Berlin-festivalen: Amerikansk stortalent halvskuffer, komedierne sejrer

Årets Berlinale – en af verdens mest prestigefyldte filmfestivaler – er i fuld gang. Vores udsendte rapporterer fra de første dage, hvor to af festivalens mest ventede film er løbet over lærredet.
Berlin-festivalen: Amerikansk stortalent halvskuffer, komedierne sejrer

Berlinalen og det europæiske marked har et meget varieret udvalg. Programmet er fyldt med film fra alle dele af verden, og selv hvis man primært går efter at se de engelsksprogede, er her masser af forskelligartede titler at vælge imellem. Men to af mine højdepunkter indtil nu har været komedier.

1. ’Calvary’-instruktøren er tilbage

En dynamisk duo finder man i John Michael McDonaghs politisk ukorrekte ‘War on Everyone’, hvor Alexander Skarsgård og Michael Peña spiller to politimænd, der gør lige præcis, hvad der passer dem og falder dem ind.

Den voldelige Terry (Skarsgård) drikker sig konstant fra sans og samling, og da han og Bob (Peña) trodser den forkerte skurk, udarter konflikten sig med en række mord til følge.

McDonaghs non-sequitur-bårede udvekslinger er lige så idiosynkratiske som i ’The Guard’ og ’Calvary’, og det er rigtigt morsomt at hænge ud med de veloplagte skuespillere, der synes at trives på slap line.

Hunt for the Wilderpeople
2. Nyt fra ’What We Do in the Shadows’-skabere

I newzealænderen Taika Waititis ‘Hunt for the Wilderpeople’ spiller Sam Neill jægeren Hector, der sammen med sin kone adopterer den overvægtige dreng Ricky Baker (Julian Dennison). Efter konens død tager Hector og Ricky, der gradvist kommer til at holde af hinanden, sammen ud i vildnisset, og snart har de to både politiet og børneforsorgen i hælene.

Humoren og tonen er anderledes end i Waititis forrige film, ‘What We Do in the Shadows’ (som han instruerede sammen med Jemaine Clement fra ’Flight of the Concords’) og lægger sig mere op ad hans første, ’Eagle vs Shark’ fra 2007, og Wes Andersons film. Der er med andre ord skruet op for quirkiness-faktoren, og filmen er både visuelt opfindsom og stærkt sympatisk.

Midnight Special
3. Høje forventninger til manden bag ’Mud’ og ’Take Shelter’

Det er atypisk, at en amerikansk genrefilm får lov at være med i hovedkonkurrencen på Berlinalen.

‘Midnight Special’ er sci-fi-fortællingen om en mildest talt usædvanlig dreng, Alton, der er på flugt fra myndighederne sammen med sine forældre (Michael Shannon og Kirsten Dunst). Adam Driver og Sam Shepard er også på rollelisten som henholdsvis NSA-analytiker og lederen af en religiøs gruppe.

Hvorfor skal Alton sove om dagen og bære beskyttelsesbriller om natten? Hvordan kan han opsnappe regeringens hemmeligheder ud af den blå luft? Og hvorfor beder han forældrene og faren ven (Joel Edgerton) bringe ham til en bestemt destination med deres liv som indsats?

Spørgsmålene er mange, og så længe de forbliver ubesvarede, er filmen spændende. Men i sit underholdende fjerde udspil holder kæmpetalentet Jeff Nichols (’Take Shelter’, ’Mud’) – ligesom i debuten, ‘Shotgun Stories’ – kortene meget tæt ind til kroppen. Faktisk så tæt at man bliver godt og grundigt nysgerrig. Men desværre sidder Nichols ikke med en royal flush på hånden – temmelig langt fra endda. Slutningen er utilfredsstillende og føles ærgerligt flad.

Til pressevisningen citerede Nichols John Carpenters ’Starman’ samt Spielberg-klassikerne ’E.T.’ og ’Nærkontakt af tredje grad’ som referencer, og han kunne desuden afsløre, at hans næste film, ’Loving’, der også har Joel Edgerton på rollelisten, allerede er i kassen.

Læs også: Filmene, vi glæder os mest til på årets Berlin-festival

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af