Den danske spilbranche er større end man tror. Den konklusion kunne man drage torsdag aften i Pumpehuset I København, hvor en stor del af de danske spiludviklere var samlet til Spilprisen 2015; den danske spilbranches egen pris til sig selv, hvor kun danske spil kan nomineres og præmieres. Pumpehuset var fyldt til sidste stol, og nede bagved rundede bagtroppen lokalet af, udstyret med fadølsfyldte plastkrus eller champagneglas plukket fra det hvide bord i foyeren.
Aftenens helt store vinder blev Microsoft-ejede Press Play, der kunne tage hele tre priser med hjem, omend det var til to forskellige spil. ’Max: The Curse of Brotherhood’ modtog prisen for ’Bedste Visuelle Design’, mens priserne for henholdsvis ‘Bedste Spildesign’ og den prestigefylde ‘Årets Spil’ gik til deres seneste udgivelse ‘Kalimba’.
Juryen kaldte Kalimba nyt og interessant og beskrev det som »et par fine højhælede sko, der føles som at have sneakers på.«
Trods det faktum, at de havde hele tre spil blandt de nominerede, havde Press Play dog været forsigtige med at regne med noget.
»Vi havde da håbet på det, men man skal passe på med at “regne” med priser,« fortæller Press Plays Studio Director, Ole Teglbjærg.
»Vi er bare superglade for dem vi har fået. Hvor plat det end kan være, så føles det jo bare altid godt med anerkendelse fra en jury bestående af dygtige branchefolk.«
Du kan se alle vinderne HER.
Derudover var de resterende priser dog godt fordelt. Ingen andre af de fremmødte spiludviklere kunne gå hjem med mere end én pris hver. Måske også et sundt tegn på, at mængden af danske udgivelser er ved at nå en kritisk masse, hvor det ikke bare er årets største udgivelse, som automatisk rydder bordet. I stedet for er der er diversitet nok til, at forskellige spil kan brilliere på hvert deres område. En opfattelse som også Ole Teglbjærg deler.
»Netop antallet af priser gør det jo muligt at anerkende gode præstationer også i mindre spil, og når de uddeles af en vidende jury og ikke en eller anden fjollet afstemning, så synes jeg det hænger fint sammen,« forklarer han.
Branchens egen pris
Spilprisen har eksisteret siden 2013, hvor den blev indført, nok også som et modsvar til den anden store prisuddeling herhjemme, Danish Game Awards, der kun har en enkelt kategori reserveret til rent danske spil.
Men efterhånden som den danske spilbranche er begyndt at sigte efter mindre mobil- og indieproduktioner er der nok årlige udgivelser til, at man kan lave en prisuddeling udelukkende for de danske spil. Således udkom der alene sidste år 50 nye danske spil.
De første år var Spilprisen et lidt mere underspillet foretagende, men denne gang var der virkelig skruet op for ambitionerne, med indlagt underholdning, musik, fællessang og flere kategorier end tidligere.
Aftenens to værter, den hjemlige spiljournalistiks Grand Old Man og nu leder af Game Academy på Vallekilde Højskole, Thomas Vigild, og den britisk/amerikanske spildesigner- og teoretiker Richard Lemarchand slog stemningen an med deres helt egen udgave a karaoke. Med melodier fra klassikere som ’My Way’ og ’Imagine’ fik de trukket diverse spilklicheer gennem vridemaskinen med nye tekster der omhandlede alt fra free-2-play-spil til fejlfyldte betaudgivelser.
Jesper Krogh Kristiansen sidder i juryen for Spilprisen.
Læs også: ’The Silent Age’: Tidsrejser og trompetbukser mødes og sød musik opstår