- Kritikerrost forfatter gjorde comeback med et brag: »Det hjælper med en lille drink, hvis jeg skal skrive om noget retraumatiserende«
- Rory Gilmore er et litterært ikon, men hendes læseliste er støvet. Her er en 2024-version
- Succesforfatter Stine Pilgaard debuterer på teatret med topstyret nytårskomedie
‘Må jeg stille dig nogle spørgsmål’: Rebecca Makkai pirrer vores morbide nysgerrighed for true crime – og beder os samtidig om lige at styre den
Rebecca Makkai. (Foto: Brett Simison)
ROMAN. Den amerikanske forfatter Rebecca Makkais roman starter med at give alle true crime-fans dårlig samvittighed.
Bogens hovedperson Bodie er ved at undersøge et kvindemord og oplever, at folk efterhånden ikke kan skelne det ene fra det andet. Var det ham, der brugte en kæp? Hende, som ham fyren skjulte i sin kælder? Var det en serie på Netflix eller et virkeligt menneskes tragiske død?
Et ophold som gæsteunderviser i podcasting på sin gamle skole Granby School får Bodie til at dykke ned i mordet på klassekammeraten Thalia, der i 1995 blev fundet død i skolens pool lige før dimissionen. Dengang blev en af skolens trænere, Omar, dømt for mordet, men efterfølgende har flere og flere onlinefora sået tvivl om hans skyld.
Sammen med Bodie, hendes elever, spøgelser fra fortiden og ikke mindst internettets riders of justice tager romanen sin læser med ud i ethvert tænkeligt scenarie: Hvem kan have dræbt Thalia og hvordan? Samtidig inviteres læseren til at tage del i etiske overvejelser: Skal sagen genåbnes på trods af en families traume? Hvornår er det et spørgsmål om retfærdighed, og hvornår vil folk bare se blod?
Rebecca Makkai er tilbage efter den massive succes med aids-romanen ‘The Great Believers’ (på dansk: ‘Boystown’), som jeg var stille og roligt besat af. Om den skrev Informations anmelder, at han ville ønske, Makkai ikke havde prøvet at skrive ‘den store amerikanske roman’. Jeg har det mere sådan: U do U girl, det er præcis det, du skal!
Og bevares: Der er noget uundgåeligt ironisk ved at skrive en roman om det problematiske ved samtidens hungren efter true
crime og på samme tid holde sin læser til ilden med flere og flere detaljer om et kvindemord. Men som romanen folder sig ud, slipper den afsted med det, fordi den rent faktisk har en vigtig historie at fortælle; om magtmisbrug, internettet og det amerikanske samfund, intet mindre.
Og kostskolen er jo en hot kulisse for tiden. #darkacademia hitter på TikTok, hvor eksempelvis Donna Tart, hvis roman ‘Den hemmelige historie’ Rebecca Makkai klart skæver til, gøres til æstetisk forbillede. Granby får Herlufsholm til at ligne Bulderby. Her flyder det med stoffer, hemmelige nøgler, gemmesteder, broderskaber, og på Bodies årgang, nå ja, dødsfald.
Romanen er henvendt til et “du”, som hurtigt viser sig at være den daværende musiklærer Mr. Bloch, som politiet lod slippe lige lovligt let dengang, hvis man spørger Bodie. Hun er ret sikker på, at han og Thalia havde en affære. »Du har måttet leve med dig selv i et kvart århundrede.«
En affære, hvor den ene har haft en direkte eller indirekte magt over den anden, får Bodie til at dirre af raseri, men da hendes egen mand rammes af en vaskeægte metoo-shitstorm på nettet, går det op for hende, at grænserne måske er en smule mere mudrede i praksis. Hvem kan se sig fri for en smule bias?
I hvert fald ikke det amerikanske retssystem. At dette unægteligt har mange blinde vinkler og racistiske motiver er jo ikke noget nyt, men Makkai påpeger, hvordan foraer som Reddit og ikke mindst podcastformatet, (vi husker alle den første sæson af ‘Serial’, jeg tror aldrig, jeg har googlet så meget), kan gribe om sig, på den ene side have et forandrende potentiale og på den anden side være en highway to hell.
Om vi til sidst finder ud af, hvem der gjorde det, vil jeg være usagt, for det her er mere end en krimi. Det handler ikke om, hvem der gjorde det, det handler om, hvorfor mænd dræber kvinder og om, hvem der slipper afsted med det.
Kort sagt:
‘Må jeg stille dig nogle spørgsmål’ er en vellykket samtidsroman om det amerikanske retssystems blinde vinkler. Det lykkes Makkai at bruge en mordgåde som madding og samtidig få sine læsere til at reflektere over, hvorfor vi bider på krogen. Damn, det er elegant.
‘Må jeg stille dig nogle spørgsmål’. Roman. Forfatter: Rebecca Makkai. Forlag: Lindhardt og Ringhof. Oversat til dansk af: Charlotte E. Glahn. Længde: 375 sider.