Fra DiCaprio til Sean Penn: Her er de mest uforglemmelige politiske Oscar-taler

Fra DiCaprio til Sean Penn: Her er de mest uforglemmelige politiske Oscar-taler
Leonardo DiCaprio talte om klimakrisen i 2016 (Foto: Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Der er lagt op til en politisk ophedet aften, når Oscar-showet løber af stablen i Dolby Theatre 26. februar.

Golden Globe- og SAG-uddelingerne stod i anti-Trump-talernes navn med Meryl Streep og David Harbour fra ’Stranger Things’ som nogle af de mest eksponerede. Og der er ingen grund til at tro, at Oscar bliver anderledes.

Det vil dog ikke være første gang, at der går politik i prisuddelingen. Vi har gravet i arkiverne efter nogle af de mest brandfarlige politiske taler, der på hver deres måde sendte mindre rystelser gennem det stjernespækkede lokale.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1973: Brando overlader scenen i politisk gestus

Da Marlon Brando vandt for sin rolle i ’The Godfather’, sendte han aktivisten Sacheen Littlefeather på scenen i sit sted.

Hun var præsident for National Native American Affirmative Image Committee og talte på baggrund af det blodige oprør, der skete samme år ved Wounded Knee mellem Sioux-folket og United States Marshals Service og FBI. Flere native americans blev dræbt, og der var massive ødelæggelser.

Det kom som et chok for befolkningen, at Sacheen Littlefeather talte i Brandos sted, og man kan da også høre nogle buhe, indtil de bliver overdøvet af klapsalver.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1978: Palæstina-støtte fører til buhråb

Vanessa Redgrave vandt en Oscar for sin præstation i ’Julia’, og hendes åbenlyse støtte til Palæstina som stat førte til enorme protester fra The Jewish Defense League. De var imod hendes nominering og demonstrerede ude foran gallashowet.

Hendes tale var da heller ikke en fredserklæring eller en simpel tak for prisen, men en reaktion mod »the zionist hoodlums« der havde kæmpet mod hendes nominering. Talen blev mødt af en stærk reaktion fra publikum, der nærmest buhede hende ud.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2002: Halle Berry skriver historie

En grædefærdig Halle Berry var den første sorte kvinde nogensinde, der vandt en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle. »Dette øjeblik er meget større end mig« sagde hun fra podiet og hyldede alle farvede kvinder, der nu fik et forbillede, beviste, at enhver drøm kan gå i opfyldelse.

Det var naturligvis alt for sent i Oscars historie, at mangfoldigheden blevet udvidet til en sort hovedrolle, og Halle Berry bliver da også modtaget med enorme klapsalver og våde øjne. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2003: Michael Moore sviner præsidenten

Da Michael Moore vandt en pris for sin dokumentar ’Bowling for Columbine’, brugte han sin taletid på at udtrykke sin utilfredshed med den daværende præsident George W. Bush. Det kom næppe som nogen overraskelse, at den samfundskritiske dokumentarist gik i struben på Bushs dengang næsten nystartede krig i Irak.

»Vi lever i en tid, hvor vi har fiktive valgresultater, som vælger en fiktiv præsident«, råber Michael Moore, mens han mødes af buhråb og bliver spillet ud af musikken, før tid. Gad vist hvad han ville sige, hvis han kom på scenen i år?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2009: Sean Penn taler for lige rettigheder

Få måneder inden Sean Penn stod på scenen til Oscarshowet, slog Californiens Prop 8-initiativ igennem, der strammede reglerne for statens forbud af ægteskab mellem homoseksuelle.

Det var passende, at Penn vandt for sin præstation i ’Milk’, hvor han spiller homoaktivisten Harvey Milk, der kæmpede for LGBT-rettigheder.

En meget forsigtig og rørt Sean Penn bruger sin taletid på at appellere til samvittigheden hos alle dem, der er imod homoægteskaber: »Vi må have lige rettigheder for alle«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2014: Lupita slutter smukt

Lupita Nyong’o vandt en statuette for bedste birolle i ’12 Years a Slave’, der handler om USA’s mørke slavefortid.

»Jeg glemmer aldrig et sekund, at den glæde, jeg har i mit liv, skyldes så meget smerte i andres«, siger Nyong’o på scenen. ’12 Years a Slave’ er baseret på Solomon Northups erindringer om hans tid som slave i 1800-tallet.

Det var stort, at en ung, sort ukendt skuespillerinde vandt en Oscar. Og hun sluttede sin tale med de smukke ord: »Når jeg kigger på denne gyldne statuette, vil det minde mig og hvert et lille barn om, at ligegyldigt hvor du er fra, er din drøm ægte«. 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2016: DiCaprio kæmper for naturen

Leonardo DiCaprio havde ventet mange, mange år på at stå på scenen med en Oscarstatuette i hånden. Og sidste år skete det endelig, da han vandt for sin rolle i Alejandro Gonzálex Iñárritus ’The Revenant’, en film der blandt andet handler om menneskets forhold til naturen.

DiCaprio benyttede sin taletid til at fremhæve klimasituationen. 2015 var det varmeste år, der nogensinde er målt, og produktionen af ’The Revenant’ måtte for eksempel flytte fra Alaska til Nordpolen for at finde sne. Den dedikerede klimaaktivist DiCaprio udtrykker sin bekymring og opfordrer alle til at tage klimaforandringerne seriøst: »Lad os ikke tage denne planet for givet«.

Læs også: Sådan rammer Trumps ‘muslim ban’ Oscar og Hollywood

Læs også: De største nulevende skuespillere, der aldrig har været nomineret til en Oscar

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af