Ditte og Louise: Hvorfor skal alle kvindelige hovedroller have en diagnose?

Ditte Hansen og Louise Mieritz fik at vide, at de ikke var fuckable nok til film. Så nu har de lavet en tv-serie til DR, hvor de ærligt og uimodståeligt morsomt udstiller filmbranchens chauvinisme – og sig selv. Her fortæller de om ’Ditte & Louise’.

Ditte går til casting på en ny Susanne Bier-film, hvor hun skal spille en romantisk scene over for Anders W. Berthelsen. Det samme gør Louise. De er begge 43 (selv om Ditte siger, hun er 36). Louise dræber scenen med opklarende spørgsmål til manuskriptets vandede wannabe-jokes. Ditte snaver akavet sin medspiller helt i gulvet.

»Jeg er færdig med at spille sammen med jævnaldrende kvinder. Jeg magter det simpelthen ikke«, udbryder Anders W. Berthelsen efter seancen. Og Ditte og Louise? De er slet ikke fuckable nok til rollen.

Sådan starter ‘Ditte og Louise’, DR’s nye komedieserie, hvor duoen Ditte Hansen og Louise Mieritz spiller karikaturer på sig selv – ikke helt ulig Frank Hvam og Casper Christensen i ‘Klovn’, men med en mere udtalt satirisk dagsorden. For makkerparret lægger ikke ligefrem skjul på, at virkeligheden ligger skræmmende tæt op af fiktionens portræt af en sexistisk dansk filmbranche.

Har I selv fået at vide, at I ikke er fuckable nok?
Ditte: »Det er et udtryk, man møder som skuespiller. Jeg er flere gange røget ind under den ikke-fuckable type, når jeg har været til casting. Og det er så kynisk. Samtidig kender vi det jo godt. At dem, vi beundrer, er nogle, vi godt kunne knalde. Men i branchen kan man godt føle sig lidt som en gris, der bliver vejet«.

Louise: »Nu har vi jo med denne serie prøvet at sidde på den anden side af bordet og caste skuespillere. Og pludselig hører man sig selv tale på den måde om folk. Det er gyseligt«.

Ditte: »Ja! ’Han skal være lækker, er han lækker?’ Det er helt kynisk. Det er jo business, udbud og efterspørgsel«.

Hvorfor har vi brug for en ‘Klovn’ for kvinder?
Louise: »Ligegyldigt om din chef er en kvinde, kommer der altid nogen og siger, ’din figur er ikke likeable nok’ og ’vi taber mændene på gulvet’. Sådan nogle ting tror jeg ikke, Frank og Casper skal lægge øre til. Næsten alle kvindelige hovedroller i tv-serier skal have en diagnose, fordi vi skal have en grund til, at de ikke er likeable. Men almindelige mennesker har også fejl, og det vil vi gerne vise«.

Ditte: »Det er jo sigende, at hver gang vi kommer til at tale om serien, vil det handle om kvinder. Frank og Casper taler ikke om mænd på den måde«.

I har tidligere lavet revy sammen. Hvordan begyndte jeres parløb egentlig?
Ditte: »Vi blev spurgt, om vi ville være værter ved Bodil-prisfesten, og så opdagede vi, at vi er sjove sammen og kan skrive sammen. Det udviklede sig til, at vi skrev til forskellige andre awardshows og revyer. En dag havde Louise ‘Koks i Kulissen’ med og sagde, ‘er det ikke sådan noget, vi skal lave’?«

Louise: »Så bankede vi på hos DR Drama. Jeg havde været med i ’Lykke’, hvor DR1 havde vovet sig ud i humorland. Vi vidste godt, at vores serie ikke ville blive sådan en tung søndagsserie. Men de sagde, at de lige præcis manglede noget som det, vi selv havde i tankerne«.

Hvordan vil I selv beskrive ‘Ditte og Louise’?
Ditte: »Det er en serie om to kvinder, der prøver at begå sig i en ellers udpræget mandearena, nemlig comedy-verdenen. Det er også en serie om at være midt i livet og have toppet. Fra nu af går det ned ad bakke, både med karriere, sexappeal og muligheder i det hele taget. Det handler om at stå dér, og så alligevel tage hinanden i hænderne og være modige sammen«.

Hvorfor tror I, comedy-landskabet er så mandsdomineret?
Louise: »Det er en mandlig dyd at gå ind i et rum med brystkassen fremme og is i maven og synes, at man er den sjoveste i verden. Humor er også kaos og fejl, og det er vi ikke opdraget til. Som børn har vi fået points for at være artige, have orden i vores lektier og ikke at råbe højt«.

Ditte: »Humor er at fejle. Humor er at glide i en bananskræl. Det er det modsatte af at være yndig. På den måde har kvinder lang vej derhen. Men rigtigt mange kvinder, jeg kender privat, er helt vildt sjove. Det er bare ikke en dyd, vi er trænet i«.

Hvor meget er der af jer selv i karaktererne?
Louise: »Vi er bevidst gået ind i vores egne smertepunkter. Ditte er optimisten, jeg er kontrolfreaken, og den er altså god nok. Men da vi havde skrevet serien og skulle til at spille det foran kameraet, gik det op for os, at det var meget nemmere at være modig og turde alt på skrift, end det var at spille det. Jeg tror ikke, jeg kunne have set mig selv så meget i øjnene for ti år siden, at jeg kunne stille det til rådighed for materialet. Så det føles enormt frisættende bare at gå hele vejen«.

Hvorfor bliver det da nemmere med tiden?
Ditte: »Man har mindre at miste. Det skal være så godt og så rigtigt gennem hele ens ungdom, og til sidst finder man ud af, at alle alligevel ikke elsker én. Og vi kan jo godt mærke, at vi deler ud af noget, der ikke er så kønt. Der er for eksempel en del nøgenhed i serien. Vi smider blufærdigheden«.

Hvad har været det mest grænseoverskridende ved at lave serien?
Louise: »Det må være at slippe kontrol over for vores instruktør. Jeg ved ikke, hvor mange gange Niclas (Bendixen, red.) skulle høre på ting, vi havde set for os inde i hovedet, da vi skrev det. Vi er meget trygge ved ham, så vi pakkede det ikke ind for ham – men vi endte alligevel med at gøre det, han sagde. Han så det jo mere udefra, end vi gjorde. Hold kæft, hvor kan jeg ikke takke ham nok for at have stået alt det imod. Jeg synes, jeg har været rædselsfuld«.

Er der noget, I er nervøse for frem mod premieren på fredag?
Ditte: »Det har været en rejse over tre år. Jeg er så vild med og stolt af det, vi har lavet. Det værste ville være, hvis vores serie var ligegyldig for folk. De må hellere synes, at det er noget lort – den må gerne dele vandene«.

Hvad håber I, at seerne får med hjem?
Ditte: »At det er okay være fuld af fejl, og at man skal rumme de fejl, man har«.

Læs også: ‘Ditte og Louise’ / Anmeldelse

Læs også: Interview med Casper og Frank – Alt for meget om kussetud og lidt om den nye ‘Klovn’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af