‘Moon’
Duncan Jones’ sci-fi-mestervæk fra 2009 er et af de absolut bedste bud på en isolationsfilm til skræk og advarsel.
Sam Rockwell leverer sin måske bedste præstation til dato som astronauten med det opfindsomme navn Sam, der, efter tre ensomme år, kun mangler at aftjene 21 dage mere af en lang vagt som ensom operatør på en måne-minebase.
Hidtil har han flittigt brugt sit rumskibs indbyggede Facetime-funktion til at holde kontakten med sine nærmeste, men bedst som Sam kan tælle timerne til, at han endelig skal se sin hustru og datter, gør han i skyggen af et månekrater et rystende fund, der ikke alene truer hans missions sikkerhed, men også gør de sidste ugers isolation så godt som umulige at komme igennem med et intakt mentalt helbred.
Kan ses på Blockbuster.
‘Life of Pi’
’Life of Pi’ følger den indiske dreng Patel, også kendt som ‘Pi’, på hans forlængede rejse over Stillehavet.
Om bord på et fragtskib med eksotiske dyr havde Pi oprindelig kurs mod en zoologisk have i Nordamerika, men efter en voldsom og altødelæggende storm må Pi kæmpe for sin overlevelse som det eneste overlevende menneske i en lille redningsjolle.
Mad er der ikke meget af, og pladsen er trang, for om bord på jollen er også en bengalsk tiger, der ligesom Pi har udset sig båden som dens eneste redning.
Instrueret af Ang Lee (‘Tiger på spring, drage i skjul’, ‘Brokeback Mountain’) blev ’Life of Pi’ en af de store Oscar-vindere i 2013 og modtog ros for den ukendte skuespiller Suraj Sharmas flotte portræt af kampen mod ensomheden og sulten i selskab med det gennemført overbevisende kattedyr.
’Life of Pi’ handler blandt andet om, hvor langt mennesker vil gå, når de er pressede nok. Så det ligger måske lige til højrebenet, hvis karantænen har bragt dig tættere sammen med en kæreste eller en catty roomie, end hvad godt er.
Kan ses på Netflix, Blockbuster og Viaplay.
‘The Wolfpack’
Dokumentaren ’The Wolfpack’ handler om seks newyorkerdrenge, der har tilbragt hele deres liv indendørs som fanger i eget hjem.
Den ekstreme tilværelse er udsprunget af deres forældres altomfavnende overbeskyttelse, der har betydet, at Angulo-brødrene som små kun blev lukket ud i det fri med et par måneders mellemrum. Med tiden tog restriktionen blot til, og der går nu år imellem, at de unge tager en gåtur ned af Manhattans efter sigende dødsensfarlige gader.
Det lyder alt sammen komplet sindssygt, men det vildeste ved ’The Wolfpack’ er faktisk brødrenes evne til at få det bedste ud af situationen.
Den lille ulveflok har etableret deres helt eget parallelle univers, hvor hver eneste dag er spækket med action og underholdning, hvori den vigtigste ingrediens er popkultur og drengenes altoverskyggende kærlighed til film og rollespil.
Men når de seks ikke tordner ned af lejlighedens smalle korridorer og raver til ’This Is Halloween’, udklædt som ikoniske filmkarakterer, reflekterer de over de konsekvenser, som isolationen har resulteret i, alt imens de sammen planlægger at gå imod deres forældres totalitære retningslinjer og en gang for alle undslippe deres adskillelse fra den virkelige verden.
Kan ses på Amazon Prime, Blockbuster og Filmstriben.
‘Swiss Army Man’
I ægte ‘Cast Away’-stil anno 2013 er Hank (Paul Dano) strandet på en øde ø. Håbet om redning er for længst druknet i det uendelige hav, og Hank ser derfor ingen anden løsning end at gøre en ende på komedien og hænge sig selv.
Men ikke så snart er rebet begyndt at stramme om hans hals, før end en skikkelse (i form af en lettere fermenteret Danial Radcliffe) skyller op på stranden og giver den snakkesalige Hank lidt at leve for.
Okay, det kan da godt være, at den livløse Radcliffe er lidt kluntet at bære rundt på, men efterhånden som Hanks sult og tørst tager til, viser det sig, at liget kan føre en ganske intelligent samtale, og når man er eremit, kan man jo ikke tillade sig at være kræsen.
’Swiss Army Man’ rummer overraskende rørende indsigter om ensomhed og eksistentiel angst, finurligt gemt bag hysterisk morsomme påfund (pruttehumor! musical!) med både Dano og Radcliffe i nogle af deres absolut bedste skuespilpræstationer til dato.
Kan ses på Blockbuster og Viaplay.
‘All Is Lost’
Overlevelsesfilmen ‘All Is Lost’ har Robert Redford i rollen som en navnløs lystsejler, der, efter en skibscontainer slår hul i hans elskede båd, må kæmpe for sin overlevelse, mens vandet begynder at fosse ind, de sidste rationer slipper op, og faretruende skygger begynder at cirkle om den synkende båd.
‘All Is Lost’ har stort set ingen dialog, og Redford er den eneste skuespiller i filmen skrevet og instrueret af J.C. Candor (‘Margin Call’, ’A Most Violent Year’). Candor viser på godt 100 minutter, hvor dyb ensomheden kan blive, når man mister alt andet end troen på sig selv.
Kan ses på Blockbuster, Netflix og Viaplay.
‘It Comes At Night’
Hvad gør du, når en grotesk sygdom vender op og ned på verden, som du kender den, og gør enhver, der ikke er din tætteste familie, til en potentiel fjende i kampen om overlevelse og ressourcer?
Spørgsmålet lyder måske bekendt – og bliver i en ekstrem version besvaret med knugende stemning af Trey Edward Shults i hans horrorperle fra 2017, som ethvert familieoverhoved i disse corona-tider straks bør akutindlægge sig selv til.
For er det derude, som kommer nærmere hver nat i ly af mørket, virkelig farligt nok til, at man kan tillade sig at forkaste al medmenneskelighed for egen vindings skyld? Eller gælder alle kneb i en undtagelsestilstand, når ens families sikkerhed er på spil?
I filmen har en lille familie, hvor Joel Egerton og Carmen Ejogo er mor og far, forskanset sig i et hus langt ude i skoven, fast besluttede på at isolationen er deres vej til overlevelse. Så hvad gør de, når en anden nødstedt familie (med Christopher Abbott og Riley Keough i spidsen) banker på?
Kan ses på Blockbuster, Netflix og Viaplay.
‘Into the Wild’
Sean Penns ’Into the Wild’ viser i bedste ’Alene i vildmarken’-stil, hvordan vi alle regner med, at netop vi vil trives uden for civilisationens snærende bånd og vinde kampen mod ensomheden.
Den idealistiske fighter Chris McCandless (Emile Hirsch) har efter en succesfuld tid på et af landets bedste universiteter besluttet sig for at glemme alt om sit ellers perfekte liv og i stedet at følge drømmen om et minimalisktisk liv i Alaskas ødemark.
Chris overlevelse er i høj grad betinget af hans respekt og forståelse for naturens præmisser og af hans stålsatte vilje, der, som i de bedste overlevelsesfilm, kan give enhver sofakartoffel inspiration til at gribe dagen og gå en smuk tur i naturen, imens man reflekterer lidt over individets rolle i samfundet og de vigtigste mennesker i ens liv.
Kan ses på Blockbuster, Netflix og Viaplay.
‘28 Days Later’
Har man endnu ikke set Alex Garland (‘Ex Machina’) og instruktør Danny Boyles (’Trainspotting’) gyser fra 2002, er det nu enten det allerbedste eller allerværste tidspunkt.
Da et eksperiment går galt, bryder en virus ud i Londons gader og forvandler al civilisation til komplet kaos, da alle i kontakt med den nye sygdom på få sekunder bliver til morderiske galninge, som smadrer alt omkring dem.
Den første scene, hvor Cillian Murphy vågner op på et hospital og træder ud i et mennesketomt London, er ikonisk. Senere møder han både Naomie Harris, Christopher Eccleston og Brendan Gleeson.
Hvis man allerede har set Murphy lege Palle alene i verden, kan ’28 Days Later’ snildt genses, især hvis man mangler lidt inspiration til, hvordan man mest optimalt hamstrer mad i det lokale supermarked.
Kan ses på Blockbuster og Viaplay.
‘Gerald’s Game’
‘Gerald’s Game’ er baseret på Stephen King-romanen af samme navn og handler om ægteparret Jessie (Carla Gugino) og Gerald (Bruce Greenwood), der er taget til en lille isoleret hytte ved en sø med den simple mission at spice deres sexliv op.
De to har nemlig været gift i mange år og er af den overbevisning, at en uforstyrret nat med Jessie i håndjern er lige, hvad forholdet har brug for.
Men selvfølgelig går alt galt, og hvad der skulle havde været et romantisk tiltag, bliver kort sagt til en uhellig bastard mellem ‘Fifty Shades of Grey’ og ‘127 timer’. For så snart Jessie er lænket fast til dobbeltsengen, går det op for hende, at Gerald har planlagt lidt mere end bare en hed nat i lagnerne, og at alt håb om nogensinde at komme fri igen har mere end bare lange udsigter.
Kan ses på Netflix.
‘Arctic’
I Joe Pennas ‘Arctic’ ved vi kun meget lidt om hovedpersonen, som spilles af Mads Mikkelsen. Der står ’Overgård’ på hans frakke, han er strandet alene på Arktis, og ud fra den ødelagte flyvemaskine, han overnatter i, kan man gætte sig til, at han må være styrtet ned i den.
Sikkert og vist er det også, at Overgård er en kompetent herre ud i overlevelsens kunst, for han har tydeligvis været strandet i snelandskabet i et godt stykke tid og er ikke just grebet af panik – i hvert fald ikke på egne vegne.
For meget modsat Overgård lader dagene nemlig til at være talte for den kvindelige helikopterpilot (Maria Thelma Smáradóttir), der udgør Mikkelsens eneste menneskelige kontakt.
Kontakt er måske så meget sagt, for piloten er bevidstløs eller i komplet febervildelse efter at være blevet hårdt såret under styrtet. Og det ser ud til, at hun kun kommer til at overleve, hvis Overgård forlader sin stabile snehytte i flyskroget og transporterer hende til den nærmeste befolkede base, som ligger uoverskueligt langt væk.
Kan ses på Blockbuster, Netflix og Viaplay.