1. ‘Stoker’
Park Chan-wook var spydspidsen i den spirende sydkoreanske filmbølge, inden han lig landsmanden Bong Joon-ho (’Snowpiercer’) valfartede til den amerikanske drømmefabrik og allierede sig med en række af industriens største skuespillere: Nicole Kidman, Matthew Goode (’Watchmen’, ’The Imitation Game’) og stortalentet Mia Wasikowska (’Maps to the Stars’, ’Jane Eyre’).
Man kunne frygte, at den sydkoreanske vitalitet ville gå fløjten i USA, men selv om ’Stoker’ ikke står mål med instruktørens største, hjemlige bedrifter, løftes den af det sprængfarlige møde mellem Chan-wook og Wasikowska.
Den sydkoreanske instruktør excellerer i overdrevet, og han lader den australske skuespillerinde udfolde hele repertoiret i det frysende kolde familiedrama – fra den uskyldige ungpige-flirt til det besatte vredesudbrud. Og så er ’Stoker’ svimlende flot filmet.
Kan ses på Viaplay.
2. ‘12 Monkeys’
Efter FX’s strålende genoplivning af Coen-brødrenes mesterværk ’Fargo’ er der lidt længere til den nostalgiske skepsis, når filmklassikere relanceres i serieklæder. Tvivlen skal således komme Syfys take på Terry Gilliams rastløse tidsrejsefabel, ’Twelve Monkeys’, til gode.
Akkurat som Gilliams original, der selv var baseret på Chris Markers virkelighedsfordrejende kortfilmperle ’La jetée’, beretter serien om udslippet af en dødelig virus. Aaron Stanford erstatter Bruce Willis i rollen som den fængselsindsatte James Cole, der modvilligt indvilliger i at rejse tilbage i tiden for at forhindre en mystisk organisations biologiske frontalangreb på menneskets ve og vel.
Serien har taget toppen af det Gilliam’ske anarki, men den dystopiske grundtone lever i bedste velgående i Syfys nyfortolkning.
Kan ses på HBO Nordic.
3. ’Rosewater’
Fra ’The Daily Show’ til Hollywood – i mere end én forstand.
Talkshowværten Jon Stewart interviewede i 2009 den iransk-canadiske journalist Maziar Bahari, hvilket ikke faldt i de iranske autoriteters smag: De fængslede Bahari i kølvandet på hans ’The Daily Show’-optræden, da de betragtede interviewet som bevis for hans påståede alliance med en amerikansk spion, og ved brug af tortur forsøgte de at fravriste ham oplysninger om fjenden fra vest.
I ’Rosewater’ spiller danske Kim Bodnia den iranske (!) forhørsleder, der må grave dybt i torturhåndbogen for at få den tilfangetagne journalists mund på gled, mens Gael Garcia Bernal kanaliserer optimisme under umenneskelige kår som Bahari.
Stewart giver snart ’The Daily Show’-stafetten videre til Trevor Noah, så det virker sandsynligt, at hans filmeventyr ikke var en engangsforestilling. Midt i sorgen over hans opsigelse som talkshowvært er det om ikke andet en lille trøst.
Kan ses på Plejmo 28. maj.
4. ’Gomorrah’
Lig ’12 Monkeys’ genfortolker ’Gomorrah’ en hyldet spillefilm som tv-serie – og med stor succes.
Med et konstant uroligt kamera afromantiserer serien gangsterlivet i et nådesløst, urovækkende portræt af den italienske camorra, der med brutale metoder har tiltusket sig magten i Napoli, særligt qua deres lukrative skraldevirksomhed. Pengene vælter ind, men Hollywoods glamourøse fremstilling af gangsterens overklasseliv – fra ’Scarface’ til ’Goodfellas’ – er langt væk i det trøstesløse betonhelvede, hvor menneskets formildende træk er uden for synsvidde.
Ligesom filmen er serien optaget on location i den forvoksede syditalienske losseplads, mens journalisten Roberto Saviano, der afslørede camorraens kriminelle aktiviteter på en undercover-mission, producerer på ny.
Skal man tro seriens portræt af mafiabanden, gør Saviano klogt i at skifte adresse i ny og næ.
Kan ses på Viaplay.
5. ’Before I Disappear’
Shawn Christensens one man-show hjemtog publikumsprisen på den indflydelsesrige indie-festival South by Southwest sidste år og ikke uden grund: Den originale dramedy om en fastkørt enspænders nedadgående spiral af stoffer og selvmedlidenhed løftes af en knivskarp kemi mellem den tragiske taber og hans niece, hvis optimisme og ufiltrerede adgang til virkeligheden tilskynder onklen til at give sig selv et los i røven.
Christensen har skrevet, instrueret og spiller selv hovedrollen i ’Before I Disappear’, der er en videreudvikling af instruktørens Oscar-vindende kortfilm ’Curfew’ fra 2013. Et indie-hit med stort I, lige dele skæv og rørende.
Kan ses på amerikansk Netflix 19. maj.
6. ’Bag fjendens linjer’
Jack O’Connell cementerede sit uomtvistelige talent som tikkende bombe i fængselsfilmen ’Starred Up’, inden Hollywood stod klar med en hovedrolle i Angelina Jolies sentimentale krigsfilm ’Unbroken’.
O’Connells spillestil udmærker sig ved en sitrende intensitet, således også i ’Bag fjendens linjer’, hvor han inkarnerer en soldat fanget… bag fjendens linjer i Belfast. I 1971 var den nordirske storby en regulær krigszone mellem protestanter og katolikker, og O’Connells soldat på afveje må manøvrere igennem en labyrint af fjender i håbet om overlevelse.
Konceptet er måske set før (den danske titel er trods alt en direkte oversættelse af en vis Owen Wilson-film), men den debuterende instruktør Yann Demange har godt greb om sine virkemidler og tilfører flugtscenerne nerve og spænding.
Kan ses på Blockbuster.
7. ’Penny Dreadful’ sæson 2
Med den victorianske æras tågeindhyllede London som ramme samler den Sam Mendes-producerede horror-serie et gotisk all star-hold af litterære vanskabninger, fra Frankensteins monster over Van Helsing til evigt unge Dorian Gray.
Erindringen om Sean Connery-fuseren ’Det hemmelighedsfulde selskab’ får øjeblikkeligt alarmklokkerne til at gjalde, men med ’Børnehjemmet’-instruktøren J.A. Bayona som skaber af seriens visuelle udtryk (han instruerede seriens to første afsnit) formår ’Penny Dreadful’ at rekreere skrækken og rædslen fra det Jack the Ripper-plagede London i slutningen af 1800-tallet.
Første sæson satte punktum med et makabert brag, så anden sæson lægger næppe låg på gotikken.
Kan ses på HBO Nordic 12. maj.
8. ‘Inside’ (’A l’interieur’)
‘Inside’, den bestialske kronjuvel i bølgen af outrerede franske splatterfilm – New French Extremity – er ikke for sarte sjæle.
Men kan man fordøje den morbidt udtænkte blodfontæne, er ’Inside’ en i vore dage sjælden gyserperle, et hæmningsløst helvedesridt, der forplanter sig i kroppen og nægter at give slip. Titlen er dobbelttydig: En fremmed kvinde bryder ind i en gravid kones hjem og forsøger med alskens skarpe redskaber at stjæle hendes endnu ufødte afkom.
’Inside’ har end ikke antydningen af et spoofet glimt i øjet. Her hersker ubehaget fra første til sidste frame.
Kan ses på Plejmo 7. maj.
9. ’Nightingale’
David Oyelowo slog sit navn fast som en af Hollywoods mest talentfulde skuespillere med sin uafrystelige præstation som Martin Luther King i ’Selma’. Om rollen skulle have indbragt ham en Oscar-nominering er en svær diskussion, der yderligere kompliceres af dens uundgåelige relation til den større racedebat, men lig Jake Gyllenhaal (’Nightcrawler’) og Ralph Fiennes (’The Grand Budapest Hotel’) kan han om ikke andet tillade sig at være skuffet over forbigåelsen.
Så når den gudsbenådede skuespiller slår pjalterne sammen med HBO, er det svært at holde forventningerne i bero. Noget, som den 80’er-funky teaser ikke ændrer ved.
Den Brad Pitt-producerede tv-film undersøger en krigsveterans krakelerende sind på skizofrent upbeat vis – ikke ulig ’American Psycho’.
Kan ses på HBO Nordic 17. maj.
10. ’Bessie’
Efter nærmest entydigt at have været associeret med Spike Lee spirer den sorte, amerikanske filmkunst i disse år anført af talenter som Ava Duvernay (’Selma’), Justin Simien (’Dear White People) og Dee Rees.
Sidstnævnte brød igennem i 2011 med ’Pariah’, en kritikerrost, delvist selvbiografisk skildring af en ung piges forsøg på at udtrykke sin identitet og afvigende seksualitet. Filmen hjemtog blandt andet prisen for bedste fotografering på Sundance-festivalen.
Også i HBO-filmen ’Bessie’ tager hun livtag med homoseksualitet i portrættet af den lesbiske blues-sangerinde Bessie Smith, der sang sig vej til stjernerne i 20’ernes swingende jazztid.
Queen Latifah indtager den altoverskyggende titelrolle, mens Oscar-vinderen Mo’Nique og Michael Kenneth Williams (bedre kendt som den homoseksuelle pistolvirtuos Omar fra ’The Wire’) også pryder rollelisten.
Kan ses på HBO Nordic 30. maj.
Læs også: Mia Wasikowska – sin generations mest uforudsigelige femme fatale
Læs også: Syv sorte instruktører, der kan rykke ved amerikansk films farveskævhed