænomener og overnaturlige væsner. Temaer, der i tv-verdenen anno 2015 står i høj kurs: Vampyrer, vareulve, zombier. Snart vender den populære alien-konspirationsserie ’The X-Files’ tilbage. Hvorfor skulle ’The Twilight Zone’ ikke også høste noget af frugten?
Serien var en antologiserie, der hver uge fokuserede på en ny historie. Et reboot kunne følge i kølvandet på populære serier som ’True Detective’ og ’American Horror Story’s, og i stedet anvende et antologi-format, hvor én historie er fordelt ud over en hel sæson. Skudt i sort-hvid, med flere a-liste skuespillere på rollelisten og et stærk navn som showrunner kunne ’The Twilight Zone’ meget vel gå hen og blive en kultsucces igen.
Serien kunne også vende tilbage til det helt korte format og få anerkendte instruktører til at tage tur på afsnittene, lidt a la ’Twiligt: The Movie’ fra 1983, hvor eksempelvis Spielberg og Joe Dante stod for to ud af fire sektioner. Her kunne alle fra horrorfreaks som Eli Roth og Rob Zombie over sci-fi geeks som J.J. Abrams og genreprovokatører som Tarantino få frit spil, om end Spielberg, Dante, John Carpenter og Wes Craven selvfølgelig også hives ind. Det ville få selv den største skeptiker til at se med.
Faktisk var der i 2012 forlydender om, at ’X-Men’-instruktør Bryan Singer arbejdede på et tv-reboot, mens ’Oblivion’-instruktør Joseph Kosinski har været kædet sammen med et film-reboot. Det er indtil videre kun blevet ved snakken.
8. ‘Lost’
De fleste trofaste seere af alletiders mest forvirrende serie blev fælt skuffede over dens utilfredsstillende slutning. Så hvorfor ikke bare reboote skidtet?
Igennem seks sæsoner hoppede Jack, Kate, John Locke og alle de andre øboere mellem fortiden, nutiden, fremtiden og paralleltiden (jep), så det ville da kun styrke seriens postmodernistiske image, hvis den genopfandt sig selv i et parallelt univers.
Karaktererne bliver slynget tilbage til starten, hvor de på ny skal gebærde sig rundt på øen og bekæmpe the black smoke og the others, hvilket bliver starten på en hel ny mytologi skabt af forfattere, der giver lidt flere svar end deres forgængere.
Da serien sidste år fejrede 10 års-jubilæum, luftede en af hovedforfatterne, Carlton Cuse, en strøtanke om ’Lost’s mulige genopståen, og som hans partner in crime Damon Lindelof tidligere har udtalt, ejer Disney rettighederne. Det er svært at forestille sig, at de vil sidde på hænderne, når de har en potentiel millionforretning. ’Lost – Again’ er tættere på, end du tror.
9. ’Dexter’
Inden du sukker alt for højlydt, så giv os lige en chance. Showtimes ellers udmærkede serie om den på overfladen så sympatiske seriemorder Dexter kørte fire sæsoner for langt – og dens afslutning var mildest talt skuffende.
(Spoiler alert – dele af afslutningen på ’Dexter’ vil blive beskrevet nedenfor).
Ikke desto mindre blev Dexter (spoiler alert!) holdt i live, fordi Showtime havde planer om et muligt spin-off af serien. Ideen var efter sigende, at Dexter skulle fortsætte sin morderiske gerning i nye omgivelser og med et nyt cast (!). Men da Michael C. Hall afviste at vende tilbage, endte planen i skrivebordsskuffen.
Det lyder umiddelbart som en nem økonomisk succes for Showtime, men et sådan reboot kunne også ende som en rutsjebanetur i karakterens Dexters allermørkeste indre. For når alt kommer til alt, så vil vi jo helst se Dexter gå Hannibal Lecter-amok, at han omfavner sit andet jeg (eller virkelige jeg). For uden sønnen Harrison og søsteren Debra, er der ingen humane bånd, der binder ham. En mørk Dexter på speed og i blodrus, jo tak.
Og så er det jo så trendy at samle et hold, så hvorfor ikke samle et hold af seriemordere? James Dorman fra ’The Fall’ og førnævnte Dr. Lecter kunne for eksempel støde til.
10. ‘Kojak’
Se videoen ovenfor og du vil med garanti tilslutte dig kravet om, at 70’er-serien ’Kojak’ om en skaldet, fandenivoldsk og slikkepindssuttende New York-detektiv fortjener et moderne reboot. Er der noget, vi aldrig bliver trætte af, så er det politiserier, fra ’Columbo’, ’Murder She Wrote’ og ’Inspector Morse’ til nutidige serier som ’CSI’ og ’True Detective’.
’Kojak’ hører til en af 70’ernes mest populære serier, men i dag virker den håbløst gammeldags. Det samme tænkte man nok også i 2005, da man faktisk forsøgte at reboote serien, men her var græsk-fødte Telly Salavas ikoniske rolle som Lt. Theo Kojak udskiftet med afroamerikanske Ving Rhames, hvilket viste sig at være en bommert – og serien døde efter kun ni afsnit.
Men det har vi heldigvis løsningen på: Vin Diesel. Hvem vil ikke gerne se det store skrummel sutte på en slikkepind, mens han knækker bad guys? Og så er det ikke engang vores ide. Sidste år blev det nemlig bekræftet, at Vin Diesel skal spille Kojak i et film-reboot instrueret af ’Life of Pi’- og ’Brokeback Moutain’-instruktør Ang Lee.
Der har godt nok været stilhed omkring projektet siden offentliggørelsen – men vi krydser fingre!
Læs også: Barnestjerner, der endte i rendestenen
Læs også: Sitcomklassikeren ‘Full House’ genoplives på Netflix med årets mest fjollede titel