KOMMENTAR. P3 Guld kan en masse godt. DR’s store prisuddeling tager i den grad musikken seriøst, og historisk set har showet serveret betagende overraskelser, opsigtsvækkende optrædener og rørende kroningsøjeblikke (sidstnævnte går ud til dig, Mø).
Men ét tilbagevendende problem er igen aktuelt, når årets P3 Guld løber af stablen tirsdag aften i DR Koncerthuset: Antallet af nominerede er for lavt.
Der er nemlig blot fem nominerede i alt til P3 Prisen (Drew Sycamore og Andreas Odbjerg) og P3 Talentet (Statisk, Mekdes og Selma Judith).
Det er de to priser, hvor vinderen (modsat P3 Lytterhittet) bestemmes af P3, og i år også de to priser, hvor vinderne får en decideret pengepræmie, 100.000 kroner til deling.
»Dansk musik kan noget helt særligt i forhold til at samle os som danskere. Og i en tid hvor de fleste unge får deres musik fra internationalt funderede streamingtjenester, kommer den danske musik under pres. Derfor er det vigtigere end nogensinde at have en prisuddeling dedikeret særligt til den danske talentmasse«, udtalte Gustav Lützhøft, ledende redaktionschef i DR Kultur, Debat og Musik, i oktober i en pressemeddelelse om årets P3 Guld.
Den udmelding er svær at være uenig i. Og med den som bagtæppe bliver det endnu sværere at forstå, hvorfor der ikke er flere nominerede til årets prisuddeling.
P3 Prisen rammer ekstremt bredt, og en nominering er et af de største skulderklap, P3 (og Danmarks Radio) kan give til et dansk musiknavn. Sådan noget giver et kæmpe skub i karrieren.
Kunne P3 ikke finde flere, der var værdige til en nominering i 2021? Mon ikke.
Flere nominerede ville vise ansvar og overskud
Jeg tænker, at det i stedet handler om at lave godt tv, skabe det gode drama. To kunstnere, der nærmest står over for hinanden i en boksering: En mod en. Én klar vinder. Og én klar taber.
Det er et tv-øjeblik, uden tvivl. Men nærmest også lidt usympatisk, når nu det bliver så klokkeklart, hvem der ikke vandt.
Her bliver musik en konkurrence, hvor de to nominerede til P3 Prisen fremstår som kombattanter. Den ene får hæderen og pengene, den anden slås i gulvet. Sådan er det givetvis til alle prisuddelinger, men med dette format sættes præmissen på spidsen.
Handler det om gode tv-øjeblikke eller om at promovere den gode musik?
Problemet med P3 Gulds nominerede handler dog lige så meget om den manglende bredde.
Prisuddelingen har altid fremvist en fin vifte af optrædende, men den hæder og promovering, der følger med en decideret nominering, burde tilfalde flere kunstnere.
Det ville vise overskud: ’Vi ser alle de her fantastiske danske musikere, og der er så mange, der fortjener en pris; her er et bredt felt af nominerede’.
Og det ville vise ansvar: ’Vi er forpligtede til at hædre og promovere en omfattende række danske musikere til DR’s eneste store musikprisuddeling; her er et bredt felt af nominerede’.
Det lave antal nominerede bliver ikke bedre set i lyset af, at DR jævnligt giver P3 Prisen til det navn, det vandt P3 Talentet året før. Det er sket tre gange siden 2014.
Det underbygger P3’s selvbillede af at være fødekanalen for ny musik, men et større felt af nominerede ville brede spotlyset lidt ud. Jeg kunne nævne flere navne, der i min optik var en nominering værdig i år, men det er ikke de specifikke navne, der er pointen.
Jeg håber, at årets P3 Guld gør noget mere for at vise bredden i dansk musik. Fremviser flere talenter. Som i 2019, hvor fem unge musikere, der ikke var nominerede eller skulle optræde til showet, fik skærmtid i et samlet talentsegment – sådan noget gør en forskel.
Tid til at ryste posen?
Sidste år vandt Ganger P3 Talentet, men ellers har den seneste håndfuld P3 Guld ikke budt på mange dyk ned i strømningerne under mainstreamen.
Hvilket understreger den begrænsning, der ligger i, at DR’s eneste store musikshow knytter sig til og giver priser hovedsageligt ud fra den musik, som bliver spillet på én radiokanal.
P3 Guld har grundlæggende en god præmis. Men det er værd at overveje, hvad der går tabt i denne model.
Danmarks Radio har jo flere radiokanaler end P3. Og DR’s musikdækning har siden P3 Gulds undfangelse bredt sig ud over flere flader, blandt andet med lanceringen af P6 Beat i 2011.
Ryster man posen for alvor, gentænker man ideen om Danmarks Radios store musikpris og finder på noget nyt, som omfavner mere af al den fantastiske musik, der findes ude i Danmark. Ryster man posen en lille smule, har man flere nominerede til P3 Guld. Hvem ved, måske en enkelt ny pris?