Lad os ikke stille os tilfredse med, at P6 Beat har fået tre år mere

Den udsatte radiokanal får lov at overleve – i hvert fald frem til 2024. Men diskussionen om DR’s musikdækning må ikke stoppe her. For P6’s værdier bør spredes ud til hele musikfladen.
Lad os ikke stille os tilfredse med, at P6 Beat har fået tre år mere
Bisse på NorthSide. (Foto: Kasper Månsson/Soundvenue)

KOMMENTAR. De fleste er enige om, at det er en god nyhed, at P6 Beat, sammen med P8 Jazz, er sikret overlevelse frem til 2024 efter at have været truet på livet.

Uden P6 Beat ville et økosystem i det danske musikliv med et trylleslag forsvinde fra DR’s radioflade.

Konsekvenserne af sådan en lukning ville være både nedslående og omfattende. Kanalen arbejder for at skubbe ny dansk musik frem i lyset og har således en essentiel funktion i den musikalske fødekæde.

Derfor gjorde en lang række aktører fra musikbranchen – uafhængige pladeselskaber, kunstnere, festivaler og P6 Beats egne værter – oprør på de sociale medier. Med succes, heldigvis.

Men diskussionen om DR’s musikdækning bør ikke stoppe her, selv om Kulturministeriet (og ikke DR selv) har fundet 45 millioner kroner til at videreføre de to kanaler.

Det er lige nu, det er oplagt med udvikling

Jeg ønsker, at P6 Beat bruger pengene på at lave oplysende, fagligt indhold. Men er vi der, hvor kanalen nu igen bare skal passe sig selv og gøre sin egen ting ovre i et hjørne?

Det synes jeg ikke.

DR har for nyligt publiceret en større plan for deres digitale udvikling frem til 2025, så det er et oplagt tidspunkt at tage pulsen og kigge på mulige forandringer og forbedringer.

»Liveradioens styrker ift., at brugerne kan opdage ny musik og deltage i brede fællesskaber, skal udvikles«, står der i et af planens seks strategiske initiativer.

Og er der noget, P6 Beat er god til, så er det at få lytterne til at opdage ny musik og deltage i fællesskaber.

På P6 Beat gives der (meget) mere plads til de navne, som måske ikke lige har en kontrakt hos et major label eller det, der ligner. Det er her, man støder på de små navne. Dem som kan vokse.

Kunstnere som Bisse, Joyce, Nelson Can, Lowly og Blaue Blume har alle fået et boost af P6 Beat – rotation, omtale, en scene til P6 Beat Rocker Koncerthuset.

Kombineret med musikfaglighed skaber denne musikalske nysgerrighed et ekstremt engageret fællesskab på sociale medier. Der er altid gang i Facebook-trådene under P6 Beats opslag.

P6’s værdier skal spredes over hele DR’s musikflade

Men måske de mere grundlæggende værdier i P6 Beat kunne sprede sig lidt til resten af DR’s musikdækning?

Den musikalske nysgerrighed. Fokusset på det danske vækstlag. Viljen til at dække noget, der bevæger sig andre steder end den sikre mainstream. Og lysten til at dyrke det både musikfaglige og -historiske på en dybdegående facon.

Man kunne med fordel holde op med at putte en hel masse fantastisk musik i en kasse, der hedder ’alternativ’, og dermed henvise den til en hylde langt væk fra den brede modtagerskare, som andre af DR’s platforme naturligt besidder.

Så endte man måske ikke med noget som ’DR2s store danske rockhistorie’, der nok havde hjertet på rette sted, men grundlæggende var overfladisk og alt for hyggelig.

Lav dog i stedet en dokumentarserie om de navne, der skubber den danske rockscene frem netop nu – der er mange. Undersøg den danske hiphops evige mutationer. Følg dem der prøver at gradbøje popmusikkens strukturer. Det er sådan noget, pengene (også) burde blive brugt til på tværs af Danmarks Radios musikdækning.

Vær nysgerrig. Giv modtageren mulighed for at opdage og opleve noget nyt. Dyk dybere i de strømninger, som alle ikke kender i forvejen. Og gør det via podcast-serier, dokumentarformater, P3’s Uundgåelige og hvad der ellers ligger i Danmarks Radios samlede arsenal.

Det kunne jo være, at DR – Danmark store public service-flagskib – kunne være med til at gøre de alternative strømninger lidt mindre … ja, alternative.

Og få nu kigget på P3 Guld. Hvordan kan det være, at der igen i år blot er fem nominerede tilsammen til P3 Guld og P3 Talentet? Der er så mange flere, der fortjener hæderen, blåstemplingen og promoveringen ved en nominering.

Og ja, jeg ved godt, at det hedder P3 Guld, men tænk lige over, hvor stor en begrænsning, det egentlig er, at Danmarks Radios store musikprisuddeling indretter sig efter profilen på én kanal.

Min forhåbning er, at dyrkelsen af den nye danske musik kan blomstre (endnu) mere på tværs af fladerne. At DR’s brugere i (endnu) større grad »kan opdage ny musik«, som det lyder i den digitale strategi.

Lad os ikke bringe os selv i den situation igen, at man risikerer at stikke en gigantisk kæp i hjulet på et helt økosystem uden for mainstreammusikken ved at nedlægge én radiokanal.


Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af