Fremragende svensk(-dansk) film vinder stor Cannes-pris – uddelt af Benicio Del Toro

Fremragende svensk(-dansk) film vinder stor Cannes-pris – uddelt af Benicio Del Toro
Ali Abbasis 'Gräns'.

I morgen aften bliver Guldpalmen og de andre store priser uddelt til Cannes-festivalens hovedkonkurrencedeltagere, men vinderne i underkonkurrencen Un Certain Regard er netop blevet annonceret – med fantastiske nyheder set med danske og især skandinaviske briller.

Ali Abbasis ‘Gräns’ har nemlig netop modtaget førsteprisen uddelt af en jury med Benicio Del Toro i spidsen. Ali Abbasi stammer fra Iran og er ligesom filmen svensk – men han er uddannet fra Den Danske Filmskole, bor i Danmark og har flere danske filmarbejdere i nøglefunktioner som kamera og klip. Filmen er da også co-støttet med danske penge.

‘Gräns’ er en både mørk, sjov og totalt uforudsigelig film om en ensom kvinde, der arbejder som grænsevagt ved den svenske færgeovergang til Finland og har en usandsynligt veludviklet sans for at lugte, om folk har ulovlige sager med gennem kontrollen. Men hendes næse kommer på en prøve, da en mand, som deler hendes særprægede udseende, en dag krydser grænsen.

Som beskrevet i min anmeldelse er det en bizar og brillant oplevelse, inklusive en højst overraskende og grænseoverskridende sexscene, og det er fuldt fortjent, at den fornemme pris går til netop denne film, I øvrigt er det værd at bemærke, at Skandinavien har en helt utrolig trackrecord i Un Certain Regard, som især samler film af nyere instruktører. Islandske ‘Rams’ vandt i 2015 og finske ‘The Happiest Day in the Life of Oli Mäki’ i 2016.

Alle Un Certain Regard-priserne:

Un Certain Regard Award: Ali Abbasi, ‘Gräns’
Bedste instruktør: Sergei Loznitsa, ‘Donbass’
Bedste skuespil: Victor Polster, ‘Girl’
Bedste manuskript: Meryem Benm’Barek, ‘Sofia’
Juryens Specialpris: João Salaviza and Renée Nader Messora, ‘The Dead and the Others’

Læs også: Anmeldelse af ‘Gräns’

Læs også: Denne vigtigste film i verden lige nu er netop blevet vist i Cannes

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af