Thomas Vinterbergs ’Kollektivet’ har allerede åbnet det danske filmår med succes, men hvilke danske film skal man ellers glæde sig til i 2016?
Vi giver et overblik over et dansk filmår, der er interessant for så vidt, at næsten ingen af de største etablerede instruktører kommer med nye projekter. Det giver rum for nye talenter og spændende ubeskrevne blade.
Foto: Thomas Marott.
1. ‘I blodet’
Rasmus Heisterberg har de seneste 10 år været en af de mest toneangivende manuskriptforfattere i dansk film, ikke mindst takket være et frugtbart partnerskab med Nikolaj Arcel, der har ført til film som ’Kongekabale’, ’En kongelig affære’ og ’Mænd der hader kvinder’.
Nu tager Heisterberg så chancen på egen hånd – i en uvant rolle som instruktør. Debutfilmen ’I blodet’, som handler om den medicinstuderende Simon, der har svært ved at vriste sig fri af de forpligtelsesfri byture i Københavns lyse nætter, mens kammeraterne så småt begynder at omfavne voksenlivet.
I rollen som Simon debuterer Shiny Darkly-forsanger Kristoffer Bech, der flankeres af andre nye navne: Elliott Hove, Aske Bang, Mads Reuther og Victoria Carmen Sonne.
»20’erne er faktisk en aldersgruppe, der ikke er skildret så meget på film. Som regel handler det om teenageårene, hvor alting sker for første gang. Men sidst i 20’erne sker alting for sidste gang. Festerne, forelskelsen, den bekymringsløse latter er snart forbi, og det rummer en melankoli, en sårbarhed og længsel«, fortalte Rasmus Heisterberg i Soundvenue #96.
Forventet premiere 11. august.
2. ’Fuglene over sundet’
Man har ikke fulgt meget med i dansk film de seneste år, hvis man ikke har bemærket, at der er en krigsfilmstendens. Sidste år fik vi ’Krigen’, ’9. april’ og ’Under sandet’, hvoraf de to sidstnævnte beskrev nogle underbelyste hjørner af Danmark under Anden Verdenskrig (henholdsvis besættelsesdagen og efterspillet).
Samme ærinde er Nicolo Donatos ’Fuglene over sundet’ ude i. Den skildrer nemlig de danske jøders flugt under tyskernes besættelse med udgangspunkt i en jødisk jazzmusiker, Arne Itkin, der tager flugten til Sverige sammen med sin kone og søn af frygt for tyskernes deportationer af danske jøder.
Filmen er baseret på en autentisk historie, som Donato tilmed selv har haft inde på livet, da han er barnebarn af én af filmenes karakterer, fiskeren NB (Jacob Cedergren), der hjalp med overfarten.
David Dencik har hovedrollen som Arne, Danica Curcic spiller hans hustru, og også Nicolas Bro, Laura Bro, Mikkel Bo Følsgaard, Marijana Jankovic, Lars Brygmann, Morten Suurballe og Signe Egholm Olsen er på rollelisten.
Donato kredsede i øvrigt om nazismen allerede i sin debutfilm ’Broderskab’, der handlede om nynazister, og som i øvrigt også havde Dencik, Nicolas Bro og Morten Holst i centrale roller.
Forventet premiere i sommeren 2016.
3. ’The Neon Demon’
Vi havde Nicolas Winding Refns ’The Neon Demon’ på vores liste over de mest lovende engelsksprogede film i 2016, men kommer selvfølgelig heller ikke uden om den i denne sammenhæng. Selvom Refns film er engelsksproget med folk som Elle Fanning, Christina Hendricks, Keanu Reeves og Jena Malone i castet, er den nemlig dansk produceret, ligesom hans foregående, ’Only God Forgives’, der ikke helt levede op til storsuccessen med ’Drive’.
’The Neon Demon’ lyder særdeles lovende: En femi-horrorfilm om en modelaspirant (Fanning), som stræber efter at blive en del af Los Angeles’ fashion-elite, men støder ind i hård konkurrence, der inkluderer voodoo og anden dæmoni.
Forventet premiere 26. maj.
4. ’The Model’
Vi bliver i modelverdenen. Mads Matthiesen vakte opmærksomhed med debutfilmen ’10 timer i Paradis’ (baseret på den glimrende kortfilm ’Dennis’), og nu kaster han sig ud på engelsksproget grund med en historie om en purung model, der bliver en del af Paris’ benhårde modeverden.
Her forelsker hun sig i en stjernefotograf spillet af Ed Skrein (’Game of Thrones’), og undervejs finder hun ud af, at de færreste i modeverden har gode intentioner.
I hovedrollen får real life-modellen Maria Palm sin skuespildebut, og det skal blive spændende at se, om hun kan tage springet fra model til skuespiller med samme succes, som den internationale superstjernemodel Cara Delevingne for nylig har gjort.
Premiere 11. februar.
Foto fra ‘Bankerot’.
5. ’Swinger’
Den tidligere tv-vært Mikkel Munch-Fals debuterede som spillefilminstruktør i 2010 med den sorthumoristiske ’Smukke mennesker’, der især udmærkede sig med en fordomsfri skildring af afvigende seksualitet.
Siden er Munch-Fals under stor mediebevågenhed tiltrådt som filmkonsulent på Det Danske Filminstitut (og er hermed de facto en af de mest magtfulde mennesker i dansk film, da det er konsulenterne, der uddeler støttekronerne), men inden da nåede han lige at optage sin næste film.
Og som titlen, ’Swinger’, antyder, spiller seksualiteten igen en væsentlig rolle for instruktøren. Filmen handler om Adam (Martin Buch), der på overfladen har et godt liv: En dejlig kone (Mille Dinesen), en sød søn, et godt job. Alligevel føles det hele lidt trivielt, selv parrets faste weekendbesøg i swingerklubben. Men en dag gør han det, man ikke må i en swingerklub: Han forelsker sig.
Filmen bliver beskrevet som en sort komedie a la Woody Allen. På rollelisten står ud over Buch og Dinesen folk som Rasmus Botoft, Birthe Neumann, Natalie Madueño og Lisbeth Wulff.
’Swinger’ skulle egentlig have haft premiere allerede her i januar, men er sandsynligvis blevet udskudt på grund af Munch-Fals’ nye forpligtelser. Det vides således ikke, hvornår den rammer biograferne.
6. ’Tordenskjold & Kold’
Tordenskjold som rastløs rockstjerne, der fordriver fredstiden med druk og hor, mens han utålmodigt venter på det næste søslag?
Man kan i hvert fald ikke anklage Henrik Ruben Genz’ nye film for at være en tør historisk sag af den slags, der blev lavet alt for mange af i dansk film i 80’erne og 90’erne.
Genz er kendt for sine sorthumoristiske fortællinger som ’Frygtelig lykkelig’ og ’Undskyld jeg forstyrrer’, og manuskriptet til hans nye film er skrevet af den norske mester udi sort humor, Erlend Loe.
Talentet Jakob Oftebro (’1864’, ’Guldkysten’) spiller Peter ’Tordenskjold’ Wessel, mens Martin Buch har rollen som hans underkuede kammertjener, der måske også er hans eneste sande ven.
Premiere 28. januar.
Foto fra ‘Arvingerne’.
7. ’Fang Rung’
Max Kestner har i årevis været en af de mest originale filmskabere på dansk grund, men har hidtil kun gjort sig bemærket i dokumentargenren med hovedværker som ’Nede på jorden’ og ’Rejsen på ophavet’.
Nu springer han ud som spillefilminstruktør med intet mindre end en science fiction-film, der udspiller sig i 2095. En økologisk katastrofe har ramt verden med stigende vandstande og mangel på naturligt ferskvand som resultat. Efterretningschefen Fang Rung har derfor ladet sig dele molekulært for at kunne sende sin ene halvdel tilbage i tiden til 2015 for at bremse ulykken.
Historien dufter lidt af ’12 Monkeys’ (og Chris Markers forlæg ’La jetee’), men mon ikke den finurlige Kestner giver filmen sit helt eget særpræg. I titelrollen ser vi Carsten Bjørnlund, mens også ’Broen’-stjerne Sofia Helin har en bærende rolle.
Filmen startede optagelser i maj sidste år, og det er endnu uvist, hvornår den får premiere.
Foto: Rolf Konow.
8. ’De standhaftige’
Mikkel Boe Følsgaard har med ’En kongelig affære’, ’Arvingerne’ og ’Sommeren ’92’ for længst markeret sig som et af sin generations mest lysende talenter.
I ’De standhaftige’ har han rollen som soldaten Thomas, der har mistet begge ben i Afghanistan. Det sætter dog ikke en stopper for hans militære ambitioner, og han sætter derfor alt ind på sin genoptræning. Her møder han balletdanseren Sofie (Cecilie Lassen), og de to udvikler et særligt venskab.
Det lyder lidt som ’Smagen af rust og ben’, der også tog udgangspunkt i et møde mellem maskulin råstyrke og feminin elegance, om end det her var kvinden, spillet af Marion Cotillard, der mistede benene.
’De standhaftige’ er instrueret af svenske Lisa Ohlin, der i 2011 havde en fin lille succes med ’Simon och ekarna’.
Premiere 7. juli.
Foto fra ‘Mord uden grænser’.
9. ’Der kommer en dag’
Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Lars Ranthe, Sonja Richter og David Dencik udgør stjernenavnene i Jesper W. Nielsens drama, men det er to drenge på blot 10 og 13, der er i centrum.
Vi befinder os i 1967 på kimen af ungdomsoprøret, hvor to uadskillelige brødre, Elmer og Erik, bliver anbragt på børnehjemmet Gudbjerg. Her tyranniseres de af rigide regler og en konservativ forstander, og de to fantasifulde brødre indser undervejs, at de er nødt til at gøre oprør for at slippe væk fra hjemmet.
Instruktør Jesper W. Nielsen har tidligere stået bag fine dramaer som ’Okay’ og ’Manden bag døren’. De seneste år har han primært instrueret tv – ’Pagten’, ’Borgen’, ’Badehotellet’, ’Dicte’ – men nu vender han altså tilbage til spillefilmformatet med en film skrevet af ’Forbrydelsen’-skaber Søren Sveistrup.
Premiere 21. april.
Foto fra ‘Headhunterne’.
10. ’3 ting’
Nikolaj Coster-Waldau og Birgitte Hjort Sørensen har – på papiret – spillet sammen i ’Game of Thrones’, men de mødtes nu ikke under optagelserne, for mens Hjort Sørensen var strandet på den anden side af Muren, opholder Coster-Waldau sig helst i King’s Landings varmere klima.
Nu mødes de dog i Jens Dahls thriller ’3 ting’. Coster-Waldau spiller en højintelligent sprængstofsekspert, der har stjålet 60 millioner kroner sammen med serbiske kriminelle. På falderebet melder han dog sig selv og bliver indlemmet i et vidnebeskyttelsesprogram på betingelse af, at politiet skaffer ham tre ting: En kvinde ved navn Camilla (Hjort Sørensen), en kasse fra et opbevaringslager og to gange butter chicken fra en indisk restaurant i Valby.
Jens Dahl er en garvet herre i dansk film som medforfatter på ’Pusher’ helt tilbage i 90’erne. Han er dog et relativt ubeskrevet blad som instruktør, men har stået bag den fine kortfilm ’2 piger 1 kage’ fra 2013.
’3 ting’ er sat til premiere 27. oktober.
Øvrige potentielle premierer i 2016
Mens de omtalte film med største sandsynlighed får premiere i løbet af året, er der større usikkerhed om en række andre titler.
Det gælder blandt andet Christian Tafdrups debutspillefilm ’Forældre’, ’Kunsten at græde i kor’-instruktør Peter Schønau Fogs comeback ’Du forsvinder’ og ’Mesteren’ instrueret af Charlotte Sieling, som har haft et flot streak som episodeinstruktør på amerikansk tv.
Også Birgitte Stærmose (’Værelse 304’) er på vej med ’Darling’, mens Omar Shargawi (’Gå med fred, Jamil’) i flere år har arbejdet på en film, der lige nu går under titlen ’Medina’, om en dansk-egypter, der omsætter sin romantiske drøm om at flytte tilbage til Egypten til virkelighed.
Jacob Bitsch (’Camping’) arbejder på en filmatisering af Jonas T. Bengtssons ’Aminas breve’ med manuskript af Anders Ølholm og ’Bedrag’-aktuelle Esben Smed i hovedrollen, men den ser først ud til at få premiere i starten af 2017.
Endelig: Tør man håbe på nyt fra Lars von Trier, der efter sigende prøver at få hul på sit tv-projekt, ’The House that Jack Built’. Nå, nok ikke, men til gengæld kan der pludselig komme andre projekter ind fra højre.
Vi krydser især fingre for den geniale musikvideo- og kortfilminstruktør Martin de Thurahs første spillefilm, der har været mange år undervejs.
Læs også: Fra Scorsese til Winding Refn: 15 film, vi glæder os ustyrligt til i 2016
Læs også: Filmkunst i særklasse: 12 ikke-engelsksprogede film, vi glæder os til i 2016