1. ’Tiny Furniture’
Før Lena Dunhams hullede trusser blev allemandseje i HBO-serien ’Girls’, var hun allerede godt i gang med at etablere sig selv som indie-instruktør, ikke mindst med den i høj grad selvbiografiske ’Tiny Furniture’.
Som med ’Girls’ har Dunham også selv skrevet manuskript, instrueret og indtaget hovedrollen i dette portræt af en kvinde, der befinder sig i skærsilden mellem ungdom og voksenliv. En slags anti-coming-of-age film, der handler om Aura, som netop er blevet færdig på college og nu er flyttet hjem, mens hun prøver at finde ud af, hvad hun skal stille op med sit liv.
I filmen bruger Dunham både venner og familie, der mere eller mindre spiller sig selv, og nogle af dem vil du nok kende fra ’Girls’ – blandt andet Jemima Kirke, der spiller Jessa, og Alex Karpovsky, der spiller Ray.
Har du også abstinenser efter næste sæson af Dunhams serie, kan du altså slukke din tørst med denne fine lille film, der har meget af den samme humor og menneskelige finfølelse.
Kan ses på Viaplay og Netflix.
2. ’Kaboom’
Et seksuelt sammenskudsgilde af 90’er-dialog, teenagedrama og sci-fi, rystet sammen i en syret cocktail i alle regnbuens farver.
Sådan kan Gregg Arakis ’Kaboom’ beskrives. Den handler om 18-årige Scott, der lever det søde, erotiske studenterliv med en sexet veninde og sin roomie, en veltrænet, lyshåret fyr med navnet Thor. Resten er langt mindre logisk, og Scott bevæger sig ind i en verden, hvor han ikke ved, om han er del af en okkult sekt eller blot har slugt for mange piller.
Instruktør Araki hører til blandt de store indie-instruktører, der beskæftiger sig med queer-tematikker. Fra sexkomedie til mordmysterium og paranoidt post-apokalyptisk drama – ’Kaboom’ er, som titlen lover, lidt af et brag.
Kan ses på Netflix.
3. ’Humpday’
Lynn Shelton har flere gange vist, at hun kan puste nyt liv i den romantiske komedie. Og i ’Humpday’ er det den moderne mands patetiske selvforståelse, der kommer under luppen.
Det er en bromance-film, der handler om vennerne Ben og Andrew, der lever diametralt modsatte liv. Ben er gift med Anne, og sammen er de ved at stifte familie. Andrew er derimod en spirituel vagabond, der har rejst verden rundt. I kontrasten mellem at være fri og bundet beslutter de to venner sig for at deltage i en pornofilmkonkurrence med en film om to ikke-homoseksuelle, der dyrker sex sammen.
Filmen kunne nemt falde på halen eller komme til at pege fingre, men Shelton holder af sine karakterer i sådan en grad, at filmen snarere bliver varm, intim og morsom.
Kan se på Viaplay og Yousee Play.
4. ’Safety Not Guaranteed’
Det er ikke hver dag, der bliver lavet en film inspireret af en kontaktannonce. Men det er ’Safety Not Guaranteed’, der tager udgangspunkt i denne trykte annonce:
»Ønsker: Èn, der har lyst til at rejse tilbage i tiden med mig. Dette er ikke en joke. Du bliver betalt bagefter. Du skal selv medbringe våben. Din sikkerhed er ikke garanteret. Jeg har kun prøvet det én gang før«.
Colin Trevorrows debutspillefilm er dog ikke så interesseret i sci-fi-tidsrejser som i mennesket bag: Hvem er denne person? Og hvorfor vil han forlade sin egen tid?
Tre journalister – én af dem spillet af Aubrey Plaza fra ’Parks and Recreation’ – beslutter sig for at få svar på spørgsmålene. Trevorrow har fantastisk gehør for skarpe dialoger og har med ’Safety Not Guaranteed’ skabt en så sympatisk dramakomedie, at han efterfølgende er blevet tilbudt at sidde i instruktørstolen på ’Jurassic World’.
Indie-instruktøren Lynn Shelton har i øvrigt en mindre birolle, mens Mark Duplass er i hopla som kontaktannoncens afsender.
Kan ses på Viaplay, Yousee Play og Netflix.
5. ’The Spectacular Now’
De to fremadstormende stjerneskud Miles Teller og Shailene Woodley spiller over for hinanden i dette romantiske indie-drama.
Den unge fyr Shutter har en tendens til at drikke og køre bil samtidig. Efter et skænderi med kæresten og en selvudslettende druktur vågner Shutter op på græsset i en fremmed have, intetanende om, hvor hans bil er. Det er her, han møder Aimee.
Det er sjældent, at en amerikansk film behandler to 18-årige karakterer som rigtige mennesker, men ’The Spectacular Now’ er en undtagelse. På overfladen ligner det ganske vist en klassisk romantisk teenagefilm, men instruktøren kommer under huden på karaktererne i sådan en grad, at selv den hårdeste kyniker bløder op.
Kan ses på Viaplay.
6. ’Like Crazy’
I ’Like Crazy’ spilles den kvindelige hovedrolle af Felicity Jones – et navn, du lige så kan lære nu, da hun er en skuespillerkomet på vej op. Hun spiller forelsket over for Anton Yelchin (’Rudderless’ og ’Star Trek’), og så er Jennifer Lawrence det tredje hjul.
Den engelsk student Anna falder på sin udlandsrejse for amerikaneren Jacob, hvilket udvikler sig til en stormende forelskelse. Men et visum, der ikke kan fornys, kommer i vejen, og deres kontakt må derfor foregå som et pendler-langdistance-forhold på to kontinenter, mens virkeligheden, tvivlen og en affære kommer krybende.
Det er en lille film om den store kærlighed, hvor de rappe replikker fra mange amerikanske indie-film er byttet ud med akavet stilhed og tilfældige anekdoter, skildret med intim følsomhed.
Kan ses på Yousee Play.
7. ’3 Backyards’
I ’3 Backyards’ bevæger vi os som i en anden ’Blue Velvet’ helt ned under forstadens pænt friserede græsplæner.
Vi ser tre historier udspille og flette sig sammen på Long Island. Der er forretningsmanden John, der står i lufthavnen og ser sit fly blive aflyst. Han kører tilbage til sit hjem, men i stedet for at gå ind til konen, beslutter han sig for at udspionere hende. Så er der Christina, der er på vej til skole og møder en mand, der står og onanerer. Og der er Peggy, hvis nabo er en falleret filmstjerne, som hun prøver at få kontakt til.
Det er en stærk, poetisk film, der tager os om i baghaverne og viser forstædernes angst. Og så er instruktøren, Eric Mendelsohn, den eneste, der har vundet instruktørprisen på Sundance to gange – ikke dårligt, når man kun har to film stående på cv’et.
Kan ses på amerikansk Netflix.
8. ’Upstream Color’
Shane Carruth er ikke et navn, der er kendt i brede kredse. Men i indiefilm-dyrkende cirkler har han fået høj status. Han har på ti år lavet kun to film: Den labyrintiske og pertentligt gennemtænkte tidsrejsefilm ’Primer’ og så ’Upstream Color’.
Filmen er endnu et originalt forsøg ud i science fiction-genren. Den handler om en kvinde, der kidnappes og tvinges til at indtage en parasit, der gør, at hendes kidnapper kan hypnotisere og kontrollere hende. Resten af historien skal man selv have lov til at opleve.
Klippestilen er fragmenteret og eksperimenterende, lydsiden dragende, billedsiden minimalistisk og stilren. Men selvom Carruth har en enorm tillid til sit publikum, bliver filmen aldrig et puslespil, der er umuligt at lægge. Snarere løfter symbolikken sig, jo længere ind i filmen, man kommer.
Og så er Carruth et godt bud på en moderne renæssancemand, da han udover at have skrevet, instrueret, produceret og spiller hovedrollen i ’Upstream Color’ også har stået for musikken.
Kan ses på amerikansk Netflix.
9. ’Wendy and Lucy’
Instruktør Kelly Reichardt havde i september premiere på sin øko-thriller ’Night Moves’, der fik rosende ord og flotte anmeldelser med på vejen. Men før den havde Reichardt allerede vist sig som den amerikanske indiescenes dronning med film som ’Meek’s Cutoff’ og ’Wendy and Lucy’, begge med Michelle Williams, som også har hovedrollen her.
’Wendy and Lucy’ handler om kvinden Wendy, der er i økonomisk krise. På jagt efter et arbejde går hendes bil i stykker, og hun er strandet i Alaska sammen med sin bedste ven, en golden retriever ved navn Lucy.
Reichardt er mester i små intime øjebliksbilleder fra almindelige menneskers hverdag, og ’Wendy and Lucy’ er ingen undtagelse. Her er ingen overflødige scener eller replikker. Handlingen er ligetil, men i filmens enkelhed opstår en større symbolsk fortælling om USA’s aktuelle tilstand.
Kan ses på Yousee Play.
10. ’The Diary of Preston Plummer’
På dagen, hvor Preston Plummer (Trevor Morgan) dimitterer fra college, kan han ikke komme i tanke om en eneste ting i livet, han elsker. I en cocktail af rastløshed og ubeslutsomhed tager han imod at køre en fremmed pige (Rumer Willis – Bruce Willis og Demi Moores datter) hjem til hendes forældres hus i Florida. Men mens følelserne for kvinden vokser, lærer vi også hendes families mørke fortid at kende.
’The Diary of Preston Plummer’ er en lille film om store følelser, hvor to fortabte sjæle finder hinanden. Og stemningen er sat allerede fra start af, da vi i åbningsscenen befinder os på bunden af en swimmingpool og ser møbler synke ned og danne noget, der ligner en dagligstue.
Kan ses på amerikansk Netflix.
Læs også: On demand: Det skal du streame i november
Læs også: Vi anbefaler stærke standup-shows til hjemmegrin på sofaen