’Interstellar’
Fra sit gennembrud med den hjernevridende ’Memento’ i 2000 til sin succes med at skrive forkromet alvor ind i superheltegenren med ’Dark Knight’-trilogien er Christopher Nolan en af filmverdens mest prominente instruktører.
Han formår at være både intellektuelt stimulerende og æstetisk nyskabende i sine ellers bredt appellerende blockbusters. Så hvem har ikke i spænding ventet på Nolans rumepos ’Interstellar’? Matthew McConaughey og Anne Hathaway begiver sig ud i rummet, mens Jessica Chastain venter på jorden i instruktørens tiende film.
De første amerikanske anmeldelser har været positive, dog uden at gå amok i begejstring. Én ting er alle enige i, og det er, at filmen er visuelt fantastisk. Så her er en film, der absolut skal ses i biografen.
Premiere 6. november.
’The Captive’
Den canadiske instruktør Atom Egoyans film ’The Captive’, med Ryan Reynolds i hovedrollen, fik verdenspremiere på årets Cannes-festival og får nu dansk biografpremiere. Det er historien om ægteparret Matthew (Reynolds) og Tina (Mireille Enos), hvis datter Cassandra pludseligt forsvinder. Tiden går, og først otte år senere dukker nye beviser op, der antyder, hun stadig er i live.
Både forældrene og to politiefterforskere (Rosario Dawson og Scott Speedman) er på jagt efter pigen, mens Egoyan springer frem og tilbage i tid og handling. På den måde er filmen mere end en kidnapningskrimi takket være dens skift i synsvinkel og poetiske stemning fra et iskoldt Canada.
Filmen læner sig tydeligt op af Egoyans 90’er-mesterværk ’The Sweet Hereafter’, og samtidig viser Ryan Reynolds, at han har flere strenge at spille på, end han har vist i diverse komedier og action-film. Læs interview med ham i det kommende Soundvenue.
Premiere 13. november.
’Short Term 12’
Efter indiehittet har turneret alverdens festivaler rundt til store roser siden marts sidste år, rammer den nu langt om længe landets biograflærreder.
Filmen handler om den unge vejleder Grace, spillet af Brie Larson, der arbejder med udsatte unge, men samtidig har problemer i sit eget liv. Det er blot instruktør Destin Daniel Crettons anden film, men han formår alligevel at hive glimrende præstationer ud af både et etableret stortalent som Larson såvel som nybegyndere som Keith Stanfield.
De har begge efterfølgende fortsat deres himmelfart mod berømmelsen, og Stanfield skal spille Snoop Dogg i den kommende ’Straight Outta Compton’.
Premiere 20. november.
’Fury’
Som i ’Inglourious Basterds’ går Brad Pitt i krig med tysken i David Ayers film, hvor han igen bevæger sig bag fjendens linjer med et lille, trofast hold med henblik på at slagte nazister. Dog ligner filmen mere en autentisk historie á la Spielbergs ’Saving Private Ryan’ end Tarantinos one-liner-lirende krigsrevisionisme, selv om Pitt som altid virker cool som hårdfør soldat.
Ayer skrev Denzel Washingtons Oscarvindende rolle i ’Training Day’ og både skrev og instruerede Jake Gyllenhaal i ’End of Watch’. Så selv om ’Fury’ ligner en meget klassisk krigsfilm, er det meget muligt, at Ayer kommer i Oscar-betragtning takket være filmens historiske tyngde og Pitt i hovedrollen. Sikkert er det i hvert fald, at en biograftur i selskab med Brad Pitt anno 1945 ikke er en dårlig måde at spendere en grå novemberdag på.
Premiere 13. november.
’Stille hjerte’
Bille August laver med ’Stille hjerte’ endnu engang film på dansk. Da han gjorde det sidst, i 2012 med ’Marie Krøyer’, var modtagelsen afmålt. Men i ’Stille hjerte’ forlader han de historisk pittoreske skagensmalerier for i stedet at lave et intimt kammerspil med Ghita Nørby i rollen som matriarken, der samler familien omkring sig for at sige farvel til dem og livet.
Det er en barsk historie, der behandler et aktuelt politisk emne – aktiv dødshjælp – men også en hjertevarm, humanistisk fortælling skrevet af Christian Torpe, manden bag tv-serien ’Rita’. Det skal blive spændende at se, om Bille August, instruktøren af danske klassikere som ’Pelle Erobreren’ og ’Zappa’, igen kan skabe en vedkommende og nærværende fortælling, der fanger det brede danske publikum.
Premiere 13. november.
’Dum og dummere 2’
Det er 20 år siden, at Harry og Lloyd, i skikkelse af Jeff Daniels og Jim Carrey, fik hele verden til at skrige af grin over de to tåbers absurde dumhed. Nu er de her endelig med en opfølger, og ud fra traileren at dømme er de to dumrianer ikke blevet klogere med årene.
Filmen anerkender klogeligt den lange pause mellem de to film og finder således sted 20 år efter forgængeren. Denne gang tager det umage par ud for at lede efter Harrys voksne datter med det temmelig lyssky formål at score en ny nyre – og for Lloyds vedkommende måske at score hende.
Komediefortsættelser er ikke noget nemt projekt, og man kan godt frygte, at det bliver svært at leve op til forgængeres humor, som måske er knap så levedygtig i dag.
Premiere 27. november.
’Ida’
I den ganske modsatte ende af filmspektret i forhold til ’Dum og dummere 2’ finder vi ’Ida’, en polsk sort-hvid-film, der finder sted i 1960’ernes Polen.
Her opdager den unge nonnelærling Anna en familiehemmelighed, da Wanda, hendes eneste levende slægtning, fortæller hende om hendes jødiske baggrund. Sammen undersøger de familiens tragiske historie, der leder tilbage til Anden Verdenskrig og landets nazibesættelse.
Instruktør Pawel Pawlikowskis film har høstet enorm anerkendelse fra alverdens kritikere, og The New York Times’ anmelder A.O. Scott har simpelthen udråbt den til »en af de bedste europæiske film i nyere tid«. Filmen er også en af favoritterne til Oscar-prisen for bedste ikke-amerikanske film, og det er velfortjent. Det er en gudesmuk film i ærefrygtindgydende velkomponerede billeder og med en særdeles interessant tematik, der går i kødet på europæisk identitet efter verdenskrigen.
En film, man i sandhed bør se i biografen. Årets måske mest visuelt betagende oplevelse.
Premiere den 27. november.
’The Man Who Saved the World’
Den 7. november holder Soundvenue i samarbejde med CPH:DOX europæisk premiere på den danske dokumentar om russeren Stanislav Petrov, der reddede verden.
Da den kolde krig er på sit højeste i 1983, står Petrov en dag pludselig med et umenneskeligt ansvar på sine skuldre. Han skal vurdere, om han skal indberette de fem amerikanske missiler, der måske/måske ikke er på vej mod Sovjet, en indberetning, der kan udløse Tredje Verdenskrig.
Filmen blander nervepirrende rekonstruktioner fra Petrovs oplevelser i 1983 med optagelser fra hans liv i dag, hvor den uanseelige helt er en bitter, lettere fordrukken, men også rørende skikkelse. Den følger ham til USA, hvor han møder egne forbilleder i form af Robert De Niro og Kevin Costner, og hvor han modtager den hæder, der er ham vel forundt.
Efter visningen i Bremen Teater vil instruktør Peter Anthony og producer Jakob Staberg stille op til en Q&A ledet af vores filmredaktør Jacob Ludvigsen.
Køb billetter til arrangementet den 7. november HER.
’Hunger Games: Mockingjay – Part 1’
Young adult-bogserien om den heroiske Katniss Everdeen blev med sine første to filmatiseringer kæmpe succeser og gjorde Jennifer Lawrence til et af filmbranchens største navne. Der er altså noget at leve op til for franchisens tredje installation, ’Mockingjay – Part 1’.
Det vil dog næppe gå helt galt for den populære franchise, for ’Hunger Games’-historien fortsætter sin rejse ind i mere og mere eksplosivt dramatisk territorium. Denne gang begynder Katniss for alvor sin oprørskamp mod den undertrykkende Capitol, der bruger Peeta som talerør for deres sag. Hun må derfor lede rebellerne i kamp for at redde Peeta og resten af Panem i denne første del, hvis anden del lukker ’The Hunger Games’-universet om et års tid.
Det skal blive spændende at se, om filmen formår at løfte sig til andet end et mellemspil før den egentlige finale.
Midnatspremiere 19. november.
’The Look of Silence’
Joshua Oppenheimer nærmest væltede dokumentarfilmverden med ’The Act of Killing’ fra 2012, og nu er han tilbage med ’The Look of Silence’, der ligger i direkte forlængelse af hans lyriske undersøgelse af traumet fra de indonesiske folkemord i 1960’erne.
Hvor forgængeren fokuserede på de bødler, der går frit omkring i Indonesien, ser ’The Look of Silence’ nærmere på ofrene eller, rettere sagt, de efterladte. Filmen følger optikeren Adi, hvis bror blev slået ihjel under massakren, og som går jagt efter svar og forsoning. Det er en lige dele barsk, nødvendig og gribende historie – og et vigtigt companion piece til ’The Act of Killing’. Den vandt da også en hovedpris på årets Venedig-festival.
Premiere 9. november på CPH:DOX og i danske biografer 13. november.
Læs også: Et tidligt bud på Oscarkandidaterne 2015