Skæv islænding vinder stor nordisk pris for film om 43-årig mand, der stadig bor hos sin mor

Skæv islænding vinder stor nordisk pris for film om 43-årig mand, der stadig bor hos sin mor

Nordisk Råds Filmpris er en af årets store skandinaviske udmærkelser, og hvert år indstiller Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island en film hver til konkurrencen.

Prisen blev første gang uddelt i 2002, og helt frem til sidste år havde priserne ét iøjenfaldende fællestræk: Island havde aldrig vundet.

Men sidste år sejrede den sorthumoristiske ‘Om heste og mænd’, og igen i år går hæderen til den lille ø mod nord. Her til aften er det nemlig blevet annonceret, at prisen lander hos Dagur Karis ‘Fúsi’, der internationalt går under titlen ‘Virgin Mountain’.

Filmen handler om 43-årige Fúsi, en barnagtig sjæl, der stadig bor hos sin mor. En dag møder han dog en otteårig pige, der vender op og ned på hans liv, og vi befinder os – på velkendt islandsk maner – i et underspillet univers præget af lun humor. Filmen vandt tre priser på den anerkendte Tribeca Film Festival i New York i april, ligesom den snuppede publikumsprisen på den hjemlige CPH PIX i foråret.

Selvom Nordisk Råds Filmpris altså ikke gik til Danmark i år (kandidaten var Bille Augusts ‘Stille hjerte’), kan vi godt tage en flig af æren alligevel. Dagur Kari har nemlig en stærk tilknytning til Danmark, hvorfra han er uddannet på Den Danske Filmskole (i dag leder han instruktørlinjen på skolen). I 2005 lavede han sin foreløbigt eneste dansksprogede film, den glimrende, Jim Jarmusch-inspirerede ‘Voksne mennesker’.

‘Virgin Mountain’ får dansk premiere næste sommer.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af