’Skam’ sæson 4 afsnit 6: »Det bliver altså for fnidret og tøsedramatisk til mig«

Hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana. Denne uger vikarierer Mette Braunstein for Naja.
’Skam’ sæson 4 afsnit 6: »Det bliver altså for fnidret og tøsedramatisk til mig«

Mandag d. 22.05.17 kl. 8.12

Nanna: Mette! Du skal være ferievikar for Naja, mens hun har det vildt på ferie i geoblockingramte London. Men jeg ved, du er ligeså ’Skam’-besat, som vi andre er, og du er den mest værdige vikar, jeg kunne forestille mig.

Mette: Ej men altså.. at få lov at anmelde ’Skam må være det vildeste fangirl-moment i mit liv! Jeg kunne dvæle meget længere over æren, men efter den seneste uges uendeligt lange pause, tænker jeg, at jeg bare går direkte til sagen.

Klokken er 8:12 og klippet er allerede tilgængeligt. Og der er endda 6 minutter, kan jeg se – det er godt, for jeg har følt mig så alene.

Mandag d. 22.05.17 kl. 8.19

Mette: Okay. Jeg kommer aldrig til at klage over at føle mig alene mere… hvis nogen er alene, er det Sana i det her klip. Jeg får helt ondt i hjertet, Nanna. Men det er jo hverken hendes veninder eller Isak, der vælger hende fra. Det er Sana selv, der tager en beslutning om ikke at være med i bussen og ikke at hjælpe Isak. Hun er så såret, at hun skubber alle væk. Hendes makeup er også fuldstændigt klar til kamp.

Nanna: Lige så åben og makeupløs, som hun har været tidligere i denne her sæson, lige så lukket er hun nu. Skjoldet er på igen.

Mette: Har btw på ægte nørdemanér forsøgt at pause i starten af klippet, når der bliver klippet mellem Sana, der beder, og sætninger fra forskellige SoMe-situationer. Jeg tror, det er tidligere mobbe-beskeder fra Sanas skolegang, kan det passe? P.S. Hvad går det med Jamilla ud på? Overvejer hun at give hende en håndsrækning, nu når hun holder de andre pige på afstand (hvilket de forhåbentlig ikke finder sig i ret længe)?

Nanna: UH! Det giver god mening med racistisk mobning – jeg fangede kun lige nogle enkelte ord, men det pegede klart i den retning. Med hensyn til Jamilla er det nok en håndsrækning, som du siger, men den er helt klart foranlediget af, at hun føler sig udstødt af gruppen. Hun kigger mod dem, hun ’ligner’, nu hvor hun føler sig godt gammeldags røvrendt af de andre. Meeeen… Det ved vi jo godt ikke holder i længden.

Tirsdag d. 23.05.17 kl. 17.36

Mette: Okay, det her er lidt tabu, men jeg har for første gang nogensinde i ’Skam’-historien følt mig utålmodig. Jeg synes, handlingen snegler sig lidt afsted. Kan du følge mig? Eller er jeg blevet ’Skam’-plottwist-grådig efter ’Syng’-klippet?

Nanna: Jeg er med dig – selvom det virkelig er tabu. Denne her sæson er simpelthen ikke nær så skarpt fortalt som de andre. Jeg kan ikke præcis sætte fingeren på hvorfor. Vi har fået gode klip, ingen tvivl om det, men jeg føler mig ikke rørt helt derinde under huden, hvor det før har gjort både virkelig ondt og virkelig godt.

Jeg har haft det på fornemmelsen siden andet afsnit, hvor jeg begyndte at føle utålmodigheden over gentagelser og alt for glasklare symboler og for oplagte tematikker. Det er blevet lidt bedre, men vi er nået til afsnit seks nu. Det er mere end halvvejs. Jeg tror grundlæggende, det bunder i to ting: 1) Der er for mange storylines, der skal flettes ind på for kort tid. 2) Hver historie bliver fortalt utroligt langsomt.

Mette: Det er muligvis det. Men der er også mange af de enestående og geniale ting, vi muligvis begynder at tage for givet her på fjerde og sidste vers. Men du har helt ret i, at brødet er slået meget stort op denne gang.

Scenen med Sana og Youssef var tåkrummende akavet for mig. Hun stirrer ned i bordet, og han er omvendt ret insisterende på at holde blikket på hende. For at sige hvad – undskyld? Venner? Det er så forpint og tæt på ulykkeligt.

Nanna: Og superduper akavet. Godt gulerødderne var der til at lette stemningen.

Onsdag 24.05.17 kl.11.59

Mette: Speaking of: Jeg føler virkelig Sanas irritation over Noora og den gulerod!!

Nanna: Det er så interessant at se, hvordan blikket på Noora ændrer sig, afhængigt af hvordan Sana har det indeni. Det er et af de fortællemæssige greb, jeg værdsætter mest ved serien (også selvom jeg stadigvæk er lidt irriteret over tempoet i sæsonen). Og i øvrigt – gulerødder er det mest random gennemgående symbol, jeg længe har set. Hvem havde set, hvilken fortælleteknisk diversitet sådan en orange rodfrugt kunne indeholde?

Mette: Helt klart. Jeg ved, du før har nævnt bænkene som et samtalerum i ’Skam’. Det samme er denne her vindueskarm. Af alle de kloge ord, der er blevet sagt ved lige præcis det vindue, synes jeg, at Isaks sætning »fake, fake, fake« tager prisen! Han siger lige præcis, hvad Sana har brug for at høre, nu hvor hun har isoleret sig og ikke føler sig forstået.

Nanna: Isak har altså Sanas ryg. Håber virkelig også, hun har hans.

Torsdag d. 25.05.17 kl.19

Nanna: Et helt klip uden tale, kun baseret på telefonaktivitet: Det er vildt nok, at det kan fungere. For det gør det! Til gengæld: Sociale medier, ikk? Det er altså ikke kun for sjov. Føj føj føj, hvor må det være ubehageligt at blive bagtalt på den måde. En del af mig havde lyst til at råbe: SEND DEN BESKED OG GIV DEM TØRT PÅ, SANA! Men så ville hun omvendt også gå ned på deres niveau. Det er klart mere classy Sana-stil at holde det sobert.

Mette: Det tænkte jeg også! Det er nemlig så Sana’sk ikke at sende den besked, men en fin måde at vise os, hvordan hun har det. Jeg kan bare ikke lade være med at tænke, hvor lang tid hun kan bevare den selvkontrol. Jeg ville i hvert fald eksplodere snart. Det ville bare være så godt, hvis hun kunne tale med nogen. Mennesker trenger mennesker!

Skam Isak

Nanna: Måske hun kan tale med Isak? Er det for optimistisk alt taget i betragtning?

Til gengæld… Jamilla, ikk? Hun har åbenbart passet på hende før, så det giver mening, at hun søger hende igen nu. Men hendes koranreferencer og kontrol er godt nok langt fra Sanas holistiske tilgang til verden. Den må hun ikke miste. Please.

Mette: Det ville være lækkert, hvis hun kunne tale med Isak, men det kunne også være dejligt med hjælp fra en overraskende kant. Endelig kom der også lidt mere information om Jamilla og Sanas fortid. Men det bliver virkelig også skåret ud i pap, at hun ikke hører til hverken på Jamillas side eller på russepigernes, som tingene er nu. Hun er fanget i midten.

Fredag d. 26.05.17 kl. 15.54

Mette: Godt man er færdig med biologi i gym, det må jeg lige starte med at sige. Når man tænker over, at det her klip varer hele 10 minutter, synes jeg, urimeligt meget af tiden går med biologi og kedelig parforholds-vasketøj-snak.

Når det er sagt, er det måske også meningen, at det hele skal føles lidt langsomt, fordi Sana venter på at hun kan sætte sin plan i værk (at få adgang til Isaks FB).

Nanna: Ej men altså – 80 procent af det her klip var som at se hvid maling tørre. Det er selvfølgelig meningen, ellers ville de ikke gøre det, men jeg keder mig. Op i gear, det er fredag (tidligere kendt som en ugentlig juleaften for ’Skam’-fans).

Mette: Ja, eller som at kigge på vand, der koger (hører du efter, Isak?). Til gengæld: skete det. Og så på Nas’ opfordring, »only a coward lives in fear«, det gider Sana ikke mere. Hun bryder sine idealer, på trods af at hun få minutter forinden er blevet rost af Isak for at være et godt menneske. Men er det et godt menneske, der bryder ind på Isaks FB-profil?

Nanna: Det er ikke i orden. Jeg har hele tiden holdt med hende, fordi hun er loyal, no-bullshit, ligeglad med, hvad andre synes og ikke bange for at manifestere sin tårnhøje moral over for sine venner. Og nu smuldrer det. Hun hopper med hovedet først lige ned i en hvepserede af teenage-fnidder. Suk. Dybt suk. NOT cool, Sana.

Men udover det er den anden tilnærmelsesvist interessante ting, der sker i det her afsnit, samtalen omkring Sanas kendskab til Even fra start af. Det var en meget herlig overenskomst, de fik lavet, i forhold til ens egen ret til at kontrollere information fra fortiden, synes du ikke?

Mette: Jo, men overenskomsten gælder tilsyneladende ikke Pepsi-Sara (dobbeltmoralsk much?) Til gengæld må vi jo ikke glemme, at Sana bare er et menneske ligesom alle andre, og derfor kan jeg altså godt forstå, hun har svært ved ikke at prøve at opstøve skyts. Men det er selvfølgelig ikke den modne del af Sana, der vælger at kaste håndklædet i ringen og give efter for hævngerrigheden. Lige nu er jeg nervøs for, hvad hun har tænkt sig at bruge det screenshot til.

Nanna: Selvfølgelig er der en del af mig, der også godt forstår situationen. Men det bliver altså for fnidret og tøsedramatisk til mig. Kombineret med tempoet og alt for mange historier, der ikke bliver fulgt ordentligt op på. Jeg bliver træt.

Jeg føler ikke, det her afsnit hverken lever op til det foregående eller er pausen værd. Og for første gang nogensinde i ’Skam’-regi har jeg ikke følt mig mere end moderat underholdt. Tør jeg sige det…Tre stjerner?

Mette: Uf, tre? Den var hård! Men jeg er med dig. Så kan jeg på ægte irriterende censormanér (i anledning af denne eksamenstid) sige: Tre store stjerner.

Læs også: ‘Skam’ afsnit 5 – det hele er officielt væltet

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland. Premiere: Den 26. maj
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af