Her er de fem mulige slutninger i ‘Black Mirror: Bandersnatch’ – og et vanvittigt easter egg

Her er de fem mulige slutninger i ‘Black Mirror: Bandersnatch’ – og et vanvittigt easter egg

Spoilers for ‘Black Mirror: Bandersnatch’. 

Vi var mange, der i ferien fordrev et par timer eller – for nogens vedkommende – 10 på at lede Stefan (Fionn Whitehead) og hans hvide tøjkanin ned i ‘Black Mirror’-filmen ‘Bandersnatch’s mange plothuller, der gav termen ‘spillefilm’ ny betydning.

Netflix’ første interaktive streaming-oplevelse var ganske vist mere interessant som koncept end egentlig fortælling, men selvom metaltrætheden og en vis irritation over at blive tvunget igennem faste nøglescenarier satte ind undervejs (nej, vi gider ikke snakke mere om mor!), var det svært at modstå fristelsen til at reboote stakkels plagede Stefans dystre eventyr igen og igen for at nå frem til samtlige mulige slutninger.

Så det gjorde vi – og selvom der er en million forskellige måder at nå til vejs ende, ender man ultimativt med de følgende fem:

1. Stefan ryger i fængsel, og ‘Bandersnatch’ lanceres ikke

Stefan myrder enten sin far eller Colin (Will Poulter), og mordet opdages, før ‘Bandersnatch’ lanceres, enten fordi nabohunden graver far op i blomsterbedet, eller Stefan ringer til sin psykiaters kontor og truer med at dræbe hende.

Tuckersoft går konkurs, og i den sidste scene ser vi Stefan ridse White Bear-symbolet på væggen i sin celle. Du får herefter mulighed for at springe tilbage i tid og prøve igen.

Will Poulter som Colin i ‘Black Mirror: Bandersnatch’.

2. Stefan går fuld psycho, og filmen springer til nutiden

Stefan myrder far og parterer ham, akkurat som Jerome F. Davies gjorde med sin kone. Han færdiggør herefter ‘Bandersnatch’ (med fars hoved på kommoden), og fortæller sin psykiater, at a) far er på ferie eller b) at han har fjernet en del af valgmulighederne i sit spil for at kunne bestemme mere over spillerne, samtidig med at de tror, at de er i kontrol. ‘Bandersnatch’ lanceres og anmeldes til »Five out of five!«.

Sammen med rulleteksterne kører et nyhedssegment fra vor tid, der fortæller historien om Stefan, som blev afsløret som morder, hvorefter ‘Bandersnatch’ blev trukket fra hylderne. Programmøren Pearl Ritman (Colins nu voksne datter) interviewes og forklarer, at hun har fundet en kopi af  ‘Bandersnatch’, som hun er ved at reboote til en streamingtjeneste – »måske Netflix«.

Da Pearl senere arbejder alene på ‘Bandersnatch’, flimrer skærmen pludselig, og White Bear-logoet toner frem. Vi får mulighed for at smide te på computeren eller ødelægge den, og begge valg får filmen til at slutte endegyldigt, idet Pearl erfarer, at hun selv er en brik i vores spil. Meta-creepy.

Fleur Keith som Stefans mor.

3. Stefan dør sammen med sin mor

Dette er den anden af filmens to definitive slutninger, der ikke giver dig mulighed for at prøve igen, med mindre du starter helt forfra.

I ‘Bandersnatch’s eneste semi-lykkelige finale vælger barne-Stefan med tøjkaninen i favnen at tage med sin mor, hvorfor begge dør i togulykken, og teenage-Stefan synker død om i stolen hos sin psykiater, da hans timeline cuttes.

4. Stefan rabler om sin »ven fra det 21. århundrede«

Vælger du at fortælle Stefan, at han er hovedrollen i et underholdningsprogram på Netflix i det 21. århundrede, er det afsted til psykiaterens kontor, hvor hun på mistænkelig vis spørger, om ikke Stefans liv burde være lidt mere actionpræget for at kvalificere som underholdning.

Som så sagt så gjort: Stefan kan slås mod psykiateren eller hoppe ud ad vinduet. Vælger du det første, ender det med, at far braser ind i rummet og slæber Stefan ud, mens denne griner hysterisk og sender »bitchen« af en psykiater en hilsen »fra mig og min ven i det 21. århundrede«.

5. Stefan er en skuespiller ved navn Mike

Hvis Stefan forsøger at hoppe ud ad vinduet i ovenstående scenarie, viser det sig, at han ‘i virkeligheden’ er en skuespiller ved navn Mike på et ‘Black Mirror’-filmset. Stefan/Mike er totalt rundforvirret, og en læge tilkaldes.

Fionn Whitehead som Stefan.

Bonus-easter egg:

I vanlig ‘Black Mirror’-stil har skaber Charlie Brooker et budskab om teknologiens farer og anløben moral parat til os, og hvis man således lader Stefan tage kontrol over sin egen skæbne – så meget som han nu ellers kan – belønner ‘Bandersnatch’ din respekt for menneskets frie vilje med et syret easter egg.

I en post credit scene sidder Stefan atter på bussen på vej til sit møde hos Tuckersoft, men i stedet for at vælge mellem to kassettebånd med musik, sætter han et bånd med påskriften ‘Bandersnatch’ i afspilleren.

Båndet spiller en række mystiske lyde, som et par yderst kvikke seere (ikke os, indrømmet) har identificeret som data til en ZX Spectrum-computer – samme computer, Stefan udvikler ‘Bandersnatch’ på. Ved at køre lydene igennem en ZX Spectrum-emulator fik de vakse individer denne QR-kode frem:

Scanner man koden, kommer man til en hemmelig sektion på Tuckersoft-firmaets site, hvor man kan downloade Colins spil ‘Nohzdyve’, køre det igennem en ZX Spectrum-emulator (for praktisk info herom er Google din ven) og spille arkadeperlen.

De gode folk hos The Wrap har noteret den kringlede vej til post credit-scenen:

Sugar puffs
Thompson twins
Accept
Accept
Go back
Refuse
Yes
No
The Bermuda Triangle
Shout at Dad
Visit Dr. Haynes
Pull Earlobe
Take them
Follow Colin
Yes
Stefan
Go back
Colin
Flush them
Hit desk
Pick up book
PAC
Throw tea over computer
P.A.C.S.
20541
Who’s there?
Netflix
Try to explain
Tell him more
Fuck yeah
Fight her
Kick him in the balls
Who’s there?
White Bear symbol
Back off
Kill dad
Bury body
Yes
He jumped
Chop or bury?
Chop up body
Destroy computer
Pick up photo
White Bear symbol
Chop up body
Destroy computer
Get rabbit from dad
PAX
White Bear symbol
Chop up body
Destroy computer
Get rabbit from dad
Toy
Yes

Læs også: Anmeldelse af ‘Black Mirror: Bandersnatch’: »Den holder ikke, hvad den lover«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af