‘Klondike’

Hvor langt vil man gå for at udleve sine drømme og samtidig blive stinkende rig? Discovery Channels miniserie ’Klondike’ slæber os med på præcist sådan et eventyr, og dens rejse foregår over flere tusinde kilometer og føles lige så lang.

De to kammerater Bill Haskell og Byron ’Ep’ Epstein har dårligt lagt studenterhuerne på hylden, før de beslutter sig for at rejse fra New York for at prøve lykken og jagte den amerikanske drøm. Undervejs møder de en højtråbende guldgraver, der fortæller, at guldet i Yukon-området Klondike ved grænsen mellem Canada og Alaska nærmest bare ligger og venter på at blive snuppet.

Rejsen til det uciviliserede brændpunkt over sneklædte bjergpas bliver en kamp mod naturen, og da de ankommer til den mudrede hovedgade i Dawson City, bliver det ikke nemmere. Ep myrdes af en ukendt gerningsmand, og Bill må spørge sig selv, om guldgraveri blandt tyve og mordere er det hele værd.

’Klondike’ er produceret af ingen ringere end Ridley Scott og instrueret af Simon Cellan Jones, der både har afsnit af ’Boardwalk Empire’ og ’Generation Kill’ på sit cv, så alt burde være i skønneste orden. Men ’Klondike’ er et drama, som Crocs er en designersko. Det føles alt sammen lidt som plastik.

Man får nemlig hurtigt indtryk af, at vi bladrer i en skolebog fra historietimerne, hvor vi følger det ene historiske højdepunkt efter det andet, fra laviner til tyfusepidemi med lidt rekonstruktion og skuespil ind i mellem for dramatisk effekt.

Tim Roth spiller den ondskabsfulde ’The Count’, der med mord og afpresning prøver at gøre Dawson City til sin helt egen guldmine, og hans karisma og lynende talent er åbenlyst, men vi får ham alt for lidt at se.

Hans figur præsenteres for os gennem Belinda Mulrooney (Abbie Cornish), Bill Haskell’s love interest og forretningspartner. Hun er centrum for et kedeligt sideplot til den egentlige historie om den amerikanske drøm og personlig rigdom, og med det store fokus på hende bliver Roth desværre ikke en led, guldglubsk skiderik, før vi allerede er begyndt at kede os.

På rollelisten finder vi også den garvede Sam Shephard som byens præst, der som Job sættes på prøve i denne by fuld af syndere. Tim Blake Nelson medvirker med sin velkendte, drevne sydstatsaccent som vor helts eneste allierede i det sepiatunge mudder – et tiltrængt komisk indskud.

Men man skal ikke regne med at finde den nye ’Deadwood’ i ’Klondike’. Der er nemlig ingen følelsesmæssige gråzoner eller kompleksitet i serien, hvor Haskell er så god, at det gør ondt, og The Count er meget langt fra ’Deadwoods’ eminente skurk, Al Swearengen. Det virker til, at ’Klondike’ er skabt for at tilfredsstille de etablerede fans af Discoverys reality-føljeton ’Guldfeber’. En utroværdig western i børnehøjde.


Kort sagt:
Discovery Channels første forsøg på dramaserieområdet føles som en af kanalens vante tv-dokumentarer, bare med flottere rekonstruktioner. Det anstændige cast kan ikke redde den Ridley Scott-producerede miniserie fra at være en tandløs og langsommelig historietime.

Tv-serie. Hovedforfatter: Simon Cellan Jones. Medvirkende: Abbie Cornish, Ian Hart, Richard Madden, Tim Roth. Spilletid: 6 afsnit á 45 min.. Premiere: Vises på Discovery Channel hver søndag fra 4. maj til 8. juni
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af