Man kan godt undre sig over, at man lidt for tit må kigge forgæves efter andet end amerikanske Hollywood-blockbusters og ligegyldige remakes, når man vil i biografen. For kigger man til udlandet og rundt på diverse filmfestivaler, står de spændende, kritikerroste og skæve titler i kø.
Der er faktisk så mange at tage af, at vi ikke kunne begrænse os. Så her kommer 10 film, vi med vold og magt vil kræve får dansk biografpremiere. Her er både Scarlett Johansson som alien, en legendarisk filmkritiker, zombienazister og Terry Gilliam. Senere på ugen følger vi op med 10 mere.
Læs om filmene og se trailers på de næste sider.
Læs også: 10 film, vi kræver til Danmark – the sequel
‘Under the Skin’ (instr. Jonathan Glazer)
Hvis David Lynch havde lavet ’Species’, kunne den sikkert have set ud som noget i stil med Jonathan Glazers ’Under the Skin’. Og det er positivt ment! I filmen spiller Scarlett Johansson et rumvæsen, der forfører og æder mænd. Vel at mærke et smukt rumvæsen – iført sort lingeri, røde læber og med mælkehvid hud.
Selvom plottet lyder som en kulørt B-film, er det langt fra tilfældet. Det lader derimod til, at man skal være indstillet på en både dyster, kompleks og eksperimenterende film – i hvert fald at dømme ud fra de allerede varme omtaler af filmen samt dens fascinerende trailer, der blandt byder på mareridtsmusik og en nøgen mand med et deformt ansigt. Uimodståeligt.
‘Whiplash’ (instr. Damien Chazelle)
Miles Teller og J.K. Simmons danner intenst parløb i Damien Chazelles allerede skamroste ’Whiplash’ som henholdsvis en ambitiøs jazztrommeslager og hans krævende lærermester. På den eftertragtede independent-filmfestival Sundance vandt den tidligere i år både festivalens Grand Jury-pris samt publikumsprisen for bedste spillefilm.
Læg hertil den fremadstormende Miles Teller (’That Awkward Moment’, ’The Spectacular Now’) samt den garvede Simmons, og ’Whiplash’ er en film, man ikke kan komme udenom.
‘Moebius’ (instr. Kim Ki-duk)
Når den sydkoreanske auteur Kim Ki-duk er klar med en ny film, så glæder man sig. Film som ’Forår, sommer, efterår, vinter … og forår’, ’Tomme huse’ og ’Pieta’ forener fængslende det skønne og smukke med det grimme og tabubelagte. Det ser også ud til at være tilfældet med instruktørens nyeste film, ’Moebius’.
Godt nok burde navnet Kim Ki-duk være nok til at få ’Moebius’ på plakaten her i landet, men det kan da for en god ordens skyld tilføjes, at her er tale om et drama, hvor ingredienserne blandt andet er utroskab, voldtægt og incest. Filmen kan ses på CPH PIX, men bør få en almindelig dansk biografpremiere, så alle får mulighed for at nyde herlighederne.
‘Life Itself’ (instr. Steve James)
Sidste år døde den legendariske filmkritiker Roger Ebert efter længere tids kamp mod kræft. Han var aktiv til det sidste og fældede siden 1967 og frem til sin død dom over tusindvis af film. I 1975 var han desuden den første filmkritiker til at modtage Pulitzer-prisen og så har han også en stjerne på Hollywoods Walk of Fame. Et fyrtårn i filmkritikken, med andre ord!
Det er derfor også kun på sin plads, at han nu har fået hovedrollen i en film. Den hedder ’Life Itself’, er en biografisk dokumentar instrueret af den erfarne Steve James (’Hoop Dreams’) og er baseret på Roger Eberts egne erindringer fra 2011. Modtagelsen på festivaler har været overstrømmende. Der er endnu ikke en trailer, men oven for kan du se Steve James og Martin Scorsese fortælle om filmen.
‘I Origins’ (instr. Mike Cahill)
Hvis du har set Mike Cahills smukke science fiction-film ’Another World’ fra 2011, er du uden tvivl også klar til at købe billet til hans nye film, ’I Origins’. Det er en film, der sætter den evigt tilbagevendende diskussion om religion versus videnskab stævne. Og hvem kan desuden stå for denne plotbeskrivelse: »A molecular biologist and his lab partner uncover evidence that may fundamentally change society as we know it«. Ikke os!
På rollelisten finder man blandt andre Michael Pitt (’Boardwalk Empire’) som biologen Ian Gray, mens Astrid Bergès-Frisbey (’Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides’) spiller hans love interest og Brit Marling hans kollega. Den vil vi se i biografen!
Der er endnu ingen trailer, men se Q&A med Michael Pitt & Brit Marling ovenfor.
‘Upstream Color’ (instr. Shane Carruth)
Det er 10 år siden, instruktør Shane Carruth debuterede med sin fremragende tidsrejsefilm ’Primer’. Nu er han endelig tilbage. Og hans anden spillefilm, ’Upstream Color’, lader til at have været ventetiden værd. Man kan jo ikke andet end at indløse billet til en film, hvor en mand og en kvindes kærlighedsforhold påvirkes af en mystisk parasit.
Her er eksistentielle tematikker som identitet, krop og kærlighed i spil, og flere positive anmeldelser lover godt – blandt andet skriver Time Out: »The most visually imaginative American film since David Lynch’s ’Eraserhead’«. Shane Carruth har desuden, som det også var tilfældet med ’Primer’, både komponeret films score, instrueret og skrevet filmen, og han spiller også selv hovedrollen. Han er ikke ked af det!
‘Død Sne 2’ (instr. Tommy Wirkola)
Sultne zombier og onde nazister er en af de der kombinationer, man ikke går galt i byen med. Det slog norske Tommy Wirkola en tyk streg under, da han i 2009 lod blodet sprøjte og afhuggede lemmer flyve gennem luften med den splattede og meget underholdende ’Død Sne’.
Nu er Tommy Wirkola tilbage med endnu mere blod, endnu flere nazi-zombier og endnu mere sort humor med ’Død Sne 2’, der allerede har fået blodtilsølede roser med sig. Filmen kommer heldigvis på CPH PIX, men forhåbentligt får den også en ordinære dansk biografdistribution.
‘Black Coal, Thin Ice’ (instr. Yi’nan Diao)
En forpint kriminalbetjent, brutale seriemord, afhuggede lemmer og farlige kvinder indtager Diao Yinans kinesiske ’Black Coal, Thin Ice’. En moderne film noir, der atmosfæremættet og med et komplekst plot fortæller historien om en forhenværende betjent, der genoptager jagten på en seriemorder, som år forinden undslap ham, men som vælger at genoptage sit mordtogt.
Filmen vandt den eftertragtede Guldbjørn på dette års Berlinale, mens Liao Fan vandt Sølvbjørnen for bedste mandlige skuespiller som betjenten Zhang Zili. Variety kalder desuden filmen for: »A bleak but powerful, carefully controlled detective thriller in which — as with all the best noirs — there are no real heroes or villains, only various states of compromise«. Vi glæder os.
‘Laggies’ (instr. Lynn Shelton)
Man kan til tider godt blive i tvivl, om der findes andet end fladpandede komedier, når man kigger på plakaterne i de danske biografer. Det er selvfølgelig ikke tilfældet, hvilket Lynn Sheltons sorte komedie ’Laggies’ understreger. Her spiller Keira Knightley den ubeslutsomme Megan, en kvinde på vej mod de 30, der aldrig rigtigt er kommet videre med sit liv.
Hun dropper sin kæreste, da ægteskabet presser sig på og vælger i stedet at flygte fra realiterne og gemme sig hos sin nye ven, teenageren Annika (Chloë Grace Moretz), hvis far (Sam Rockwell) tilfældigvis er single. Det lyder lidt i retning af Jason Reitmans fremragende ’Young Adult’, og med Juryens Specialpris på Sundance i 2009 for komedien ’Humpday’ samt den glimrende ’Your Sister’s Sister’ fra 2011 i bagagen bør Lynn Sheltons seneste film være et must see.
Der er endnu ingen trailer, men se interview med Chloë Grace Moretz, Kiera Knightley and Sam Rockwell ovenfor.
‘The Zero Theorem’ (instr. Terry Gilliam)
Hvis du ikke allerede glæder dig, kan du godt begynde nu. For Terry Gilliam er med science fiction-filmen ’The Zero Theorem’ tilbage med sin første spillefilm siden den spraglede ’The Imaginarium of Doctor Parnassus’ fra 2009. Christoph Waltz indtager her hovedrollen som en hacker i et neonoplyst fremtidsunivers, der leder efter intet mindre end meningen med livet og menneskets eksistens.
Ud fra filmens trailer at dømme er instruktør og Monty Python-medlemmet Gilliam i legesygt hopla, hvor hans velkendte visuelle og historiemæssige galskab står i fuldt flor. Hans mesterlige ’Fear and Loathing in Las Vegas’, ’12 Monkeys’ og ’Brazil’ spøger veloplagt i kulissen. På rollelisten finder man også Mélanie Thierry, Matt Damon, Lucas Hedges, Tilda Swinton og David Thewlis.
Læs også: 10 film, vi kræver til Danmark – the sequel