Lavinen fra Ruben Östlunds ‘Force Majeure’ går viralt – mange tror, det er ægte

En familie på skiferie sidder på en terrasse i bjergene, da en voldsom lavine styrer imod dem. I stedet for at redde sin familie redder faren sin telefon og får sig selv i sikkerhed.

Scenen er fra svenske Ruben Östlunds film ‘Force Majeure’ fra 2014, men i den seneste uges tid er klippet fra filmen gået viralt på Twitter til mange brugeres forvirring. En del har nemlig opfattet det som rigtige optagelser – også selvom klippet, der på nuværende tidspunkt har 17 millioner visninger, slutter med at afsløre sig som en reklame for streamingtjenesten Mubi.

Mubi uploadede det korte klip på deres Twitter og Instagram, og på et tidspunkt i dén proces har videoen fået den samme kvalitet som en grynet hjemmevideo, hvilket måske kan forklare en del af forvirringen.

Klippet er blevet et meme som mange – bevidste om dets ophavssted eller ej – har brugt som et billede på alt fra Brexit til global opvarmning.

Östlund har også instrueret ‘The Square’, som vandt Guldpalmen på Cannes Film Festival i 2017. Og som filmkritiker David Erlich hos Indiewire har bemærket, minder Twitter-forvirringen om noget, der kunne have udspillet sig i instruktørens egne samtidssatiriske film.

Læs også: Anders Matthesen: »Jeg føler mig ikke hjemme i en flok med 20 stoddere«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af