Forløberne for ’Game of Thrones’: De største twists i nyere tv-historie

’Game of Thrones’ excellerer i skrækindjagende overraskelser og har absolut ikke holdt sig tilbage i den nye sæsons første to afsnit. Vi benytter anledningen til at kigge på nogle af de mest mindeværdige twists and turns i nyere tv-serier – forfædrene til ’Game of Thrones’, om man vil. Behøver vi advare om spoilers?
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ‘Lost’ – manden i kisten

ABC’s mysteriedrama er en af de mest chokrige serier i historien, og det er nærmest umuligt at vælge ét twist frem for et andet. Starten på sæson 2, hvor vi introduceres for Desmond i The Hatch? Starten på sæson 3, hvor vi introduceres for, hvem The Others i virkeligheden er?

Man så ’Lost’ med kæben hængende ved gulvtæppet, og ét af de helt store twists, der strakte sig over mange afsnit, knyttede sig til en kiste, hvis indhold vi længe var uvidende omkring. I et flashforward (det var i sig selv et twist af format, da man fandt ud af, at det, man troede var et flashback i slutningen på sæson 3, i virkeligheden var et flashforward) er Jack til begravelse som eneste gæst, og først i slutningen af sæson 4 finder vi ud af, hvem der gemmer sig i kisten: John Locke!

Siden erfarer vi også, at denne troens mand, som fik sin førlighed tilbage på øen, blev dræbt af Ben Linus, der kvæler ham kort efter have reddet ham fra selvmord. Og så skal Locke med tilbage til øen, for ellers… et eller andet i det kryptiske plot. Spændende var det i hvert fald!

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ‘24 timer’ – hustruchok

I 2001 var vi ikke lige så vant til, at hovedkarakterer blev aflivet, som vi er i dag. Så da ’24 timer’ og Jack Bauers intense redningsforsøg fejlede i seriens nyskabende første sæson, var det hjerteskærende og på alle måder uventet.

I sæsonens sidste afsnit syntes alt ellers at være lykkedes for Jack Bauer, da han fik stoppet terroristernes onde planer, men sæsonen endte med et chok, da Bauer fandt sin kone Teri fastbundet til en stol med et dødeligt skudsår i brystet. Serien havde på elegant vis fået os til at ånde lettet op for senere at gøre os mundlamme.

Oven i købet var det Bauers kvindebekendtskab Nina Myers, som viste sig at være spion, der havde dræbt Teri. Sæsonafslutningen blev rost for sit mod og bliver ofte blevet fremhævet som en af de bedste seriefinaler nogensinde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ‘Breaking Bad’ – bræk, gift og lokummer

’Breaking Bad’ bød på utallige cliffhangers gennem dens fem sæsoner, og de fleste af dem var knyttet til Walter Whites stigende ondskab.

Da Jesse Pinkmans nyfundne kærlighed, den stofmisbrugende Jane, i anden sæson blev ramt af en overdosis, virkede det umiddelbart som Guds gode vilje, at Walter White tilfældigvis befandt i huset, klar til at være hendes frelsende engel. Men med tanke på Janes dårlige indflydelse på Jesse lod han hende blive kvalt i sit eget bræk.

Jesses betydning for Walter og hans forretning var også motivationen bag forgiftningen af drengen Brock Cantillo i sæson fire. Brock overlevede heldigvis, men gerningen cementerede endeligt Walters mangel på skrupler.

En af seriens bedste og mest underspillede plottwists kom dog ikke fra Walters hånd, men fra Hanks tur på toilettet. Her bladrede han Walt Whitmans ’Leaves of Grass’ igennem og indså, at W.W. stod for Walter White, og at Heisenberg var hans egen svoger. Vi anede, at det måtte ske på et tidspunkt, men det var alligevel et forrygende chok helt i ’Breaking Bad’s opfindsomme ånd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ‘Dexter’ – blodigt bad

Søde, søde Rita. Blodtekniker slash seriemorderpsykopat Dexter Morgan havde én god ting i livet, sin evigt gode kæreste Rita. Og mens vi havde vænnet os til, at perifere karakterer måtte lade livet i Showtimes blodige serie, var det et komplet og vanvittigt chok, da John Lithgows Trinity Killer overrumplede Dexter og myrdede Rita brutalt i badekaret i slutningen af sæson 4. Hjerteskærende.

Tilmed havde morderen efterladt Dexter og Ritas lille søn Harrison i blodpølen, akkurat som Dexter selv blev efterladt efter mordet på hans mor som lille.

I en serie, der ofte tog ganske let på myrderierne, var Rita-drabet en følelsesmæssig mavepuster.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Boardwalk Empire’ – protegeens fald

Man følte, at der var to hovedpersoner i ’Boardwalk Empire’: Den garvede magtrotte Nucky Thompson (Steve Buscemi) og hans protegé og håndlanger, Jimmy Darmody (Michael Pitt). Men ak.

Jimmy begik højforræderi mod Nucky ved at alliere sig med sin mor og far, Gillian og The Commodore, og selvom han nåede at fortryde (og slå The Commodore ihjel), var det for sent. Vel vidende om, hvad der skal til at ske, siger Jimmy, at han døde i første verdenskrigs skyttegrave for mange år siden, mens Nucky bemærker, at Jimmy selv er uden om det, før han tager sagen i egen hånd og skyder sin gamle elev under mindesmærket for selvsamme verdenskrig.

»I am not seeking forgiveness«, lyder Nuckys udgangsreplik.

Rygtet lød senere, at Michael Pitt blev skrevet ud af serien, fordi han var særdeles besværlig under optagelserne, hvor han ikke kunne huske sine replikker og konstant satte spørgsmålstegn ved manuskriptet. Og som udenforstående kan man da også tvivle på, om det fra start var meningen, at en så central karakter skulle ryge efter blot to sæsoner.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. House of Cards – tog til tiden

’House of Cards’ sæson 2, afsnit 1. En scene på en togstation, der tog så uventet en drejning, at man fik, hvad end man drak eller tyggede på, galt i halsen. På et splitsekund forsvandt alt håb om lysere tider i Underwoods kyniske univers.

Vi taler selvfølgelig om Franks snedige, men også ekstremt risikable afvikling af Zoe Barnes, hvor han – efter at have sikret sig, at alle spor var slettet – kvikt og smertefrit skubbede hende ud foran toget og forlod gerningsstedet uopdaget.

Vi havde før stiftet bekendtskab med Underwoods morderiske tilbøjeligheder, men aldrig i så fysisk og voldelig en form – tilmed fra hans egen hånd. Det gav serien en historisk overraskende sæsonstart.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ‘Sherlock’ – bungeejump uden elastik

Det var svært at begribe, at Sherlock Holmes i anden sæsons finale kastede sig selv i døden fra hospitalstaget, besudlet af ondsindede rygter om at have opfundet skurken Moriarty for at bekræfte sit eget geni. Vi så ham falde ned og blive båret væk, og overraskelse nummer to kom således, da Watson besøger Sherlocks grav, og vi ser Sherlock betragte ham fra afstand.

Hvordan gjorde han det?

Fans diskuterede ihærdigt, hvordan Sherlock havde iscenesat sin egen død. Sæson tre startede da også drilsk med Sherlocks tilbagevenden efter to års forsvinding. Og vi fik både en lykkelig udgang og (formentlig!) en rationel forklaring på mysteriet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ‘The Walking Dead’ – død over trekant

»This was you, not me! You did this to us!«

Sådan lød argumentationen, da Rick dræbte bedstevennen Shane i et overraskende twist i ’The Walking Dead’. Shanes indre forrådnelse tjente ikke gruppen godt, og Ricks forsonende håndsudstrækning blev erstattet med et dødsenstrist knivstik. At Shane havde indledt et forhold til Ricks hustru, da de troede han var død, hjalp selvfølgelig ikke på sagen.

Flere så Joe Bernthals Shane som et højdepunkt i seriens anden sæson, mens andre fandt hans kantede facon voldsomt irriterende. Uanset hvad fik mordet Rick til at træde i karakter, og vi slap for et trættende trekantsdrama, der for længst udtjent sin funktion.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ‘Mr. Robot’ – Where Is My Mind?

Mange havde lugtet lunten, længe inden det blev afsløret i afsnit ni, at Christian Slaters hackerleder og samfundsomstyrter Mr. Robot i virkeligheden var død. Men det gjorde ikke vejen derhen mindre overraskende, for allerede i afsnit 8 blev det noget mere overrumplende afsløret, at Mr. Robot var far til den unge hovedperson, hackeren Elliot.

Når ’Mr. Robot’ kunne slippe afsted med et så 90’er-skarpskåret twist, skyldtes det ikke mindst, at den bar det uden på tøjet. »You knew all along, didn’t you«, spørger Elliot direkte seeren, ligesom ’Mr. Robot’ citerer den beslægtede ’Fight Club’ med et cover af Pixies’ ’Where Is My Mind’.

Det skal dog alligevel blive spændende at se, hvordan serien kommer videre efter en så central afsløring, som serien havde bygget op til gennem en hel sæson.

the-americans
10. ‘The Americans’ – kaos i familien

’The Americans’ er en serie om spioner, undercovermissioner, hemmeligheder, henretninger, overvågning og aflytning, men bemærkelsesværdigt nok var det i familiens skød, at fortællingens hidtil største chok indfandt sig.

De russiske spioner, Elizabeth og Philip, der lever som amerikanske bedsteborgere, har holdt deres sande identitet skjult for deres to børn, men igennem de første to sæsoner er der optræk til en konflikt med deres kvikke teenagedatter Paige, der kan fornemme, at der er noget galt – og som samtidig tiltrækkes af det diametralt modsatte værdisæt end sine kommunistiske forældre, nemlig kristendommen.

Efter mange og ophedede diskussioner gennem sæson 2 og 3 – og Paiges stigende mistænksomhed over for sine forældres mærkelige opførsel – får hun endelig sandheden at vide i tredje sæsons afsnit 10. Og ikke nok med det: Hun fortæller det videre til sin religiøse mentor, Pastor Tim!

Det var en voldsom udvikling, der ikke blot satte Philip og Elizabeths liv i fare (well, og Pastor Tims), men som også medførte et vekselvirkende resultat for familielivet: På den ene side var luften renset og (nogle af) hemmelighederne ude i det åbne, på den anden side er det langt fra sikkert, Paige accepterer sine forældres dobbeltliv.

Selvom ’The Americans’ er en spionserie med internationalt perspektiv, er det i de intime familierelationer, at de største mavepustere finder sted.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af