1. ’Louder Than Bombs’
Hvad er det?
Den norske mester Joachim Trier arbejder sig langsomt, men sikkert ind i Cannes-varmen. Hans fortræffelige debut, ’Reprise’, blev skammeligt overset, mens ’Oslo, 31. august’ kom med i lillebrorkonkurrencen Un Certain Regard. Den burde have været i hovedkonkurrencen.
Trier laver eksistentielt fortættede film fuld af humor og legelyst, og nu prøver han for første gang talentet af på amerikansk. ’Louder Than Bombs’ har haft en lang og bumpet tilblivelsesproces, hvor finansieringen har været længe om at falde på plads, men Trier har fastholdt sin kreative kontrol over filmen, hvilket er med til at sætte forventningerne i vejret.
På rollelisten finder vi Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert og Amy Ryan. Filmen handler om en familie i New York State og deres forsøg på at komme videre, efter moren – en berømt krigsfotograf – omkommer.
Hvad er chancen?
Sol, måne og stjerner står rigtigt for nordmanden med de danske aner. Filmen er færdig og Trier et navn, som Cannes utvivlsomt gerne vil lukke helt ind i det gode selskab. Han kommer med i hovedkonkurrencen i år, tro os.
2. ’Krigen’
Hvad er det?
Der er tre umiddelbare håb for dansk Cannes-deltagelse i år. Thomas Vinterberg med ’Kollektivet’, som dog næppe er nået at blive færdig til deadline. Martin Zandvliet med andenverdenskrigsfilmen ’Under sandet’, som er omgærdet af god buzz. Og så Tobias Lindholm med ’Krigen’, hvor Pilou Asbæk spiller en dansk soldat, der står over for et stort dilemma i Afghanistan.
Hvad er chancen?
Lindholm ligner det bedste danske Cannes-bud i år. Han er et ungt håb, der har fået pæn international anerkendelse med ’R’ og ’Kapringen’, og med ’Krigen’ kan han blive lukket ind i Cannes-familien. Bliver han udtaget, vil det dog formentlig være i underkonkurrencen Un Certain Regard – det er som regel her, de yngre instruktører starter.
3. ’The Light Between Oceans’
Hvad er det?
Derek Cianfrance har med Ryan Gosling-filmene ’Blue Valentine’ og ’The Place Beyond the Pines’ bevist, at han er en af de mest spændende nyere amerikanske instruktører.
Nu kommer han med ’The Light Between Oceans’ om en fyrtårnsbestyrer i det vestlige Australien, der finder en baby på en vildfaren robåd. Michael Fassbender, Alicia Vikander og Rachel Weisz er på rollelisten, og vi kan formentlig vente os en stemningsfyldt skæbnefortælling.
Hvad er chancen?
’Blue Valentine’ blev udtaget til Un Certain Regard, så Cianfrance har et godt navn i Cannes-regi. Ifølge IMDb er hans nye film i postproduktion, så timingen er ikke helt skæv. ’The Light Between Oceans’ er en outsider, der ville være fantastisk at se på festivalen.
4. ’Youth’
Hvad er det?
Italienske Paolo Sorrentino følger ’Den store skønhed’ op med den engelsksprogede ’Youth’, der ud fra den første teaser at bedømme minder ikke så lidt om hans mesterværk, der forrige år gik tomhændet hjem fra Cannes-festivalen, totalt ufortjent.
’Youth’ har Rachel Weisz, Michael Caine, Paul Dano, Jane Fonda og Harvey Keitel på rollelisten og sætter tilsyneladende endnu engang fokus på smuldrende ungdom og tilværelsens ulidelige lethed.
Hvad er chancen?
Med en stjernebesat engelsksproget film kan Sorrentino vise sig at være blevet for ’bred’ til en plads i hovedkonkurrencen på Cannes. Men det virker sandsynligt, at den bliver vist på festivalen, måske uden for konkurrence.
5. ’Carol’
Hvad er det?
Hele otte år er der gået, siden Todd Haynes lavede sin sidste spillefilm, det usædvanlige Bob Dylan-portræt ’I’m Not There’. Men nu gør instruktøren bag fremragende film som ’Safe’ og ’Far From Heaven’ endelig comeback. ’Carol’ er en filmatisering af Tom Ripley-forfatterinde Patricia Highsmiths roman og handler om en butiksansat, der forelsker sig i en ældre gift kvinde i 50’ernes New York.
Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Sarah Paulson og Carrie Brownstein figurerer i castet.
Hvad er chancen?
’Carol’ er en af de film, der nævnes flittigst i årets Cannes-optakt. Haynes står godt til festivalen, og det virker rigtigt, at hans første film i så mange år får verdenspremiere på årets mest prestigefyldte festival, måske som første skridt mod næste års Oscar.
6. ’Belgica’
Hvad er det?
Belgiske Felix van Groeningen lavede en af de bedste film i 2012 med ’The Broken Circle Breakdown’, der fik verdenspremiere på Berlin-festivalen. Filmen om et flamsk musikerpar, der rammes af en stor tragedie, var en stærkt poetisk og rørende oplevelse, og nu er van Groeningen tilbage med ’Belgica’ om to brødre, der starter en bar i Belgien.
Det lyder umiddelbart mindre bredt appellerende, men man har lov at håbe på endnu en stor oplevelse.
Hvad er chancen?
Van Groeningen har endnu ikke været udtaget til festivalen, og rygterne har ikke svirret stærkt om ’Belgica’ og Cannes. Men den kan være en fræk outsider.
7. ’Flashmob’
Hvad er det?
Michael Haneke har vundet Guldpalmen to gange, for de alvorstunge dramaer ’Det hvide bånd’ og ’Amour’.
Hans nyeste film lyder på overfladen meget u-Haneke’sk. Den handler nemlig om en flok karakterer, der kommer i kontakt med hinanden på nettet og bliver bragt sammen af titlens flashmob.
Hvad er chancen?
Hvis filmen er klar, bliver ’Flashmob’ udtaget, lige meget hvor god den er. En ny Haneke-film er selvskrevet til Cannes.
8. ’High Rise’
Hvad er det?
Ben Wheatley har markeret sig som en af Englands mest interessante (og produktive) yngre instruktører med sorthumoristiske, ultravoldsprægede film som ’Sightseers’, ’Kill List’ og ’Down Terrance’.
Hans nye film hedder ’High Rise’, bevæger sig i sci-fi-genren som en filmatisering af J.G. Ballard med Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Sienna Miller, Elisabeth Moss og Luke Evans i rollerne. Den kredser om et beskyttet luksushøjhus, hvor beboerne oplever, at deres tilværelser begynder at smuldre.
Hvad er chancen?
’Sightseers’ var med på Cannes, men uden for det officielle program. Festivalen bliver ofte kritiseret for at være for konservativ og altid satse på de gamle travlere, og Wheatley kunne være et interessant nyt navn at bringe helt ind i folden. Hans voldsladede stil står måske ikke fantastisk godt til festivalen, men måske der er nye boller på suppen i hans nye film. Et godt bud, om ikke andet til Un Certain Regard.
9. ’Dheepan’
Hvad er det?
’Profeten’ og ’Smagen af rust og ben’ har gjort Jacques Audiard til en af de mest respekterede instruktører i Europa. I centrum for franskmandens nye film er en srilankansk indvandrer, der skifter tilværelsen som tamilsk tigerkriger ud med en plads på bunden af det franske samfund.
Hvad er chancen?
’Profeten’ vandt Juryens Pris i 2009, og også ’Smagen af rust og ben’ var udtaget til hovedkonkurrencen. Cannes-festivalen værner om sine franske favoritter, så hvis ’Dheepan’ er klar, kommer den med.
10. ’Beasts of No Nation’
Hvad er det?
En af tidens hotteste instruktører slår pjalterne sammen med en af tidens hotteste skuespillere i ’Beasts of No Nation’.
Cary Fukunuga har lavet de glimrende ’Sin Nombre’ og ’Jane Eyre’, men er naturligvis mest kendt for at have instrueret hele ’True Detective’. Hans nye film handler om en børnesoldat i et afrikansk land, og i en bærende rolle ser vi den überseje Idris Elba fra ’The Wire’ og ’Luther’ (og favorit som den næste James Bond!).
Hvad er chancen?
Filmen er lavet for Netflix, hvor den således skal have verdenspremiere, så det er stærkt tvivlsomt, om logistikken går op. Vil Cannes-festivalen have en film lavet til en streaming-tjeneste? Og vil Netflix acceptere en premiere på en festival, før den ryger på deres egen tjeneste?
Man kan se fordele for begge parter i en udtagelse – det vil give Netflix kunstnerisk prestige og vise, at Cannes-festivalen er med på noderne – så det er ikke helt usandsynligt. Men det kræver nok nogle kompromisser.
11. ’Midnight Special’
Hvad er det?
Jeff Nichols er et af amerikansk films største håb i disse år. Efter den lovende ’Shotgun Stories’ lavede han de fremragende ’Take Shelter’ med Michael Shannon og Jessica Chastain og ’Mud’ med Matthew McConaughey.
Hans film udforsker maskulin identitet i USA, og det virker i det lys også passende, at hans nye film handler om en far og søn, der ender på flugt, efter sønnen viser sig at have overnaturlige kræfter.
Hvad er chancen?
Hvert år ser vi 3-4-5 lovende amerikanske titler i Cannes-programmet, og Jeff Nichols er et af de navne, festivalledelsen satser på. ’Mud’ var således i hovedkonkurrencen. Det tæller dog lidt ned, at ’Midnight Special’ har et metafysisk tema, for det er normalt ikke sci-fi, man ser mest af i hovedkonkurrencen. Men en visning uden for konkurrence virker om ikke andet realistisk.
12. ’Green Room’
Hvad er det?
Jeremy Saulnier slog igennem med den meget anderledes, realistiske hævnhistorie ’Blue Ruin’ om en mand, der hævner mordet på sine forældre.
Filmen etablerede Saulnier som et af amerikansk indie-films mest lovende talenter, og snart skal han forsøge at leve op til prædikatet med ’Green Room’ om et punkband, der oplever et mord under en koncert og bliver spærret inde backstage.
Hvad er chancen?
Filmen lyder nok som lidt for meget af en genrefilm til hovedkonkurrencen, hvortil Saulnier også er et lovlig uprøvet navn. Men en udtagelse til Un Certain Regard eller en af sideserierne uden for det officielle program ville være på sin plads.
13. ’The Lobster’
Hvad er det?
Græsk film oplevede for et par år siden en overraskende bølge, da en række stærkt surrealistiske film piblede frem og blev talk of the town i artfilmkredse.
Kronjuvelen var Yorgos Lanthimos’ ’Dogtooth’, som vandt hovedprisen i Un Certain Regard-konkurrencen i 2009. Opfølgeren ’Alps’ gjorde knap så meget væsen af sig, men nu prøver Lanthimos for første gang kræfter med engelsksproget materiale. ’The Lobster’ foregår i en nær fremtid, hvor mennesker har 45 dage til at finde en partner, hvis de ikke skal blive forvandlet til dyr og sluppet fri i skoven.
Det lyder herligt absurd, selvom det naturligvis kan gå begge veje, når en særegen europæisk kunstner pludselig skal lykkes langt væk hjemmefra. I de bærende roller ses Colin Farrell, Léa Seydoux, Rachel Weisz (for tredje gang på denne liste!), John C. Reilly og Ben Wishaw.
Hvad er chancen?
Hvis filmen ikke er blevet et makværk, virker den som en ret sandsynlig kandidat.
14. ’Love’
Hvad er det?
Gaspar Noé er slet og ret filmverdenens største provokatør. I ’I Stand Alone’ lod han sin nihilistiske, voldelige hovedperson sende knytnæver i maven på sin gravide kone, i ’Irreversible’ tvang han os til at bevidne en brutal voldtægt over ni ubærlige, uklippede minutter, og i ’Enter the Void’ slyngede han sit evigt urolige kamera rundt på en kolossal swinger-klub, hvor vi blandt andet fik fornøjelsen af et samleje set fra kvindens indre.
’Love’ vil efter Noés eget udsagn udstyre mænd med hard-ons og få kvinder til at græde. Ét er sikkert: Ingen vil forlade filmen uberørt.
Hvad er chancen?
Både ’Irreversible’ og ’Enter the Void’ var med i hovedkonkurrencen, og Cannes-festivalen nyder godt af provokatører, der kan sætte gang i diskussionerne (Trier!). At Noé er fransk, tæller heller ikke ned. Så med mindre filmen er helt uden for nummer, har den en rigtigt god chance for udtagelse.
15. ’Tomorrowland’
Hvad er det?
Brad Bird brød igennem som animationsinstruktør i Pixars stald, hvor han stod bag genistregerne ’De utrolige’ og ’Ratatouille’, men han skiftede spor til liveaction med ’Mission Impossible: Ghost Protocol’.
Ej heller i virkelighedens rammer fornægtede hans visuelle begavelse sig, og scenen, hvor Tom Cruise svinger sig rundt på ydersiden af verdens højeste bygning, Burj Khalifa i Dubai, er en af de seneste års vildeste actionsus.
Med ’Tomorrowland’ genfinder han tilsyneladende den humanistiske varme fra sine Pixar-universer i fortællingen om det fjerne fantasyland, ’Tomorrowland’, hvor George Clooneys desillusionerede geni, Frank, kastes ud på en farefuld færd med den nysgerrige pige, Casey, ved sin side.
Hvad er chancen?
Cannes-festivalen sætter pris på noget stjernestøv til at supplere de højpandede artfilms-oplevelser. ’Tomorrowland’ ligner dog mest en kandidat til en visning uden for konkurrence.
16. ’Regression’
Hvad er det?
Den spanske instruktør Alejandro Amenabár har imponeret i hjemlandet med de følelsesladede dramaer ’Open Your Eyes’ og ’Mit indre hav’, mens han beviste sig som en kompetent gyserinstruktør med den myrekrybende spøgelsesfilm ’The Others’. Dømt ud fra den nervepirrende trailer lader ’Regression’ til at lægge sig i forlængelse af sidstnævnte, en psykologisk horrorfilm, der holder sig på afstand af det tanketomme slasher-vanvid.
Forventningerne skydes ikke mindst i vejret af det stjernespækkede cast: Emma Watson spiller pigen, der anklager sin far for en horribel forbrydelse, og Ethan Hawke inkarnerer detektiven, der leder den følgende efterforskning. Og så har danske David Dencik endnu en fremtrædende, international rolle i filmen.
Hvad er chancen?
Ifølge amerikanske branchesites ligger filmen ikke helt så lunt i svinget, som man havde troet til at begynde med. Måske er den ikke færdig, måske er den ikke god nok. ’Regression’ må nøjes med outsiderstatus.
Læs også: Overraskende valg af åbningsfilm til årets Cannes-festival
Læs også: Cannes kunne have skabt fremtiden, valgte fortiden