1. ‘Killers of the Flower Moon’
Det bliver festivalens helt store begivenhed, når Martin Scorsese og Leonardo DiCaprio rykker ind på Croisetten med deres sjette fælles film.
Forventningerne til ’Killers of the Flower Moon’ er tårnhøje, og der er i hvert fald mange spilleminutter for pengene: Filmen varer hele tre timer og 26 minutter!
’Killers of the Flower Moon’ er baseret på David Granns bog af samme navn og handler om en række mord på indfødte amerikanere i 1920’erne, som fandt sted, da der blev fundet olie på deres jord. Det ledte til en større FBI-efterforskning.
Jesse Plemons spiller FBI-agenten, der forsøger at opklare mordene, mens DiCaprio spiller mod type som filmens skurk. Også Brendan Fraser og Lily Gladstone er på rollelisten, ligesom det er første gang, Scorsese samler karrierens to muser, DiCaprio og Robert De Niro, i samme film.
Scorsese blev tilbudt at få filmen indlemmet i hovedkonkurrencen, men det afslog han, og filmen vises derfor uden for konkurrence.
2. ‘Club Zero’
Ikke mindst med danske øjne er der store forhåbninger til ’Club Zero’, der har Sidse Babett Knudsen i en af de bærende roller.
Men det er ikke den eneste grund til at holde et særligt øje med filmen. Den er nemlig instrueret af en af Europas helt store filmstemmer, Jessica Hausner, der tidligere har stået bag ’Miraklet i Lourdes’, ’Amour Fou’ og senest den engelsksprogede ’Little Joe’.
I ’Club Zero’ spiller Mia Wasikowska en lærer, der får et job på en eliteskole, hvor hun knytter et særligt bånd til fem elever, som udvikler sig i en farlig retning.
Deltager i hovedkonkurrencen og dermed kampen om Guldpalmen.
3. ’Asteroid City’
Wes Anderson, der bor i Paris, er et household name på den sydfranske festival, hvor hans seneste film, den lidt skuffende ’The French Dispatch, også havde verdenspremiere.
Instruktørens 11. film finder sted i 1955, hvor Jason Schwartzman har hovedrollen som en far, der strander med sine børn i en lille ørkenby, efter deres bil bryder sammen. Det er lige op til lilleputsamfundets traditionsrige messe for unge håbefulde stjernekiggere og astronauter.
Mens den lille familie venter på, at svigerfar Tom Hanks kommer og henter dem, bliver de involveret i landsbyens farverige traditioner. Og midt i det hele lander en ufo.
Som altid har Wes Anderson allieret sig med en svimlende parade af stjerneskuespillere, der ud over Hanks og Schwartzman blandt andet tæller Scarlett Johansson, Edward Norton, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Willem Dafoe, Adrien Brody, Maya Hawke, Margot Robbie og Hong Chau.
Deltager i hovedkonkurrencen og dermed kampen om Guldpalmen.
4. ’Last Summer’
Den anerkendte franske instruktør Catherine Breillats nye film er særligt interessant med danske briller. Det er nemlig et remake af May el-Toukhys nyklassiker ’Dronningen’, hvor en succesfuld advokat indleder et forhold til sin stedsøn.
Léa Drucker spiller Trine Dyrholms rolle, Anne, mens Olivier Rabourdin er den franske pendant, Pierre, til Gustav Lindhs stedsøn fra ’Dronningen’.
Plottet lyder umiddelbart til at lægge sig tæt op af originalen, men Breillat er kendt for sit kliniske blik for forholdet mellem magt og sex, så forhåbentligt kan hun lægge sit eget originale snit på. Det bliver dog ikke nemt at overgå el-Toukhys forlæg.
Deltager i hovedkonkurrencen og dermed kampen om Guldpalmen.
5. ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’
Sidste år fik ’Top Gun: Maverick’ premiere på Cannes, og i festivalens selvforståelse var det afsættet herfra, der gjorde Tom Cruise-filmen til et globalt kæmpehit.
Det er dog nok snarere et scoop for Cannes-festivalen selv, når de kan tiltrække de helt store blockbusters, og i år har de gjort det igen med den nye ’Indiana Jones’-film, der bringer stjerner som Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge og Mads Mikkelsen til den røde løber.
Også den seneste Indy-film, ’Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’, fik verdenspremiere på festivalen, hvor den dog fik en ublid medfart. Forhåbentligt er kvaliteten højere denne gang, selvom Spielberg for første gang i franchisen har overdraget instruktørtøjlerne. Altid bundsolide James Mangold (’Logan’, ’Ford vs. Ferrari’) har taget over, og Spielberg udtrykte forleden stor ros til filmen.
Håbet lever for en Indy-film i de gamles ånd og kvalitet!
Vises uden for konkurrence.
6. ‘Banel & Adama’
Det er meget sjældent, at debuterende instruktører får deres film udtaget til Cannes-festivalens hovedkonkurrence. Normalt vil debutfilmen blive indlemmet i underprogrammet Un Certain Regard, før film nummer 2 eller 3 kommer ind i de allerfineste rækker. Sidste år var der således ingen debutantfilm i hovedkonkurrence overhovedet.
Der er derfor særlige forventninger, når det endelig sker. Som med Laszlo Nemes’ ’Son of Saul’ i 2015, der viste sig at være et mesterværk.
I år er senegalesiske Ramata-Toulaye Sy indlemmet med sin første film, ’Banel & Adama’. Den handler om et ungt forelsket par i Nordsenegal, der frembringer uro i deres landsby, hvor de bor, da Adama nægter at indfri sin medfødte pligt som landsbyens kommende overhoved.
Ramata-Toulaye Sy er uddannet på den prestigefulde franske filmskole La Femis.
Deltager i hovedkonkurrencen og dermed kampen om Guldpalmen.
7. ‘The Zone of Interest’
Den dybt originale og idiosynkratiske Jonathan Glazer har ikke lavet en film siden den mesterlige ’Under the Skin’ med Scarlett Johansson som rumvæsen i 2013.
Et årti senere er han endelig tilbage. ’The Zone of Interest’ er baseret på en bog af Martin Amis og handler om en naziofficer, der forelsker sig i kommandørens hustru i koncentrationslejren i Auschwitz.
På rollelisten er de stærke tyske skuespillere Christian Friedel, Max Beck og ikke mindst Sandra Hüller fra ’Toni Erdmann’.
Deltager i hovedkonkurrencen og dermed kampen om Guldpalmen.
8. ‘Jeanne du Barry’
Det er ikke uden kontrovers, at Jeanne du Barry er valgt som åbningsfilm for årets festival.
Dels er det Johnny Depps første store rolle efter den stormombruste retssag med Amber Heard. Dels har filmens kvindelige instruktør, Maïwenn, fået en anklage om overfald på en journalist på halsen.
Cannes-ledelsen står dog fuldt og fast bag deres valg af filmen, hvor Depp spiller Kong Louis XV, der bliver vanvittigt forelsket i arbejderklassekvinden Jeanne Vaubernier, uvidende om hendes lave klasse. Maïwenn spiller selv hovedrollen som Jeanne.
Det skal blive spændende at se, om filmens kvalitet kan overstråle historierne bag kameraet.
Vises uden for konkurrence.
9. ‘How to Have Sex’
Lillesøsterkonkurrenceprogrammet Un Certain Regard består primært at mindre kendte navne og eksperimenterende film, men et par titler vækker dog allerede på forhånd opsigt.
Det gælder ’The New Boy’, der har Cate Blanchett i sin første rolle efter ’Tár’, og det gælder først og fremmest Molly Manning Walkers ’How to Have Sex’.
Alene titlen vækker selvfølgelig en vis opsigt, men også filmen i sig selv kommer med god buzz i bagagen. Den handler om tre britiske teenagere, der bukker under for gruppepresset og tager på en sommerferie for at gå i byen, drikke sig fulde og score. De spilles af Mia McKenna-Bruce, Lara Peake og Daisy Jelley.
Vises i sidekonkurrenceprogrammet Un Certain Regard.
10. ‘May December’
Todd Haynes er en af USA’s store kunstneriske instruktører med film som ’Safe’, ’Far from Heaven’, ’I’m Not There’ og ’Carol’ på cv’et.
De seneste år har produktionen været mere broget, men forhåbentligt er han tilbage i storform med ’May December’, der har Natalie Portman og Haynes’ muse siden karrierens begyndelse, Julianne Moore, på rollelisten.
Filmen følger et ægtepar, hvis romance for 20 år siden endte på forsiderne, og som får rippet op i fortiden, da en skuespiller besøger dem for at lave research på en film om deres historie.
Deltager i hovedkonkurrencen og dermed kampen om Guldpalmen.