Aaron Paul: »Jeg troede, at man kunne brænde op i evigheden«

Aaron Paul er vokset op i en stærkt troende baptistfamilie og har på egen krop oplevet at tvivle på sin tro. Ikke ulig Eddie, som han spiller i den aktuelle ’The Path’, og som begynder at sætte spørgsmålstegn ved den kult, han bor i med sin familie. Men hvor tæt går serien egentlig på ’Breaking Bad’-stjernens eget liv?
Aaron Paul: »Jeg troede, at man kunne brænde op i evigheden«

»Er det herinde?«

Eddie ser spørgende på sin bror, der gennem mørke og smalle gange har bragt ham til døren, som forvarer The Meyerist Movements hemmeligheder. Eddie får et nik fra sin bror, går ærefrygtigt mod døren og åbner den. Hvad der gemmer sig bag den, ser vi ikke – men vi ved, at det ryster Eddies grundvold i en grad, så hans verden falder sammen.

Hvad døren skjuler, er det første af flere inciterende elementer i Hulus nye serie ’The Path’, der herhjemme kan ses på HBO Nordic og handler om den religiøse bevægelse og kultklingende The Meyerist Movement, ledt an af den karismatiske Cal Robertson (Hugh Dancy). Eddie følger ham trofast sammen med sin familie, heriblandt hans kone Sarah (Michelle Monaghan). Men alt ændrer sig for Eddie, efter døren bliver åbnet.

Eddie spilles af Aaron Paul, der efterhånden har løsrevet sig fra sin rolle som Jesse Pinkman i ’Breaking Bad’ med roller på det store lærred og som en af de faste stemmer bag Netflixs ’BoJack Horseman’. Hans rolle i ’The Path’ er en tilbagevenden til tv-formatet, men der er noget nyt på spil. Med hovedrollen som Eddie har han kastet sig ud i noget, der trækker tråde til hans eget liv.

The-path-aaron-paul-3
»Jeg fik lyst til at vende tilbage til tv-serierne på grund af ’The Path’s fantastiske historie. Jeg fik tilsendt manuskriptet til de to første episoder, og materialet var bare umuligt at ignorere. Så jeg greb muligheden, så snart jeg havde læst manuskriptet«, siger en morgentræt Aaron Paul, da vi fanger ham på telefon fra USA.

Har du da selv været fascineret af kulter?
»Har vi ikke alle det? Jeg synes, det er så interessant. Jeg tror egentlig, alle synes, det er fascinerende, hvordan vi mennesker har det her instinktive behov for at få svar på vores spørgsmål. Hvordan vi leder efter en årsag eller et håb, og hvordan vi oftest gør det gennem religioner. Jeg er i hvert fald selv meget tiltrukket af de historier«.

Trak du på research om virkelige kulter eller religiøse bevægelser i forberedelserne til rollen?
»Ikke helt specifikt, for jeg har generelt trukket på mange ting til den her rolle. Jeg har tænkt meget på de her religiøse bevægelser, som folk måske anser som kulter. Jeg har tænkt på forskellige religioner, jeg kender, men også tænkt på min egen opvækst, da jeg voksede op i en meget religiøs familie. Min far var baptistpræst, så jeg ved, hvor intens lige præcis den religion kan være«.

Alle religioner kommer fra ét sted

Til forskel fra Eddie blev Aaron Paul altså født ind i religionen. Den baptistiske opvækst bød på noget så drænende som bibellæsning og indoktrinering af specifikke moralske værdier, men alligevel har Paul i et interview med The Guardian beskrevet sin barndom som varm og kærlig. Regeltung, men langt fra streng. Så da jeg spørger Paul, om han kan genkende The Meyerist Movements straf-element som en del af sin egen opvækst, svarer han nej. Det kan han ikke.

The-path-aaron-paul-1Hvordan brugte du så din egen opvækst i forberedelserne til rollen som Eddie?
»Jeg ved ikke, om jeg tog noget direkte. Men jeg ved fra mig selv, hvor organiseret og struktureret religion kan være, og hvordan menneskene i det kan være – hvis de er inde i det, så er de det med hele deres hjerte og fuld styrke. Og den følelse og den oplevelse ligger i mig«.

Kan du selv se en sammenhæng mellem baptisme og The Meyerist Movement, som vi møder i ’The Path’?
»Ja, det kan jeg, men det er også, fordi der generelt er ligheder mellem mange religioner. Nu kommer det nok til at lyde lidt skørt og overfilosofisk, men alle religioner kommer jo fra ét sted. Og helt fra begyndelsen ved religionernes fødsel ved vi jo, at alle omkring dem tænkte, at de var skøre. Og det er også det, folk tænker om The Meyerist Movement i serien. I serien startede kulten i 70’erne og har omkring 5-6000 følgere, og mange ser fordømmende på bevægelsen. Jeg tror, alle religioner på en måde har det til fælles, at folk udefra dømmer dem hårdt«.

Eddie kæmper med sin tro i serien, hvilket sætter hele historien i gang. Har du selv tvivlet, og hvor står du i dag?
»Ja, det har jeg. Jeg voksede op i den tro, at når du døde, så blev du sendt direkte til enten himlen eller helvede. Og hvis det var sidstnævnte, så troede jeg på, at du ville brænde op i evigheden. Jeg voksede op med den frygt. Nu som voksen køber jeg selvfølgelig ikke den idé længere. Jeg tror ikke, der er en mulighed for, at jeg kan brænde op til evig tid, men det er jo skørt, at der er så mange mennesker, der tror på det.

Men hvem ved? Alt, jeg ved, er, at jeg ikke ved, hvad fanden der sker. Jeg er bare glad for, at jeg er i live, og jeg vil gerne prøve at være en god person. Vi er på denne her roterende planet i midten af ingenting og aner helt ærligt ikke, hvad der foregår. Vi kan have mange gæt, men ingen ved det«.

Skæv, smuk, sexet

Karakteren Eddie er ulykkelig i sin religion, og Aaron Paul var lykkelig i sin. To sider af tro. Så er ’The Path’ så overhovedet tæt på hjem for den 36-årige skuespiller, når det kommer til stykket?

»Rollen som Eddie er personlig for mig, men ikke så meget på grund af det religiøse, men mere fordi jeg virkelig kan relatere til ham. Eddie kom fra en meget smertefuld fortid og mødte en kvinde, han blev forelsket i, der så tog ham med ind i The Meyerist Movement. Og nu tror han bare ikke på bevægelsen længere, men han ved, at hvis han lufter sine bekymringer, så vil hans familie vende ham ryggen.

The-path-aaron-paul-4
Det er en helt vildt skræmmende tanke, som jeg virkelig kan relatere til. Især fordi jeg har mange venner, som er flyttet til Los Angeles, da deres familier fuldstændig vendte dem ryggen, fordi de var homoseksuelle. Det er bare så trist. Så jeg kan helt klart relatere til hans karakter.

Jeg ville aldrig været hoppet med på ’The Path’, hvis ikke det var, fordi den betog mig så meget. Når man ser den, bliver man taget med på en skør og vild rutsjebanetur af følelser. Det er en mørk, skæv, smuk og sexet fortælling, som har det hele. Men jeg er selvfølgelig også lidt forudindtaget«, siger han og griner.

‘The Path’ kan ses på HBO Nordic.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af