Kommentar: Netflix to år – en skåltale og et par flade

Det er to år siden, Netflix åbnede i Danmark. I dag er der flere familier, der har streamingtjenesten, end der har hund. Vi gør status.
Kommentar: Netflix to år – en skåltale og et par flade

Kære Netflix

Tillykke med fødselsdagen!

I denne måned er det to år siden, du i 2012 kom til verden – eller, i hvert fald til Danmark. Og som med ethvert barn kan vi slet ikke forestille os livet, før du kom til. Du har ændret vores tilværelser. Faktisk rigtigt mange tilværelser. I dag er der flere danske husstande, der har Netflix, end der har hund (29 procent). Din succes i Danmark og resten af verden indvarsler en ny tidsalder for tv-mediet, der i disse år er ved at blive forandret for altid. Siden du kom til Danmark, er seningen af almindeligt flow-tv faldet med 13 procent, det største fald nogensinde. Den andel er væk for altid.

Vi har lært hinanden at kende gennem timevis af binging. Først med ’Breaking Bad’ og andre tv-serier, du købte hjem. Siden begyndte du selv at producere serier, og efter en rolig start var du virkelig med til at rykke ved landskabet med ’House of Cards’, ’Orange Is the New Black’ og ’Bojack Horseman’, der alle holder højt niveau.

Dit største bidrag til den guldalder, tv-serierne oplever i disse år, har netop været, at hele sæsoner bliver tilgængelige på én gang, så vi ikke længere er henvist til de almindelige flow tv-kanalers ugentlige sendeplaner eller dvd-distributører, der ikke må sende en ny sæson på markedet. På det seneste har du også lavet mere voksne ting som originalt producerede dokumentarfilm om alvorlige emner, som det ægyptiske oprør i ’The Square’ og 3D-print i ’Print the Legend’. Du er på vej med europæiske tv-serier, ny animation, egenproducerede film (men hvorfor lige Adam Sandler?), comedy specials og endda et talkshow med Chelsea Handler – og vi glæder os til det hele.

Men som enhver forælder vil bekræfte, opstår der altid frustrationer og overraskelser over den lille ny, som det er umuligt at forberede sig på. Du er to år gammel, men mediefænomener ældes i hundeår, så du har nu en alder, hvor du kan tåle at høre et par sandheder. Dit filmudvalg er stadig en børnesygdom. I starten var det en elefantkirkegård af gamle klassikere og de dårligste af de nye film, og der var for lidt udskiftning.

Det er stadig irriterende og ulogisk, at det kun er ’Batman Begins’, der er tilgængelig, når Christoffer Nolans to andre film om superhelten ikke er det. Men det er endnu mere bekymrende, at filmudvalget er så smalt. Du står svagt inden for arthouse og gamle klassikere, og du risikerer at trække det generelle filmforbrug i en mainstream retning. Vi kan få lidt af behovet dækket hos Mubi, men hvem skal vi gå til, når dvd’en endegyldigt dør, når vi vil se den type film, der typisk er i Cannes-programmet, og de amerikanske indie-film, der ikke når danske biografer?

Den slags får os sommetider til at søge de udenlandske versioner af dig ud gennem lidt lovlig fiksfakseri med ip-adresser. Men selv her er udvalget snævert, når det kommer til stykket.

På vores ønskeliste for din fremtid står også muligheden for at hente film og serier ned offline. Og så holder det ikke, at der gik et år, fra sidste sæson af ’Breaking Bad’ havde kørt på amerikansk tv, til den blev tilgængelig på Netflix. Der må du kigge misundeligt over på HBO Nordic, som du ellers har givet baghjul på den tekniske front. De har premiere på nye afsnit, et døgn efter de er blevet vist i USA, endda med danske undertekster.

Der er utvivlsomt en masse fornuftige forklaringer om rettigheder, hold back-perioder og regionskoder. Men det er vi som forbrugere ligeglade med, hvis vi nu skal være helt ærlige. Derfor var vi da også glade for at se, at film som ’Gravity’ og ’Rush’ er kommet mindre end et år efter deres biografpremiere. Og når du begynder at producere dine egne spillefilm, forsvinder problemet måske af sig selv, hvis du også satser på andet end Adam Sandler, forstås.

Det håber vi, for vi vil kun dig (og os selv) det bedste.

Tillykke og skål.

Læs også: Netflix producerer sin første film

Læs også: Judd Apatow laver tv-serie for Netflix

Læs også: Kære Emmy-typer, I kløjes i gamle grin!

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af