De seneste år har der været et hidtil uset fokus på kønsbalance og ligestilling i den danske musikbranche.
Flere undersøgelser har kortlagt den udbredte sexisme i musikindustrien, mens kvindelige kunstnere selv har talt ud gennem initiativer som videoserien ‘Reallyd’. Centrale aktører i branchen, som landets største musikselskab Universal, har desuden lovet tiltag for at komme problemerne til livs.
Det nye fokus på ligestilling har nu båret frugt. Sådan lyder det i en ny rapport fra Koda, hvor det er blevet annonceret, at kønsbalancen er blevet (en lille smule) mere lige blandt foreningens medlemmer. »Meget tyder på, at arbejdet med at skabe mere lighed i musikbranchen gør en forskel«, lyder det i en pressemeddelelse.
»Det er da selvfølgelig rart at se, at der er fremgang at spore. Med alt det fokus, der er på problemstillingen, og med alle de initiativer, som er blevet sat i søen, ville det modsatte også have været ekstremt deprimerende«, udtaler Kodas forperson, Anna Lidell, i pressemeddelelsen.
Andelen af kvindelige sangskrivere og komponister hos Koda er steget med seks procentpoint til 28 procent siden 2019, og i samme periode er disses andel af udbetalingsbeløbet steget med fem procentpoint til 20 procent. Ifølge foreningen skyldes en stor del af fremgangen, at flere kvinder spilles i radioen end før.
Problemerne i musikbranchen er dog langt fra løst. Det er stadig mænd, der udgør størstedelen af Kodas medlemmer, og det er mænd, der høster størstedelen af udbetalingerne. 91 procent af indtægterne fra streaming går for eksempel til mænd.
»Det kræver en lang og vedholdende indsats fra hele branchen, hvis vi for alvor skal gøre op med den ubalance, der nærmest lader til at være mejslet ind i granit«, opsummerer Anna Lidell i pressemeddelelsen.