KOMMENTAR. Så skete det. Efter kontroversielle personligheder som Donald Trump og Kanye West havde leveret omdiskuterede optrædener hos ’Saturday Night Live’, tilfaldt værtsrollen i weekenden Elon Musk.
Verdens rigeste mand og verdens største troll skulle guide os igennem løjerne, imens Miley Cyrus leverede musikken. Forventningerne var så høje, at showet blev live-streamet internationalt.
For med Musk ved man aldrig, hvad man får. Ville han namedroppe kryptovalutaen Dogecoin og dermed få den til at eksplodere? Ville han køre af sporet og sige noget forrykt? Eller ville han annoncere noget med raketter og Mars?
Utroligt nok forløb det hele sobert. Det var faktisk så stort et antiklimaks, at Musk ved første øjekast floppede som en skygge af sit eksplosive selv.
Han var så off brand, som han nogensinde har været, at det for en stund udstillede den bizarre besættelse, vi som samfund har med Musk.
Jeg har en tese om, at de eneste, der kan lide Elon Musk, er tech-bros, Tesla-bros og boomer-bros. Vi andre tolererer ham bare.
Vi tolererer hans udbrud på Twitter, vi tolererer hans drømme om Mars, vi tolererer hans ekstreme rigdom.
Jo, vi har da en mening om ham (hvorfor bruger han ikke sine penge på at redde verden i stedet for at bebo andre planeter?), men de fleste af os er bare tilskuere i Elon Musks cirkus, og det står os frit for at gå, når vi lyster.
Men for dem, der er vilde med Musk (hvilket ofte også er dem, der har investeret i Tesla-aktier) er han et symbol på alt det, vores samfund hungrer efter. Væk med de gamle normer og frem med det teknologiske opbrud, der skal revolutionere vores verden.
Her er manden, der gjorde elektriske biler sexede. Og nu vil han bebo Mars. Nogle ville kalde ham gal, andre vil kalde ham genial. Men der er i hvert fald ingen anden som ham.
Det endegyldige bevis på dette kom med værtstjansen hos ’SNL’. For der er altså tale om en blåstempling af ens kulturelle indflydelse – på både godt og ondt – når man får lov til at indtage hovedrollen i det famøse show.
Det er forståeligt nok, at Musk deler vandene. Det ene øjeblik troller han løs på Twitter med harmløse memes, det næste øjeblik kaster han aktiemarkedet ud i kaos. Selv ’SNL’s egne skuespillere var ude med riven efter ham i kølvandet på værtsannonceringen.
Musk er legemliggørelsen af en zeitgeist, hvor vi på den ene side bare gerne vil se kaos triumfere og lade samfundet brænde ned, så vi kan genopbygge det med nye regler og ikke mindst nye visioner.
På den anden side symboliserer han alt det, som vi gerne vil undgå – en excentrisk milliardær, der har mere travlt med at kigge mod stjernerne end mod den fattigdom og ødelæggelse, der hærger vores egen planet.
Netop derfor er det måske også antiklimatisk, når han træder på scenen i ’SNL’ og faktisk virker helt og aldeles normal.
For imens ’SNL’ havde travlt med at nå vidt omkring alle aspekter af Musk (med sketches om alt fra Mars til internet- og memekultur), holdt stjernen sig selv så meget i skindet, at den ellers hypede Dogecoin sågar faldt i værdi under showet.
Det var underligt at være vidne til, for man ventede konstant på, at Musk ville træde ved siden af. I stedet formåede han faktisk at fremstå som noget af det mindst cringe og akavede.
Som en kommentar på YouTube lød efter sketchen ’Gen Z Hospital’: »Manusforfatterne har seriøst bare læst TikTok-kommentarer i en time«.
Hvor ’Saturday Night Live’ kan være med til at vaske en kontroversiel personligheds blakkede ry lidt renere (bare tænk på Trump), er tilfældet det stik modsatte med Musk.
Med den tamme præstation ridsede han lakken i sit eget ry, for den levede hverken op til personligheden, han har skabt online, eller det edgelord-ry, som Musks fanatiske kultfølge hylder.
For os andre var det dog på ingen måde en dårlig oplevelse, for det var rart at være vidne til Musk i uvante omgivelser. Alt var skrevet på forhånd, og for én gangs skyld holdt han sig til manuskriptet.
I stedet for at trolle sig ud af (og ind i) penible situationer, var han tydeligvis i ukendt farvand, og netop dét udstillede, at han trods alt bare er et menneske.
Og måske netop den påmindelse er værd at have i tankerne, næste gang han skaber kontrovers på Twitter. At både vi – men også Elon Musk selv – har nemt ved at blive revet med af en stemning, hvor konsekvenserne sjældent er kendt på forhånd.
For selvom han har internettet i sine hule hånd, har internettet også ham i kort snor. Og hvilken forskel gør det så, at man er verdens rigeste mand og verdens største troll, hvis en times halvdårligt sketchshow kan rive én ned fra en vakkelvorn internet-piedestal?