Emmy Awards: De mest opsigtsvækkende sejre og nederlag ved årets vigtigste tv-priser

I går aftes amerikansk tid løb årets vigtigste tv-priser af stablen i Los Angeles. Her er alt, hvad du skal vide om årets uddeling af Emmy-priser.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Falderebssejr til Jon Hamm

Jon Hamm har været nomineret for sin rolle som Don Draper hvert eneste år, siden ’Mad Men’ løb over skærmen for første gang i 2007.

Men han har – i en af Emmy-historiens mest bemærkelsesværdige serie-snubs – aldrig vundet: De første tre år overhalet inden om af Bryan Cranston fra ’Breaking Bad’ og siden af Kyle Chandler (’Friday Night Lights’), Damian Lewis (’Homeland’), Jeff Daniels (’The Newsroom’) og så lige Bryan Cranston igen.

I år var sidste chance, og denne gang var Jon Hamm ikke til at komme udenom. Emmy-akademiet kunne naturligvis ikke forpasse muligheden for at skrive historie, og det ville da også virke vanvittigt, hvis Hamm aldrig skulle vinde en pris for sin ikonisk figur Don Draper. Det manglede bare, at han fik noget igen for den mangeårige indsats (altså, ud over verdensomspændende berømmelse og et ærgerligt alkoholmisbrug).

Jon Hamm var i øvrigt også nomineret for bedste ’gæsteskuespiller’ i en komedieserie (’Wet Hot American Summer’), men træerne vokser ikke ind i himlen. Her blev han overgået af Bradley Whitford fra ’Transparent’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Game of Thrones’-triumfen var total – næsten

’Game of Thrones’ har i nu fem sæsoner været en af de mest populære og kritikerroste serier på tv. Serien har dog måttet slå sig til tåls med nomineringen for sine første fire sæsoner, hvor ’Mad Men’, ’Breaking Bad’ og ’Homeland’ har skiftet til at agere nemesis.

Men femte gang blev lykkens gang for D.B. Weiss og David Benioffs HBO-serie, og med hele 12 priser i alt slog ’Game of Thrones’ tilmed Emmy-rekord. Forfatterne vandt for bedste manuskript for afsnittet ’Mother’s Mercy’, mens David Nutter vandt for instruktionen af samme afsnit. Lena Headey, som vi havde krydset fingre for ville vinde en skuespillerpris for netop ’Mother’s Mercy’, blev slået på målstregen af Uzo Aduba fra ’Orange Is the New Black’, men til gengæld tog Peter Dinklage en skuespillerpris hjem, hans anden Emmy for rollen som Tyrion Lannister.

Da ’Game of Thrones’ også hjemtog en række tekniske priser, må man sige, at fantasyserien skrev sig i historiebøgerne med eftertryk.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Modern Family’s skandaløse sejrsstribe blev brudt

I en tid med en lang række progressive komedieserier har det været det ultimative symbol på et reaktionært Emmy-akademi, at den fine, men også ganske konventionelle ’Modern Family’ har vundet prisen for bedste komedieserie hvert eneste år i dette årti.

Det ville være en skandale på linje med Watergate og Tamil-sagen, hvis ’Modern Family’ vandt for sjette gang foran langt stærkere serier som ’Transparent’, ’Louie’, ’Silicon Valley’ og ’Veep’, men nu gik den heldigvis ikke længere.

Endelig fulgte Emmy med tiden og gav prisen til HBO’s ’Veep’, som med Julia Louis-Dreyfus i spidsen for et af serielandskabets stærkeste casts da også er en knivskarp, højtempokomedieserie af den slags, som bare skal hædres her i 10’erne, hvis Emmy skal have nogen som helst berettigelse. Louis-Dreyfus vandt for andet år i træk for sin rolle som Selina Meyer, og i det hele taget blev det en stor aften for ’Veep’. Hele fem statuetter kunne Armando Iannuccis politikersatire hive hjem.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Historisk pris til Viola Davis

»Racism is over. Don’t fact check that«, bemærkede vært Andy Samberg sarkastisk med reference til, at det godt nok var det mest mangfoldige Emmy-felt nogensinde, men at der stadig er lang vej igen for den amerikanske film- og tv-industri.

Og lidt var der da at glæde sig over på mangfoldighedsfronten. Aftenens Emmy-uddeling blev nemlig historisk, idet Viola Davis som den første sorte kvinde vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle i en dramaserie. Davis hjemtog prisen for sin rolle som den hyperintelligente forsvarsadvokat Annalise Keating i ’How to Get Away with Murder’.

Se hendes fine tale ovenfor – inklusive ‘Empire’s Taraji P. Hensons determinerede, stående opbakning.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Jon Stewart går ud med et brag

Jon Stewarts farvel til ’The Daily Show’ gør stadig ondt i (den venstreorienterede del af) USA’s folkesjæl, og hans position i den amerikanske medieindustri blev understreget af, at ’The Daily Show’ både vandt for bedste variety-show og for bedste instruktion i et variety-show.

Vi havde heppet på John Olivers ’Last Week Tonight’, men det er svært at blive oprigtigt fortørnet over, at Emmy-akademiet gav Jon Stewart et sidste anerkendende nik med på vejen. Og så var det også en fornøjelse at se Stewart tilbage på skærmen, hvor han i sin takketale gjorde vellystigt grin med sine tv-abstinenser. Han gav et godt råd til folk, der er på tv:

»Cling to it. I’ve been off of television for six weeks, seven weeks, whatever it is. This is the first applause I’ve heard«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Uhørt HBO-dominans

Med 40 nomineringer – over dobbelt så mange som nogen anden kanal – var det ingen overraskelse, at HBO ville blive aftenens store vinder. Men at de skulle sejre eftertrykkeligt, var alligevel noget af en manifestation.

HBO vandt alle de tunge priser – for bedste dramaserie (’Game of Thrones’), bedste komedieserie (’Veep’), bedste miniserie (’Olive Kitteridge’) og bedste tv-film (’Bessie’), en helt uhørt dominans.

I alt var HBO’s serier repræsenteret 14 gange på scenen i går, mens kanalen samlet vandt hele 43 priser (de mindre priser var blevet uddelt forud for hovedshowet i aftes). Til sammenligning vandt NBC 12 priser på andenpladsen. Ud over ovennævnte titler var der også mindre priser til ’Boardwalk Empire’, ’The Jinx’, ’Silicon Valley’, ’Last Week Tonight’ og ’The Knick’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Netflix reddede æren på målstregen

Vi havde ikke de store håb for Netflix’ serier på forhånd, men krydsede fingre for, at Ben Mendelsohn hev en pris hjem for sin rolle i ’Bloodline’.

Han blev snydt af Peter Dinklage fra ’Game of Thrones’, men så er det godt for Netflix, at de har Uzo Aduba, som er blevet den helt store breakout-stjerne fra ’Orange Is the New Black’, hvor hun har den mindeværdige rolle som Suzanne ’Crazy Eyes’ Warren.

Sidste år vandt hun Emmy’en for ’bedste kvindelige gæstepræstation’ (et noget underligt valg, eftersom hun er fast castmedlem), men i år blev hun så bumpet op til bedste birolle.

Samtidig vandt Reg E. Cathey (Freddy, ribs-kokken turned gartner, i ’House of Cards’) en Emmy for netop bedste mandlige gæstepræstation og reddede lidt af Netflix’ ære.

Læs også: Se alle Emmy-priserne her

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af