’Kongernes fald’: Alt er på spil i dramatisk speedway-dokumentar

4 6
’Kongernes fald’: Alt er på spil i dramatisk speedway-dokumentar
'Kongernes Fald' (Foto: Camera Film)

’Kongernes fald’ lyder som titlen på en storslået middelalderfortælling om fejdende fyrster. Mads Kamp Thulstrups nye dokumentarfilm nøjes dog med at gå tilbage til 70’erne og 80’erne, men den stræber efter det episke.

I denne periode sad tre danskere tungt på verdens speedwaytrone, og da de naturligvis ikke kunne sidde der samtidig, måtte de skiftes. Det kom der flere stridigheder ud af, og de foregik ikke kun på den ovale kørebane.

Ole Olsen fra Haderslev banede vejen for andre danske speedwaykørere, da han drog til England uden en øre på lommen og hentede et verdensmesterskab for individuel kørsel hjem i 1971. Et årti senere kæmpede de unge håb Hans Nielsen og Erik Gundersen om titlen som verdens bedste, mens Olsen i mellemtiden var blevet holdleder på landsholdet. Her var der stor intern splid, fordi Olsen favoriserede Gundersen, og rivaliseringen skabte massevis af dramatiske overskrifter i Danmarks kulørte blade.

(Foto: Camera Film)

Disse avisforsider samt en stor mængde familiefotos og arkivklip akkompagnerer instruktørens dybdegående interviews med de tre tidligere motorsportsudøvere. Med stor indlevelse og mange detaljer husker de tilbage, og de er underholdende fortællere under hele forløbet. Nielsen og Gundersen er hyggelige og godmodige bekendtskaber, mens Olsen med en lidt hårdere tone bringer noget kant til filmen. I starten af sin karriere måtte han leve under trange kår, og kampen for succes har tydeligt været med til at forme ham til en person, der taler ud af posen og ikke finder sig i pis.

I klipperummet har Thulstrup også gjort sit for at gøre ’Kongernes fald’ lige så spændende, som titlen lover. Nogle gange tager det overhånd, når lydsiden dikterer højstemt dramatik for alle pengene, mens Ole Olsen sidder i sin stue og beretter på lunt sønderjysk, at det var »som at være kat i en fiskeforretning«, da han kom til England.

Filmen forsøger sig også med et par drømmende seancer, hvor Olsen og Gundersen fortæller om, at de brugte en slags sportsmeditation til at højne koncentrationen. Men det bliver mere distancerende end fortryllende, når billedet slører, og underlægningsmusikken omslutter deres stemmer.

(Foto: Camera Film)

Mange andre steder lykkes filmen imidlertid med sine virkemidler. Som enhver sportsdokumentar har den en naturlig spændingsopbygning og forløsning – eller skuffelse – i sportsgrenen, i hver turnering og hvert betydningsfuldt løb. Og da hovedpersonerne rivaliserede gennem mange år, er der en lang række sekvenser, hvor alting spiller.

Her er 80’ernes grynede tv-optagelser med dertilhørende ivrige kommentatorer nemlig klippet så effektivt sammen med rekonstruktioner og slowmotion-flyvende grus, at man ikke kan sidde stille i biografsædet. Især ikke hvis man, som jeg, er absolut historieløs, når det kommer til speedway og dermed ikke på forhånd kender til hovedpersonernes skæbner.

Min uvidenhed var mod slutningen også en fordel, da det i en skræmmende scene blev klart, at der ikke kun er medaljer på spil. Man går også ind i hvert løb med livet som indsats.


Kort sagt:
Speedway-dokumentaren ’Kongernes fald’ skildrer sportens dramatik, og det er også netop i scenerne fra sportsarenaen, hvor alt er på spil, og adrenalinen pumper, at filmen er bedst.

Læs også: Det skal du se i biografen i juni – fra den storroste ‘Booksmart’ til Anders Matthesen som korleder

Dokumentarfilm. Instruktion: Mads Kamp Thulstrup. Spilletid: 90 min.. Premiere: Den 6. juni
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af