’Forfulgt af politiet?’: Omdiskuteret DR-dokumentar er chokerende og uhyggelig

’Forfulgt af politiet?’: Omdiskuteret DR-dokumentar er chokerende og uhyggelig
’Forfulgt af politiet?’ (Foto: Michael Damgaard Olesen)

Gentagne anholdelser, flittig brug af peberspray, flere ulovlige indtrængninger i huse og lejligheder, en brækket arm og en forsvunden dreng.

Det er blandt de hændelser, der er overgået den familie i Vejle, der skildres i DR-dokumentaren ’Forfulgt af politiet?’, som allerede har vakt debat overalt fra Christiansborg til Reddit.

For kan det virkeligt passe, at en tilsyneladende uskyldig familie bliver udsat for grov chikane af politiet i Danmark?

Titlens vantro spørgsmål runger igennem historien fra begyndelsen med en mærkelig og voldelig afhøring i forbindelse med en skattesag, som den mistænkte blev frikendt fra, men endte med, at han brækkede armen.

Det klagede familien af syriske flygtninge bestående af tre søstre, fire brødre og deres børn over, hvilket kort tid efter udmøntede sig i en anonym trussel over telefonen.

’Forfulgt af politiet?’ (Foto: Michael Damgaard Olesen)

Herefter er der tilsyneladende ingen ende på, hvordan familien bliver opsøgt af politiet og under hvilke påskud igennem flere år.

Familiemedlemmer bliver jaget op af sygesengen og anholdt i undertøj i deres eget hjem i en episode, hvor én får overkrydret øjnene med peberspray, mens han ligger ned med håndjern på og en betjents knæ i ryggen.

En kvinde får ti sekunder til at åbne sin hoveddør, inden den bliver sparket ind foran hendes barn, og hendes mand bliver overmandet og anholdt.

Men intet er dog så uhyggeligt, som da nogle af familiens mænd bliver stoppet i deres bil af truende skikkelser, der ikke giver sig til kende, før de har skræmt de to drenge Farhad og Mohammed til at stikke af.

Mohammed bliver fanget og banket med knippel af, hvad der viser sig endnu en gang at være politiet, men endnu værre går det Farhad, der har været til psykolog med sin frygt for politiet.

’Forfulgt af politiet?’ (Foto: Rudi W. Kristiansen)

Familien tropper op ved politistation senere den aften for at hente den 16-årige, som de går ud fra er i politiets varetægt. Det får de kun konfrontation og håndjern ud af.

Ingen har set eller hørt fra Farhad Touper siden. Der er gået halvandet år, men politiet ser ingen grund til bekymring.

Tilrettelæggere Thomas Lemke og Nicolaj Kenneth Pedersen berører emnet med respekt og saglighed uden at forfalde til klæbrig true crime.

Alle hændelserne er optaget på familiens telefoner og de mange kameraer, de har sat op på deres ejendom for at være forberedte på næste gang, ordensmagten aflægger visit.

Optagelserne fanger ikke blot vold og fortvivlelse, men også en dyb panik, der sætter sig i kroppen på seeren.

For hvad er mere skræmmende end at føle sig forfulgt af dem, der skal beskytte en mod forfølgelse?

Videooptagelserne bliver i dokumentaren forelagt juridiske eksperter, der udtaler sig i interviews på lige fod med familiens advokat og den lokale politiinspektør.

’Forfulgt af politiet?’ (Foto: Michael Damgaard Olesen)

Advokaten Claus Bonnez fungerer som en udmærket vejleder gennem hændelserne og de bunker af bevismateriale, der bliver gennemgået.

For ud over optagelser i flere vinkler gennemgås også rapporter og interviews med vidner omhyggeligt i en tør journalistisk stil, der er passende til det alvorlige indhold. Faktisk trækker de få generiske slowmotion-dramatiseringer ned med deres mørke mystik.

Det lyder måske, som om dokumentaren har valgt familiens side fra start og klipper hæle og tæer af materialet for at få historien til at passe.

Det er i store træk også det, politiet oplever, ifølge et længere udsagn, de har skrevet om filmen.

Men ’Forfulgt af politiet?’ prøver ihærdigt at få forklaringer ud af politiinspektøren, der ikke kommenterer konkrete sager, og gennemgår også politiets egne rapporterede udsagn om flere hændelser, der viser sig at stride imod beviserne.

Flere sager mod familien er blevet afvist, og alle medlemmerne har rene straffeattester.

Det er uhyggeligt at tænke på, at lovlydige borgere kan blive »terroriseret«, som ekspert Eva Smith udtrykker det, lige her i Danmark.

Man kan næsten ikke sige det højt uden et spørgsmålstegn bagefter, men det ser altså unægtelig ud til, at en familie i Vejle er blevet forfulgt af politiet.


Kort sagt:
Voldsomme videooptagelser og bunker af bevismateriale lægger fundamentet for denne uhyggelige dokumentars centrale spørgsmål: Er en familie i Vejle virkelig blevet terroriseret af ordensmagten?

’Forfulgt af politiet’. Dokumentar. Tilrettelæggere: Thomas Lemke og Nicolaj Kenneth Pedersen. Spilletid: 59 minutter. Premiere: Kan ses på DRTV.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af