Er en ny tids giftige fans … kvinder?

Vores opfattelse af giftige fanfællesskaber har længe været drevet af shitstorms fra den primært mandlige dyrkelse af universer som Star Wars og Marvel. Men måske bør den seneste tids ekstreme reaktioner på mandlige kendissers privatliv og voldsomme møder mellem TikTok og den virkelige verden ændre på vores bilede af, hvor de giftige fans gemmer sig.
Er en ny tids giftige fans … kvinder?
Chris Evans til 'Knives Out'-premiere i Toronto 2019. (Foto: Tasos Katopodis/WireImage)

Hvordan ser en farlig fan ud? 

For mit indre billeder toner der en mand frem. Faktisk ligner han en meget særlig mandetype, som blev gjort til det ultimative fjendebillede i Olivia Wildes omdiskuterede kønssci-fi ‘Don’t Worry Darling’

En bleg, fejlernæret type med hættetrøje, briller og fedtet hår (chok-spillet af Harry Styles), som har set for mange YouTube-videoer fra det forkerte kaninhul og drømmer om 1950’ernes superpatriarkat siddende foran sin selvlysende computerskærm.

Det er en både grov og fordomsfuld forestilling. Den er dog ikke opstået ud af ingenting, men af de seneste års store og i mange henseender vigtige fokus på giftige online-mandefællesskaber, manosfære og incels. Alt sammen er smittet af på min brede opfattelse af, hvem der er toxic på internettet.   

I mange år har virkelighedens værste eksempler på fan-backlashes nemlig været tæt knyttet til Star Wars, tegneserier, superhelte og 80’er-nostalgi, der med stigende comebacks i filmkulturen op igennem 2010’erne har medført et hav af ærgerlige troll-konflikter i misogyniens tegn.  

Fans, der gik racistisk og kvindefjendsk til værks mod de kvindelige nytilføjelser helt fra ‘Star Wars’-rebootet ‘The Last Jedi’ fra 2017, frem til Brie Larsons reviewbombede og chikane-genererende ‘Captain Marvel’, der hetzede skuespilleren for at »hade hvide mænd« .

Eller tilfældene af homofobiske og kedelige anti-woke backlash mod ‘The Last of Us’

Men for tiden kunne det godt tyde på, at forestillingen om den giftige fan har fået nyt kvindeligt selskab. 

Brudte internet-favntag

Online-fællesskaber med det feminine fortegn ‘fangirl’ har optrådt i en række aktuelle problematikker.

Her handler det for en gangs skyld ikke om toxic masculinity, eller hvorvidt fiktive fantasyvæsener kan spilles af sorte skuespillere, men om kvinder. Nogle grænseoverskridende liderlige nogle af slagsen.

For nylig var en Timothée Chalamet-fanklub så oprørt over skuespillerens forhold til Kylie Jenner, at profilen hængte reality-stjernen ud som en stalker og beroligede sine følgere til at tage en pause fra sociale medier i kølvandet på den »urovækkende« begivenhed. 

Kylie Jenner og Timothée Chalamet ved US Open 2023. (Foto: Gotham/GC Images)

Hvilket på mange måder var et ekko af en sag fra sidste år, hvor en forarget fan af Marvel-stjerne Chris Evans delte et åbnet brev på Twitter i forbindelse med rygter om hans forhold til skuespiller Alba Baptista, som han i dag er gift med.

»Din fangruppe er ikke oprevet over, at du er i et forhold. Det var nærmere afsløringen af dit forhold, der fik os til at føle os forrådte af dig«, lød en af de mange skøre formuleringer i brevet, der blandt andet blev beskrevet hos Newsweek.

Her blev Evans anklaget for at føre sin følgerskare bag lyset eller at have »antydet«, at han var single. En retorik, der har mange uheldige fællestræk med forsmåede reaktioner på afviste scoringsforsøg og udtryk som ‘hun bad jo selv om det’. 

Timothée Chalamets viralitetstække har gjort ham kendt som internetkæreste, og det samme gælder Chris Evans, der er blevet kåret som »verdens mest sexede mand«. De to enestående eksempler blev hurtigt karakteriseret som voldsomme udtryk for parasociale reaktioner.

Men de udstiller måske i virkeligheden også, hvordan stjerner i bred forstand bliver feticheret af både medier og fans på en måde, der er uskyldig, indtil den ikke er det mere. 

Mens det var Eminems vrede brevskriver i ‘Stan’, der navngav den særlige form for stan-tilknytning, har den voldsparate kvindelige superfan i Stephen Kings filmatiserede ‘Misery’, Annie Wilkes, længe stået alene som kvindelig modpart. 

‘Misery’. (Foto: PR)

Men ligesom den virkelige verdens fangirl-eksempler trækker mere opmærksomhed, har hun også fået fiktivt selskab i tv-landskabet. 

I tredje sæson af HBO’s rapperserie ‘Dave’ viser den helt store skurk sig at være en ivrig kvinde, der forærer sit store forbillede en buste, hun har støbt af hans ansigt. Akkurat som i Stephen King-filmatiseringen bliver mødet fatalt. 

De kvindelige fanskarer omkring Taylor Swift og Beyoncé giver genlyd i Prime-serien ‘Swarm’, hvor popstjerne-besættelse får en ung kvinde til at springe ud som seriemorder. 

Et af de mest utrolige tilfælde af fejlslået fanopmærksomhed fra virkeligheden udspillede sig dog for nylig i virkelighedens verden. Uden fysisk vold, men med ubehagelige og grænseoverskridende personangreb. I en historie, der opstod i en mærkværdig kombination af romance-litteratur, TikToks bogcommunity #booktok og … ishockey (?!).  

TikToks lidt for liderlige hockey-fans

Det er ikke noget nyt, at upassende tilråb fra tribunerne ved sportskampe kan vække opsigt. 

Men det var alligevel anderledes, da Kierra Lewis, der har over en million følgere på sin »spicy booktok«-konto på TikTok, indtog første række til en kamp med ishockeyholdet Seattle Kraken tilbage i foråret. Her bar hun et skilt i hånden påskrevet den komisk ladede kneppeinvitation »krack my back«, som hun også råbte i en video, hun postede fra begivenheden. 

Hvad lavede hun der? 

Selvom Lewis markedsfører sig selv mere som bogblogger end sportsfan, blev hun som gæst ved ishockey-kampen gallionsfigur for en længevarende booktok-hype af romanceromaner om sporten, der blandt andet tæller forfatter Emily Raths storsælgende ‘Pucking Around’-bog, som ansporede de læsende fans til også at gå all in på at dyrke virkelige hold og spillere med samme saft og kraft som i de sexede bøger. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lewis var derfor blevet inviteret med til kampen af Kraken-klubben i forbindelse med sine, netop »spicy«, videoer om holdet, men repræsenterede en bredere skare af lignende aktivitet på TikTok.

Her blev især holdets svenske spiller Alex Wennberg tildelt en rolle som en slags virkeligt ansigt på nogle af de fiktionelle hockeyspillere fra bøgerne og brugt som yndet objekt i fan-edits med seksuelt eksplicitte budskaber. 

En tendens, Wennbergs klub udnyttede som kapital til at skabe mere onlineopmærksomhed omkring Seattle Kraken. Her red de selv med på lidt af liderligheden med some-posts, der dyrkede den svenske spiller og TikTok-besættelsen af ham som fanattraktion.

I et nu slettet opslag delte de en video af ham, hvor der stod »Hvad er booktok, og hvorfor kan de så godt lide wenny?« (via The Cut). 

Men som de bramfri henvendelser tog til, satte Wennbergs kone foden ned i en række Instagram-stories, der påpegede det dobbeltmoralske og upassende i seksualiseringen af hendes partner. 

»Mens jeg går fuldstændig ind for kvindelig empowerment, især omkring sex, så har der været fans og videoer, der har krydset grænsen mellem, hvad det betyder at beundre nogen, og hvornår det kommer til at få toner af overgrebsadfærd og udnyttelse«, lød det.  

En problematik i populærkulturen, vi længe har været mindre opmærksomme på, når det handler om kvinders objektificering af mænd, hvilket Felicia Wennberg problematiserede. 

»Med internettet kan vi normalisere opførsel, der aldrig ville være okay, hvis vi byttede om på kønnene, og det var en mand, der gjorde det her ved en kvindelig atlet«. 

Alex Wennberg spiller for Seattle Kraken ved Stanley Cup i 2023 (Foto: Steph Chambers/Getty Images)

Efterfølgende fortsatte en gruppe af Alex Wennbergs nye fans efter sigende med at poste både seksuelle kommentarer om og angreb mod Felicia Wennberg på begge parrets profiler – heriblandt under Instagram-billeder af parrets lille søn – i en sådan grad, at NHL-spilleren gentog sin kones udtalelse. 

»Jeg går fuldt ind for, at booktok-fællesskabet kan skrive bøger og fiktion om hockey, men det aggressive sprog om virkelige spillere er for meget. Det er blevet til daglige og ugentlige kommentarer på vores personlige sociale mediekontoer. (…). Vi kan alle sammen godt tage en joke og sjove kommentarer, men når det bliver personligt og noget større, der påvirker vores familie, bliver vi nødt til at fortælle jer, at vi har fået nok«, skrev han i en udtalelse (via ESPN). 

Efterfølgende har Seattle Kraken slettet sporene fra BookTok-indsatsen fra deres profiler. 

Forfatter Emily Rath, hvis bog er blevet omdrejningspunktet i sagen, har også taget afstand fra det, hun kalder et »adfærdsmønster« i fangruppen, der blev »fodret af NHL-hold« i en video på TikTok.

Klassisk casting-backlash

Mens ishockey-fadæsen er sit eget ekstreme eksempel, er det ikke det eneste nylige eksempel på booktoks mere aggressive side. 

I foråret opstod der eksempelvis en mere traditionel form for fanbacklash, da de første billeder fra filmatiseringen af en af booktoks største kommercielle successer ‘It Ends With Us’ med Blake Lively i hovedrollen ramte offentligheden. 

Colleen Hoovers ‘It Ends With Us’ har med over 24 millioner solgte eksemplarer på verdensplan gjort hende til USA’s bestsælgende forfatter. En succes, der har været båret af TikTok-dyrkelsen af romanerne, der er populære hos både unge og voksne, men også er kritiseret for sin fremstilling af et giftigt og voldeligt forhold mellem en blomsterhandler og en manipulerende hjernekirurg. Det har gjort Hoover til booktok-bevægelsens ultimative elskehadeobjekt og en såkaldt problematic fave

Her gik en række fans til verbalt angreb på stylingen af den nu legemliggjorte hovedkarakter Lily Bloom, hvilket indirekte også blev en tilsvining af hovedrolleindehaver Blake Lively. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Filmatiseringskonflikten er ikke i sig selv ny og har mange fællestræk med både ‘Twilight’ og ‘50 Shades of Grey’. Men når ‘It Ends With Us’-eksemplet alligevel skiller sig ud, er det, fordi de vrede fans’ føler et andet ejerskab over fortællingen, som deres TikTok-dyrkelse selv har været med til at hype til succes i en helt anden form end med andre bestsellere. 

Selvom det muligvis virker harmløst at kritisere kostumierens indsats, er det alligevel udtryk for en nidkær og selvretfærdig tilgang til fiktive værker, som ofte rummer giftige undertoner. 

Og som med tidligere shitstorms og personangreb omkring ‘The Last Jedi’ og ‘Captain Marvel’, såvel som reaktionen på Lizzos upassende adfærd, bringer reaktionerne ofte sexisme, fatshaming og chikane med sig. 

Piget dobbeltmoral

Før vi går i hooligan-baglås og klassificerer de virale fanfællesskaber som farlige og giftige, er det vigtigt at anerkende, at mange af eksemplerne drejer sig om et ekstremt fåtal af fans.

I bred skala er TikTok-fangirls med til at nedbryde en masse regler i vores opfattelse af, hvem der ejer hvilke kulturelle praksisser.

Ifølge The New York Times har ishockey-interessen på BookTok skabt stigende interesse for ishockey i blandt andet Australien, hvor det ellers ikke er en særligt dyrket sport. Hos Melbourne Mustangs oplever man eksempelvis 15-30 BookTok-fans ved hver kamp, siden klubben kom på TikTok, der bidrager positivt til publikumsskaren.

Forud for hockey-kærligheden har der også været positive historier om, hvordan fangirls giver nyt liv til Formel 1, hvilket The Cut har beskrevet som ‘The Fangirlification of Formula 1’

Fejlen ligger også hos de klubber, der går for vidt og kommer til at malke deres spillere for følgere og likes. I vores egen andedam var det en some-solstrålehistorie sidste år, da Skjern Håndboldklub knækkede den virale kode med videoer, hvor de mandlige spillere stak fingrene i harpiksdåserne. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lige nu er nogle af de største succeser i den amerikanske kulturøkonomi drevet af kvinder med Taylor Swift og Beyoncés gigaturnéer og Greta Gerwigs fænomenale ‘Barbie’-blockbuster. Der er gode grunde til, at flere grene af underholdningsindustrien vil have en bid af den købekraft. 

Derfor er der mere grund end nogensinde til at være opmærksomme på, om leflen for et købestærkt segment sker ved at spole seksualiseringsdebatten tilbage til før #MeToo – bare med omvendt fortegn. 

For man skal ikke tilbringe meget tid på TikTok for at opdage, at det er et sted, hvor alt og alle kan blive omdrejningspunktet for fanfiction-dyrkelse og thirst traps, fra ‘Succession’-duoen tomgreg til ‘Jury Duty’s virkelige hovedperson Ronald Gladden, uden hverken at ønske det eller kunne sige fra overfor det. 

Men der er et vigtigt skel mellem fiktive karakterer og virkelige mennesker.

Det ville være en skam, hvis platformens ellers befriende mange feminint orienterede fællesskaber ender med at uskyldiggøre upassende opførsel, som var det »drengestreger« eller snak i omklædningsrummet.

De, der udnytter fangirl-udtrykket til at gøre chikane og objektivisering cute, risikerer at forvandle TikTok til et arnested for en helt ny sexistisk troldehær. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af