Niels Arden Oplev: Mine tre største inspirationskilder

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Blade Runner’ (1982), Ridley Scott

»Jeg bliver sgu nødt til at nævne gode gamle Ridley Scott. ’Blade Runner’ er stadig en film, der har influeret mig enormt meget. Det er en stor perle, et mesterværk i sammenblandingen af production design, fortælleteknik og karakterer. Det er en meget helstøbt film, som rammer mig på hvert eneste plan, film kan. Den har en evne til at tage mig ind i et forunderligt, mærkeligt og fremmed univers. Det er noget helt essentielt i det at lave film. De film, jeg selv laver, og som jeg holder mest af, forfører mig ind i et univers, jeg ikke kender. Det er noget filmmediet kan, som ingen andre medier kan«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Vandringsmanden’ (1979), Andrej Tarkovskij

»Jeg så den, mens jeg gik på filmskolen, og den ramte mig på det psykologiske, drømmende plan. Den var så anderledes. Det var en kæmpe inspiration for mig. Det er, som om der er noget i filmen, der er en drøm. Hele filmen er båret af en metaform for realisme, som jeg synes er meget svær at ramme i en fortælling. Det er noget, jeg ikke har set hos andre instruktører end ham. Noget af Tarkovskij rækker ind i min debutfilm ’Portland’ (1996), der også har tavshed, mangel på dialog og ekspressionisme. Det er klart en inspiration derfra«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’The Killing of a Chinese Bookie’ (1976), John Cassavetes

»Han er en stor inspiration inden for amerikansk neorealisme. Den har ramt mig, og man kan se, at den realisme, som John Cassavetes ramte i amerikansk film på det tidspunkt, har inspireret mig på mange måder. Den psykologiske realisme fra Cassavetes spiller ind i ’To verdener’ (2008), som på mange måder er min mest simple film.«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af