ANBEFALING. Da Tyla filmede musikvideoen til sangen ’Water’, gik hun med egne ord »all-in«.
Hun og koreografen havde besluttet, at hun i videoen skulle optræde med Bacardi-dans – en specifik sydafrikansk dansestil, der var gået viralt på TikTok tidligere på året. Som prikken over det virale ’i’ skulle Tyla også kaste en flaske vand ned ad ryggen på sig selv midt i sangens klimaks.
Det virkede. Allerede samme eftermiddag som ’Water’ udkom, havde musikvideoen fået fire millioner visninger. Det har hun fortalt hos radiokanalen Capital Xtra.
I enhver kunstners karriere kan der – hvis de er heldige – komme et såkaldt watershed moment. Et punkt, hvor karrieren suser op i et højere luftlag.
Udtrykket kommer fra den geografiske betegnelse for stedet, hvor flere vandkilder mødes, og bliver til en større og kraftigere flod. Når momentum på vandet tiltager og nærmest bliver ustoppeligt.
Passende nok skete det moment for Tyla med sangen ’Water’.
Fra at have haft succes med et par singler (’Getting Late’, ’Overdue’, og ’To Last’) i hjemlandet Sydafrika, og en tjans som opvarmning på Chris Browns verdensturné, fik Tyla pludselig et ægte hit.
Det førte til en optræden hos Jimmy Fallon, og et besøg fra Travis Scott på ’Water’-remixet.
I fredags fulgte Tyla op på succesen med tre nye sange, og senest har hun annonceret en turné, der blandt andet kommer forbi København til marts 2024.
Det ligner starten på et større gennembrud. Ikke bare for sangeren selv, men for den musikgenre, hun dyrker og – ifølge Tyla selv – for Afrikas musikscene som helhed.
Rihanna som forbillede
Når man ser interviews med Tyla, er det iøjnefaldende, hvor målrettet hun er i sin ambition om at erobre verdensscenen. Jantelovshjertet springer faktisk til tider et slag over af det.
Da hun var syv år, vidste hun, at hun ville være sanger, og da hun gik ud af gymnasiet begyndte hun for alvor at forfølge den drøm på alle tænkelige måder: Skrive beskeder til stjerner, lave covers på TikTok, og opsøge producere og managere.
Som den (i øvrigt ekstremt charmerende) stjerne har sagt om tiden før ’Water’ i førnævnte radiointerview hos Capital Xtra: »Yo, før det var jeg grinding! Jeg postede overalt, DM’ede alle, der var verified på Instagram med mine ting, optrådte hvor som helst – og så pludselig kom der bevægelse i det hele«.
I samme interview er hun helt åben omkring sin ambition: »Jeg ser mig selv være den største popstjerne i vores tid. Jeg ser det som et moment for Afrika«.
Den 21-årige stjerne fra Sydafrika har både zulu, indisk, irsk og mauritiansk ophav, og hun planlægger at holde fast i sin unikke, sydafrikanske lyd.
»Sydafrika er mig! Dansestilen, ansigtsudtryk, lyden, alt. Alt hvad der er Tyla er Sydafrika og omvendt« har hun udtalt til Real Lyfe Productions.
Tyla har også fortalt People, at hun ser Rihanna – kvinden der tog den vestlige musikverden med storm, uden nogensinde at miste sans for sit caribiske ophav – som sit store forbillede.
Måske kan Tyla på samme måde udbrede sin specielle, sydafrikanske lyd til verden. Det er i hvert fald lykkedes utrolig godt med verdenshittet ‘Water’.
Amapianos ankomst
’Water’ er ikke en bombastisk sang.
Tylas delikate vokal kravler hen over et sensuelt beat, mens hun synger om spændingen ved at blive forført på dansegulvet. Sangen er diskret og fintfølende, men der er alligevel noget gribende ved den.
Klaveret kører i en cirkulær og afventende stil rundt og rundt om beatet – uden nogensinde at bygge sig op til et egentligt drop. Denne sitrende, udsøgte uforløsthed er klassisk for amapiano.
Amapiano, der direkte oversat betyder ’klavererne’, kendetegnes ved at tilsætte dette glidende klaver (eller lyse synths) til tribal eller afrohouse-beats, og dermed give dem en unik blødhed.
Trommerytmerne er centrale. I amapiano finder man traditionelle afrikanske instrumenter som conga, djembe og træstamme-trommen, der krydser hinanden og giver musikken en evindelig puls.
Hos Soundvenue har Clara Jermiin Kiersgaard tidligere i år beskrevet genrens rødder:
»Amapiano en subgenre af house, der er vokset ud af townships i den sydafrikanske by Johannesburg. Townships er de afgrænsede bydele, som den sorte befolkning blev fordrevet til under apartheid, og hvor majoriteten stadig bor i dag«.
Genren tog Sydafrika med storm i 2019, og i løbet af 2022 og 2023 blev den et globalt fænomen. Blandt andet via folk som Uncle Waffles og TxC, der spillede på Roskilde Festival i år, men også fordi popstjerner som Drake (eller Gilli i Danmark) har taget lyden til sig.
Amapiano har altså i en rum tid været på vej frem. Med Tyla har genren fået en potentiel popstjerne.
Den næste afrikanske stjerne
De tre nye numre, der lanede i fredags, og som kommer til at være en del af et kommende debutalbum, bygger stærkt videre på ’Water’-succesen.
Især ’Truth or Dare’ lyder, med sit cirkulære klaver og blandede perkussion-instrumenter, som opskriften på endnu et amapiano-hit.
Tiden føles moden til Tyla. TikTok er den perfekte platform for udbredelsen af hendes musik, for den småfuturistiske amapiano-lyd passer perfekt til TikToks lækre danseæstetik.
Tyla tilslutter sig dermed en række afrikanske artister som Burna Boy, Ayra Starr, Asake og Rema, der i disse år blander pop, r’n’b og hip-hop med mere traditionelt afrikanske lyde og skaber nye og spændende fusioner.
Før i tiden brugte man et pinligt genremærkat som verdensmusik, når ikke-vestlige artister opnåede succes udenfor deres hjemland.
I dag er popmusik mere end nogensinde præget af strømninger fra hele verden, og den type mærkater er heldigvis fortid. Der er ikke længere en afgrænset genre til afrikanske artister.
Tyla laver ikke verdensmusik – hun laver global pop.