Netflix’ ungdomserie ’13 Reasons Why’, hvor en gruppe venner forsøger at forstå, hvorfor teenageren Hannah tog sit eget liv, var omdiskuteret, da den udkom i 2017 – både på grund af dens skildring af selvmord, som flere eksperter betegnede som skadelig, og på grund af en meget eksplicit voldtægtsscene.
Nu peger et nyt studie på, at antallet af selvmord blandt unge drenge i alderen 10-17 år i USA steg med 28 procent i måneden efter, serien fik premiere, skriver Deadline. Blandt pigerne i aldersgruppen var niveauet det samme som før serien.
Undersøgelsen konkluderede, at der i premieremåneden fandt flere selvmord sted i aldersgruppen samlet set end i nogen anden måned over en femårig periode. I de ni måneder, som fulgte premieren, var der i alt 195 flere selvmord end normalt.
Èn af forskerne bag, Lisa M. Horowitz ved det amerikanske National Institute of Mental Health, forklarer i The New York Times, at en del af forklaringen bag den kønsbestemte stigning kan være, at drenge oftere gennemfører selvmord, mens det ved mange piger bliver ved forsøget.
Resultaterne kan ikke udelukke, at andre faktorer har påvirket selvmordsraten, men seriens følsomme indhold har fået forskerne til at rette blikket mod den, og de advarer mod at lade børn og unge, der kæmper med deres mentale helbred, se serien.
De nye resultater er i konflikt med et andet nyligt studie. Her viste forskere fra University of Pennsylvania, at unge, der havde set anden sæson af ’13 Reasons Why’, udviste færre tendenser for selvskade end den generelle befolkning. Det fremhæver Netflix i deres svar på undersøgelsen.
»Det er et meget vigtigt emne, og vi har arbejdet hårdt på at sikre, at vi håndterer det følsomme emne ansvarligt«, siger en Netflix-talsmand og peger på, at seriens afsnit følges af en advarselsmeddelse, som dirigerer seeren til 13reasonswhy.info med information om krisehjælp.