1. ’Paterson’
Jim Jarmusch er dobbeltaktuel på årets Cannes-festival. Hans Iggy Pop-dokumentar ’Gimme Danger’ vises uden for konkurrence, mens ’Paterson’ konkurrerer om Guldpalmen.
Og der er al mulig grund til at have store forhåbninger til den garvede indie-mesters nye film. Hans seneste, vampyrfilmen ’Only Lovers Left Alive’ var usandsynligt cool og melankolsk, og efter en årrække med tørke virker det således til, at Jarmusch er tilbage i storform.
At den måske sejeste skuespiller overhovedet i disse år, Adam Driver, har hovedrollen i ’Paterson’, hjælper absolut også på sagen. Driver spiller Paterson, der er buschauffør i byen… Paterson. Her laver han et roligt hverdagsliv med gåture med hunden og digte i sin notesbog, mens hans hustru, Laura, til gengæld er præget af nyslåede drømme.
Filmen virker til at dyrke den slags hverdagspoesi, som Jarmusch allerede gjorde til sit varemærke med gennembruddet ’Stranger Than Paradise’ fra 1984.
2. ‘It’s Only the End of the World’
Vidunderbarnet Xavier Dolan har instrueret seks film i løbet af sine blot 27 somre, og den nyeste bliver på én gang hans sværeste og mest imødesete.
Den skal nemlig leve op til mesterværket ’Mommy’, der i 2014 gav canadieren det endelige gennembrud og en pris på Cannes-festivalen og gjorde ham til en instruktør, hele filmverden kigger forventningsfuldt på.
Med ’It’s Only the End of the World’ har han samlet sit mest prominente cast i karrieren med fire af de største franske skuespillerstjerner overhovedet: Marion Cotillard, Lea Seydoux (’Adèles liv’, ’Spectre’), Vincent Cassel (’La haine’, ’Irréversible’) og Gaspard Ulliel (’Saint Laurent’).
Ulliel spiller en forfatter, Louis, der efter 12 år vender tilbage til sin hjemby for at overbringe en dramatisk nyhed: Han skal dø. Louis’ besøg går dog langt fra så glat, som han havde håbet på.
3. ’Loving’
Jeff Nichols er én af de mest interessante yngre amerikanske instruktører, der endnu har til gode at lave en mislykket film. Debuten ’Shotgun Stories’ og det bredere gennembrud ’Mud’ med Matthew McConaughey var begge smukke og intense fortællinger fra de amerikanske landområder, mens hovedværket ’Take Shelter’ var et foruroligende portræt af en familiefars mentale sammenbrud.
Nichols er en produktiv herre, for i februar havde hans sci-fi-film ’Midnight Special’ verdenspremiere på Berlin-festivalen. Den har vi stadig til gode herhjemme, men allerede nu er Nichols så klar med endnu en film, ’Loving’, om ægteskabet mellem en sort kvinde og en hvid mand i start-60’ernes USA, dengang hvor den slags racesammenblanding var, ikke bare ildeset, men potentielt i strid med loven.
Joel Edgerton og Ruth Negga (’World War Z’) spiller hovedrollerne, mens Michael Shannon, der har været med i alle Nichols’ film, naturligvis også er på rollelisten.
4. ’American Honey’
Alene det at den løse kanon og peformance-kunstner Shia LaBeouf indtager en bærende rolle i en kunstnerisk ambitiøs film som denne, gør ’American Honey’ til en af de mest ventede film på festivalen. Der har ellers været langt mellem filmrollerne for LaBeouf de seneste år, men man må tage hatten af for hans villighed til at samarbejde med europæisk films store auteurs.
Efter samarbejdet med Lars von Triers på ’Nymphomaniac’ har han nu allieret sig med britiske Andrea Arnold, der har lavet tre fremragende film: ’Red Road’, ’Fish Tank’ og ’Wuthering Heights’, de to sidstnævnte med Michael Fassbender.
Arnold har en særlig evne til at spotte uslebne diamanter, for til ’Fish Tank’ opdagede hun arbejderklassepigen Katie Jarvis på en togstation, og nu kører hun den blot 19-årige, helt uprøvede Sasha Lane i stilling. Lane spiller en teenagepige, der løber hjemmefra med et omrejsende hold af magasinabonnementssælgere, der fester hårdt og lever vildt på deres vej gennem landet. Her forelsker hun sig i Jake, spillet af Shia LaBeouf.
5. ’The Handmaiden’
Ét af hovednavnene i den bemærkelsesværdige koreanske bølge, der spirede frem omkring årtusindskiftet, er Park Chan-wook, som især er kendt for sin hævntrilogi, hvoraf ’Oldboy’ er blevet en nyklassiker.
Siden har han lavet vampyrfilmen ’Thirst’ og den creepy amerikanske thriller ’Stoker’, et vellykket spring til USA. Nu vender han dog tilbage til hjemlandet med sin nye film, der udspiller sig i 30’ernes Korea, og hvor den unge Hideko hyres som tjenestepige hos en rig japansk kvinde, Hideko.
I virkeligheden er Sookee en lommetyv på opgave fra en svindler, der går efter at stjæle kvindens penge og få hende indespærret i et galehus. Men forholdet mellem Sookee og Hideko udvikler sig i en uventet retning.
6. ’The Last Face’
De seneste år har Sean Penn primært udmærket sig som politisk aktivist og gonzo-journalist med foretræde for verdens mest berygtede narkohandler, El Chapo. I filmregi har der været langt mellem snapsene, og hverken ’The Gunman’ og ’The Secret Life of Walter Mitty’ vil gå over i historien.
Som instruktør har han dog holdt forbløffende højt niveau siden debuten ’The Indian Runner’ i 1991. ’The Pledge’ og ’Into the Wild’ var perler, og nu er Penn så tilbage i instruktørstolen med ’The Last Face’ om en kærlighedsaffære mellem Dr. Miguel Leon og Dr. Wren Petersen, der er henholdsvis læge i katastrofeområder og chef for en nødhjælpsorganisation. Midt i det krigsramte Liberia kæmper de for kærligheden.
I hovedrollerne ses Javier Bardem og Charlize Theron (det er første gang, Penn instruerer sin hustru), mens Adèle Exarchopoulos og Jean Reno også er på rollelisten.
7. ’Hell or High Water’
David Mackenzies film vises i Un Certain Regard-programmet, som er hovedkonkurrencens lillebror. Men det betyder ikke nødvendigvis, at kvaliteten er lavere.
Og faktisk er der god grund til at forvente sig meget af ’Hell or High Water’. Instruktørens forrige film, ’Starred Up’, var med på vores top 10 over årets bedste film i 2014 og gav Jack O’Connell et eftertrykkeligt gennembrud. Han har desuden tidligere vist talentet i ’Hallam Foe’ og ’Young Adam’.
I hans nye film spiller Chris Pine og Ben Foster to brødre, der sammen med en eks-fange og en fraskilt far beslutter sig for at begå en række røverier for at undgå, at deres familiefarm går fallit. De bliver imidlertid jagtet af en erfaren sherif. Også Jeff Bridges er på rollelisten, og så har Nick Cave og Warren Ellis lavet musikken.
8. ’Julieta’
Det har været op og ned de seneste år for en af Europas største instruktører, spanske Pedro Almodóvar. Efter den charmerende ’Volver’ kom den forglemmelige ’Brudte favntag’, og efter den undervurderede bodyhorror-thriller ’Huden jeg bor i’ kom letvægteren ’De elskende passagerer’.
Men kan man regne med, at han rammer skiven hver anden gang, kan man roligt glæde sig til ’Julieta’, der lyder som vintage-Almodóvar. Titelfiguren Julieta bor i Madrid med sin datter Antía. Hendes mand – Antías far – er død, og deres sorg sætter en kile mellem dem. En dag løber Antía hjemmefra, og da Julieta desperat forsøger at finde hende, opdager hun, at der er mange sider af hendes datter, hun ikke kender.
9. ’Ma Loute’
De tidlige film af den sortseende franske filmkunstner Bruno Dumont tester tålmodigheden, men når jeg alligevel glæder mig fantastisk meget til hans ’Ma Loute’, skyldes det, at Dumonts seneste værk, miniserien ’Lil’ Quinquin’ (som jeg har skrevet om her), var fænomenalt: Sjovt, skævt, sørgmodigt.
Det var Dumonts første forsøg inden for komedien, og det er glædeligt, at han holder fast i humoren med sin nye film. Som ’Lil’ Quinquin’ handler den om to politibetjente, der udforsker en række mystiske hændelser, her forsvindingen af flere turister fra en strandby i 1910. Vi dykker ned i byens særprægede demografi af fattige og borgerskab, og både kærlighed og familiefejde skulle spille en væsentlig rolle.
10. ’Captain Fantastic’
Det er sjældent, at film, der allerede er blevet vist på Sundance-festivalen, bliver indlemmet i Cannes-programmet, men den ære er i år tilfaldet ’Captain Fantasic’, som vises i underprogrammet Un Certain Regard.
Viggo Mortensen (der flere gange har indstillet skuespilkarrieren og så alligevel ikke kan modstå fristelserne for spændende kunstneriske projekter) spiller en far, der bor langt inde i skoven med sine seks børn, som han gør sit bedste for at opdrage. En dag bliver familien dog ramt af en tragedie, og de er tvunget til at forlade deres lille lukkede boble.
’Captain Fantastic’, der også har Frank Langella og Steve Zahn i castet, er ikke mindst interessant, fordi den er instrueret af Matt Ross, som nok bedst er kendt for at spille Gavin Belson i ’Silicon Valley’. Det er hans anden spillefilm som instruktør.