Mesterværkerne i amerikansk tv-fiktions nyeste guldalder er blevet hyldet for at udfolde deres historier over seks-syv-otte sæsoner.
Men på det seneste har vi set en tendens til mellemlange fortællinger i tv-formatet. ’True Detective’, ’Top of the Lake’, ’Fargo’ og Steven Soderberghs kommende ’The Knick’ er eksempler på serier, som dyrker den afsluttede historie i en enkelt koncentreret sæson over seks-ti afsnit.
Det kan have den fordel, at historien ikke trækkes i langdrag, mens der stadig er tid til at komme i dybden med materialet. Og skulle man ikke orke at give sig i kast med en ny serie, hvor der venter 120 afsnit, er der da også masser af muligheder for at give sig i kast med miniserier, som på kvaliteten ikke står tilbage for ’The Sopranos’, ’Six Feet Under’ og ’The Wire’.
Hvis en film er et éngangsknald, og en tv-serie er et fast forhold, er miniserien en hed sommerflirt.
På de næste sider guider vi til de bedste af slagsen fra det nye årtusinde.
’Generation Kill’
David Simon er for længst blevet kanoniseret i tv-serie-historiebøgerne, men det er fortsat mest for ’The Wire’ og delvist ’Treme’, at han høster anerkendelse.
Hans krigsserie i syv afsnit er dog i egen ret et mesterligt portræt af mænd i krig. Vi følger en deling under invasionen af Irak og får en utroligt præcis skildring af ikke bare de adrenalinpumpende situationer, de kommer ud i – men især af den kedsomhed og rastløshed, der fylder det meste af invasionen.
Samtidig giver serien et tankevækkende indblik i de bagvedliggende strukturer, der styrer soldaternes indsats, hvor det ofte er publicity og signalværdi der betyder mere end arbejdet for at gøre en reel forskel. Hos David Simon er verden ikke et sted, hvor de store idealer trækker det længste strå.
I hovedrollerne er blandt andre Alexander Skarsgård og James Ransone (Ziggy i ’The Wire’) sympatiske holdepunkter i ørkenmissionens meningsløshed.
Kan ses på HBO Nordic
’Black Mirror’
Hvert afsnit af denne engelske serie fortæller en helt ny historie, og hverken karakterer eller miljø går igen. Den røde tråd er i stedet tematikken: Hvad den teknologiske og mediemæssige udvikling gør ved os som mennesker.
Det går serien i kødet på med harsk og stærkt underholdende satire. I første afsnit er præmissen således, at den engelske premiereminister af en sindsforvirret kidnapper bliver stillet over for et ultimatum: Bol en gris på live-tv, hvis gidslet – et medlem af kongefamilien – ikke skal blive henrettet! Det bliver til en ond dissekering af politisk spin og almenvældets sensationslystne trang til at følge med foran flimmerkassen, forløst i en hektisk medrivende stil. ¨
Det allerbedste og mest filosofisk interessante afsnit er dog episode to i første sæson, som foregår i en nær fremtid, hvor alle mennesker har en indre harddiskoptager, som betyder, at de kan spole tilbage i deres erindringer og nærstudere situationer, de har gennemlevet, igen og igen. Hvad gjorde jeg galt ved jobsamtalen? Løj hun i virkeligheden, da hun sagde, hun elskede mig? Hvorfor flakkede hans blik lige dér?
Det er sci-fi i Philip K. Dick-klassen, udtænkt af den britiske mediekommentator Charlie Brooker, hvis anden miniserie – zombie-Big Brother-fortællingen ’Death Set’ – i øvrigt også kan anbefales.
Tilgængelig på dvd.
’Sherlock’
En af de mest omtalte miniserier fra de seneste år er BBC’s opdatering af Sherlock Holmes i et nutidigt London med en suveræn Benedict Cumberbatch i titelrollen og Martin Freeman som hans tro følgesvend Dr. Watson.
Foreløbigt har vi fået tre sæsoner á tre afsnit i spillefilmlængde, og de fleste af dem har været særdeles veloplagte. De formår at udfolde et genuint overraskende kriminalplot, samtidig med at spillet mellem den hyperintelligente, røvhulsagtige Sherlock og den lidt desillusionerede Watson er konstant underholdende.
Serien er frenetisk fortalt som en vellykket spejling af sin hovedpersons psyke, og så er den fuld af velgørende humor. I det hidtil sidste afsnit er Lars Mikkelsen en meget udspekuleret skurk.
De to første sæsoner kan ses på Netflix.
’The Corner’
Vi har allerede anbefalet David Simons ’Generation Kill’, men også denne Simon-miniserie fra 2000 er så afgjort et kig værd, ikke mindst for ’The Wire’-fans. Det er nemlig et slags forstudie til serien om politi- og bandemiljøet i Baltimore med fokus på de gadehjørner, hvor penge og stoffer skifter hænder i et væk.
David Simon-hofskuespillere som Clarke Peters, Khandi Alexander og Lance Reddick er med, og man fornemmer allerede her Simons nådesløse, men empatiske blik på gadens konger og fodsoldater.
Serien er bygget på Simons egen bog, som han skrev med Ed Burns.
Tilgængelig på dvd.
’Mildred Pierce’
Todd Haynes’ miniserie bygger både på James S. Cains bog fra 1941 og Michael Curtiz’ film fra fire år senere. Men kender man ikke historien på forhånd, er det en langt mere brutal fortælling, der udspiller sig, end man skulle tro efter første bekendtskab.
Serien starter nemlig som en klassisk emancipationshistorie om titelpersonen (Kate Winslet), som kæmper for at klare sig gennem dagen og vejen, til hun opdager, at hendes kagebagningstalent byder på mere forretningsmæssigt potentiale, end hun forløser som servitrice på en all american café.
På den måde tager hun en tur op gennem samfundets strenge sociale hierarki, og alene seriens periodeskildring er glimrende eksekveret. Men seriens egentlige knudepunkt bliver Mildres forhold til sin datter, der ikke just er et mønsterbarn. Mere skal ikke afsløres – men hæng på gennem de første par afsnit og nyd Winslets uudslettelige kvindeportræt.
Kan ses på HBO Nordic.
’Angels in America’
Tony Kushners teaterstykke fra 1993 om homoseksualitet og AIDS-forskrækkelse i 80’erne er blevet en verdensomspændende succes, og Mike Nichols miniserie i seks afsnit er en kongenial adaption.
Serien dyrker det magisk-realistiske med syrede fantasiscenarier, men er samtidig knugende intim i sin skildring af den uhyggelige sygdom og det dystre aftryk, både sygdommen i sig selv og skrækken for den satte på det homoseksuelle miljø i 80’ernes New York.
Castet er ærefrygtindgydende, og det siger noget om præstationerne fra især Patrick Wilson og Justin Kirk, at Al Pacino og Meryl Streep blegner i let overspil ved siden af.
Kirks senere medspiller i ’Weeds’, Mary-Louise Parker, Jeffrey Wright og Emma Thompson er også på rollelisten, og flere af dem spiller adskillige karakterer.
Tilgængelig på dvd.
’John Adams’
Tom Hooper har en svaghed og flair for historisk materiale, som han forvalter med varme og blik for de personlige skæbner. Hans seneste film er ’Kongens store tale’ og ’Les Miserables’, og nu arbejder han på en filmatisering af romanen ’The Danish Girl’ om danskeren Einar Wagener, der i 1930 fik en kønsskifteoperation som den første i verden.
Men før alt dette lavede Hooper miniserien i syv dele om den legendariske amerikanske præsident. Paul Giamatti fører an i hovedrollen i serien, som vandt intet mindre end tretten Emmy Awards.
Kan ses på HBO Nordic.
’Band of Brothers’
Steven Spielberg og Tom Hanks’ miniserie i ti afsnit fra 2001 behøver næppe den store introduktion.
Den blev nærmest øjeblikkeligt kanoniseret som et hovedværk i krigsgenren og hyldet for sit realistiske og kun let patriotiske blik på de amerikanske soldater under Anden Verdenskrig.
Serien benyttede sig effektivt af nogle af de virkemidler, duoen havde tilvejebragt med ’Saving Private Ryan’. Spielberg og Hanks producerede siden opfølgeren ’The Pacific’, med noget mindre held.
Kan ses på HBO Nordic.
’Hatfields and McCoys’
Kevin Costner og Bill Paxton har titelrollerne i History Channels serie om den berygtede fejde om ære og magt mellem familierne Hatfield og McCoy.
Serien ligger sig lunt i svinget efter ’Deadwood’, men byder trods alt på vold, druk og bandeord i lidt mere begrænset omfang. Den er et udmærket moderne bud på western-genren over tre afsnit af to timers varighed hver. Og særligt Costner, som ved gud ellers har stået bag svingende præstationer de senere år, er seværdig i sit rette western-element, som han også dyrkede i eksempelvis ’Open Range’.
Kan ses på amerikansk Netflix.
Læs også: On demand: Tre serier, to film og et talkshow, du skal streame i maj
Læs også: Otte titler, der nedbryder dine fordomme om norsk film
Læs også: De 10 bedste titelsekvenser fra nyere tv-serier