’En fremmed flytter ind’: Tankevækkende og opfindsom dokumentar om dansk storsvindler

’En fremmed flytter ind’: Tankevækkende og opfindsom dokumentar om dansk storsvindler

Jeg havde en underviser på journalistik, der fortalte, at hun altid foretog grundige baggrundstjek af sine potentielle svigersønner. Det grinede vi lidt af. Men når man hører Amanda Kastrups historie, er det nærliggende at tænke, at det ikke er så dum en idé at tjekke op på nye mennesker, der træder ind i vores liv.

Amanda, 25 år, enlig mor og pædagogstuderende i Hvidovre, mødte den charmerende millionærarving Casper på Facebook, og han slog hurtigt benene væk under hende. Hun nåede at bo sammen med ham i 100 dage, inden hun fandt ud af, at han havde fanget hende i et spind af løgne og udgivet sig for at være en anden. I virkeligheden var han storsvindleren Casper Rieper-Holm, som har en lang og veldokumenteret historie i at snyde og bedrage både privatpersoner og firmaer. I en af de mere absurde sager udgiver han sig for at være en amerikansk rigmandssøn, der vil redde Slagelse Håndboldklub ud af sin økonomisk suppedas.

Amanda fortalte første gang sin historie i 2013 i den ekstremt spændende og velfortalte Third Ear-podcast ‘I et forhold med…’. Instruktør Nicole N. Horanyi, der tidligere har stået bag stærke dokumentarfilm som ‘The Devilles’ og ‘Motley’s Law’, har med ‘En fremmed flytter ind’ dramatiseret Amandas historie på baggrund af et manuskript, hun har skrevet sammen med podcastens bagmand Krister Moltzen.

Har man hørt podcasten, har filmen, specielt i første halvdel, der ligger tæt op af sit forlæg, naturligt nok ikke samme spænding – selvom det stadig er en vanvittig god og skarpt fortalt historie. Til gengæld kan den noget andet. Horanyi er nemlig ikke så interesseret i at skabe suspense om bedraget, men i psykologien bag den bedragede, som hun effektivt udfolder.

I filmen spiller Amanda Kastrup og hovedparten af de andre medvirkende sig selv, mens Casper spilles af skuespiller Esben Dalgaard. Scenerne er dramatiseret efter Amandas hukommelse og er optaget på location med de virkelige rekvisitter og kostumer. Det fungerer enormt godt, fordi Amanda giver så meget af sig selv og er virkelig god til at leve sig ind i rekonstruktionerne, ligesom Esben Dalgaard er yderst overbevisende som Casper. Det er stærkt at se og høre Amanda erindre, genopleve og formidle sin historie selv, og hendes følelser skinner ægte igennem.

Filmen har et metalag, der gør klart, at der er tale om dramatiseret virkelighed. Her diskuterer ‘skuespillerne’ scenerne med Horanyi, og Esben Dalgaard spørger for eksempel Amanda og vennen Martin ud om, hvordan Casper opførte sig til en middag. Indimellem træder Horanyi frem som en form for tilskuerrepræsentant og stiller de opklarende spørgsmål til Amanda, man selv sidder og brænder inde med: Hvorfor spurgte du ham ikke om det og det, hvordan følte du der…?

Med en raffineret Brechtsk verfremdungsteknik lykkes det Horanyi at lade os skiftevis leve os ind i den dragende historie, hvor vi glemmer alt om metalag, for så at få os til at stoppe op og tænke: Kunne jeg også lade mig bedrage?

Amanda fremstår kvik og reflekteret og langt fra stereotypen om en blåøjet sinke, som man forestiller sig ville lade sig forføre af en svindler. Men møder de fleste af os ikke også normalt andre mennesker med tillid? Amanda og filmen argumenterer klogt for, at det er positivt, at vi som udgangspunkt er åbne over for nye menneskelige relationer – også selvom der er en lille risiko for at brænde nallerne.

Hvis vi vil andre mennesker, nytter det ikke noget, at vi render mistroiske rundt og laver baggrundstjek i hoved og røv.


Kort sagt:
Hvornår har du sidst lavet baggrundstjek af din kæreste? Nicole N. Horanyis dramatiserede dokumentar ‘En fremmed flytter ind’, der er baseret på Third Ear-podcasten ‘I et forhold med’, undersøger effektivt og tankevækkende, hvad der skal til for at lade sig forføre af en svindler. Filmen eksperimenterer opfindsomt med rekonstruktion af hovedpersonen Amanda Kastrups erindringer, og resultatet er en stærk og rørende blanding af indlevede følelser afbrudt af refleksive verfremdung-elementer, der giver plads til eftertanke.

Læs også: Esben Dalgaard spiller dansk storsvindler: »Danske skuespillere castes ofte som dem selv«

Spillefilm. Instruktion: Nicole Nielsen Horanyi. Medvirkende:: Esben Dalgaard Andersen, Amanda Kastrup. Spilletid: 100 minutter . Premiere: Den 14. september
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af