Rumænsk film om seksualitet vinder overraskende Guldbjørnen i Berlin

Rumænsk film om seksualitet vinder overraskende Guldbjørnen i Berlin
Vinderen af Guldbjørnen, Adina Pintilie. (Foto: Thomas Niedermueller/Getty Images)

Kropspolitik og filmiske eksperimenter sejrede på Berlinalen. Ikke mange havde spået, at Guldbjørnen skulle gå til den rumænske debutant Adina Pintilies radikale halvdokumentariske metadrama ‘Touch Me Not’, der udforsker seksualitet og intimitet og udfordrer gængse skønhedsidealer med sine billeder af mangfoldige nøgne kroppe og grafiske sexscener. I en non-lineær fortælling følger filmen den cirka 50-årige Laura, der forsøger at komme over sine problemer med intimitet og ubehag i sin krop gennem sexterapi og en række seksuelle eksperimenter.

Filmens identitetspolitiske kerne, fejring af diversitet og kvindelige perspektiv på køn og seksualitet falder godt ind i de samtaler om kønspolitik, magtstrukturer og #MeToo og de mange film med kvindelige hovedroller, der har domineret festivalen.

Og hurra for det, selvom det havde været et modigere valg at hylde den reelt kontroversielle film ‘Utøya 22. juli’, der blev helt forbigået ved prisuddelingen. Årets mest omtalte film turde juryen øjensynligt ikke røre ved.

Til gengæld vandt min anden favorit Wes Anderson sølvbjørnen for bedste instruktør for animationsfilmen ‘Isle of Dogs’. Bill Murray tog imod prisen på Andersons vegne og fik salen til at grine med sin joke om, at han aldrig havde drømt om, at han ville “gå på arbejde som en hund og gå hjem med en bjørn”. »Ich bin ein Berliner Hund,« sagde skuespilleren på gebrokkent tysk.

Andenpladsen Juryens pris gik til polske Malgorzata Szumowska for tragikomedien ‘Mug’ om en mand, der efter en ansigtstransplantation bliver mødt af spot og fordomme i sin landsby. “Jeg er så glad for, at jeg er en kvindelig instruktør. Yeah!” sagde Szumowska i sin takketale.

Marcelo Martinessis paraguayske drama ‘Las herederas’ vandt både Alfred Bauer-prisen for kunstnerisk fornyelse og prisen for bedste skuespiller til Ana Brun. Hun spiller en kvinde i Paraguays elite, der mister status, hjem og identitet, da hendes livspartner ryger i fængsel for bedrageri.

Prisen for bedste skuespiller gik til franske Anthony Bajon som en ung mand på afvænning i Cedric Kahns ‘La prière’. Han imponerer bl.a. med den mest hårrejsende heroinabstinensscene siden Leonardo DiCaprio i ‘The Basketball Diaries’.

Mexicanske Manuel Alcalá og Alonso Ruizpalacios modtog prisen for bedste manuskript for kupfilmen ‘Museo’. Filmen med Gabriel García Bernal i hovedrollen modtog festivalens største latterbrøl med sin historie om to amatørtyve, der røver et arkæologisk museum.

Endelig vandt russiske Elena Okopaya Sølvbjørnen for kunstnerisk fornyelse for sin scenografi i Alexey German Jr.‘s 70’er-portræt af den sovjetiske forfatter Sergei Dovlatov i ‘Dovlatov’.

Danmark havde ingen film i hovedkonkurrencen i år, men aftenen gav alligevel anledning til at kippe med flaget. Prisuddelingen allerførste pris, Audi Short Film Award, gik nemlig til ungarske Réka Busci for den animerede kortfilm ‘Solar Walk’, som hun har skabt på The Animation Workshop i Viborg i samarbejde med Aarhus Jazz Orchestra. Filmen kombinerer moderne jazz med animerede sekvenser af solsystemet og rummet.

»Filmen handler om at rejse ud til en galakse, men den handler også om at tage sig af hinanden og om skabelse og selve animationshåndværket. Jeg siger altid, at det at skabe film ikke handler om priser, men jeg må sige, at som uafhængig animationsinstruktør, føles det fantastisk at få en pris som denne,« sagde hun i sin takketale.

Årets vindere på Berlinalen 2018:

Guldbjørnen – ‘Touch Me Not’, Adina Pintilie

Jury Grand Prix– ‘Twarz (Mug)’, Małgorzata Szumowska

Alfred Bauer Prize– ‘Las herederas (The Heiresses)’, Marcelo Martinessi

Bedste instruktør – Wes Anderson, ‘Isle of Dogs’

Bedste kvindelige skuespiller – Ana Brun, ‘Las herederas’

Bedste mandlige skuespiller – Anthony Bajon, ‘La prière’

Bedste manuskript – Alonso Ruizpalacios & Manuel Alcalá, ‘Museo’

Bedste enestående kunstneriske bidrag – Elena Okopnaya, ‘Dovlatov’

Bedste kortfilm – ‘The Men Behind the Wall’, Ines Moldavsky

Audi Short Film Award – Solar Walk, Réka Busci

Læs også: Wes Anderson åbner Berlinalen med et galgenhumoristisk bjæf

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af